Aratás és bálázás

Aratás és bálázás egy menetben

Az üzemanyag-spóroló, talajkímélő menetszámcsökkentésben ennél messzebb talán már nem is mehetnek a gyártók: egy új fejlesztés összekapcsolja a betakarítást a bálázással, ami nemcsak számottevő megtakarítással jár, de tisztább végterméket is eredményez.

Ha már learatjuk a gabonát, miért nem készítünk a szalmából rögtön bálát is? Ez az egyszerű kérdés késztette az amerikai Hillco Technologies céget arra, hogy kifejlessze a JB510 SPRB rendszert. A kacifántos megnevezés az egy menetben történő körbálakészítést takarja, amelyet egy speciálisan átalakított John Deere S szériás kombájn és 569-es bálázógép keresztezésével valósítanak meg.

A szisztéma meglehetősen egyszerűen működik: a szecskázott maradványok a kombájnból nem a tarlóra hullanak, hanem a betakarítógép az utána kapcsolt bálázó gyűjtőterébe fújja. Három szenzor figyeli, hogy ez mikor telik meg, és amikor elegendő anyag összegyűlt benne, a körbálázó is munkához lát. 
A különbség annyi, hogy nem a földről, hanem az előtte lévő gyűjtőkamrából szedi össze az anyagot. Ha kész a bála, menet közben egyszerűen csak kipottyantja a tarlóra. Felmerül a kérdés, hogy mindez milyen előnyökkel jár a hagyományos módszerhez képest. A fejlesztőcég szerint magasabb minőségű, tisztább bála állítható elő általa, hiszen a szalma (vagy a szecskázott kukoricaszár) nem érintkezik a talajjal, így alig szennyeződhet. A végeredmény a szokásosnál tömörebb, nehezebb, akár 8 mázsa tömegű bála. Tapasztalatok szerint ennek szétbontása is könnyebben megy a megszokottnál. A menetszámcsökkentés révén üzemanyag-megtakarítás érhető el, még úgy is, hogy a kombájn után kapcsolt gyűjtő-bálázó húzása és működtetése többletenergiát emészt fel. Hátránya ugyanakkor, hogy a szalma azonnali felszedésével a talajt szinte semmi sem védi az erős napsugárzástól.

Szerző: AgrárUnió

Tags: betakarítás, aratás, bálázás

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom