A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

A minőségi szálastakarmányért – RTK navigáció a betakarításban

Betakarítás gépei - 2015.05.30

A jó minőségű és nagy mennyiségű, az állattenyésztés jövedelmezőségét javító tömegtakarmány előállításának technológiáját, illetve az ehhez kapcsolódó gépeket vonultatta fel a KITE Zrt. egy nagyszabású gyakorlati bemutatón Hajdúnánás-Tedejen május 13-án.

A minőségi szálastakarmányért – RTK navigáció a betakarításban„Bár a KITE Zrt. elsősorban a szántóföldi növénytermesztés komplex technológiai fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, közben természetesen az állattenyésztésről sem feledkezik meg” – adott magyarázatot köszöntő beszédében Szabó Levente vezérigazgató arra, milyen céllal hívták életre a rendezvényt. A megnyitót követően a több száz érdeklődő működés közben is megtekinthette azokat a géprendszereket és technológiákat, amelyeket a nádudvari központú cég a jobb minőségű és magasabb hozamú szálastakarmány termesztéséhez javasol.

szálastakarmány
A házigazda Tedej Zrt. egyik földjén olaszperjében, a másikon pedig lucernában zajlottak a bemutatók, hogy száraz szénán, illetve nedves, fonnyasztott növényen is megismerhető legyen a betakarítás, manipulálás és csomagolás technológiája. A műveleti sorrendet betartva először egy RTK-vezérelt John Deere traktor által húzott Kuhn kasza vágta le a termést, majd egy 6 rotoros rendterítő szőnyegrendet készített, végül pedig egy szintén Kuhn márkájú eszközzel elvégezték a rendsodrást. A bálázást egy 4-5 napja száradó (bár időközben kisebb esőt kapó) renden mutatták be. A John Deere fix- és változókamrás gépek ötletes és hasznos megoldása, hogy a bálahálót ráhajtják a bála szélére, így a végtermék esőben is szárazabb maradhat. A rendezvényen a John Deere zászlóshajójának számító 900-as sorozat egyik darabja is bemutatkozott, amely nemcsak 5-8 mp-es bálaürítési sebességével, de a teljes automatizáltságával is kiemelkedik a konkurens termékek közül. Ennél a kezelő beavatkozására lényegében már nincs is szükség, hiszen a munkagép maga jelzi a traktornak a bála elkészültét. Végtermékként mindig egyforma méretű és azonos tömörségű bálákat produkál. A technológiai sor utolsó elemeként egy John Deere 7280-as önjáró szecskázóval végeztek próba-betakarítást egy 24 órán át fonnyasztott renden. Ez nemcsak homogén aprítékot állít elő, de közben szárazanyag-tartalmat és beltartalmi értéket is mér, s rögtön hozamtérképet is készít.
Az olaszperje után az érdeklődők lucernában is megfigyelhették a gépek működését. 
A vontatott kasza mellett itt már felvonult egy gumihengeres szársértővel felszerelt tárcsás kaszakombináció is, amelynek a frontkaszája is húzott megoldású, tehát a vontatottal egyenértékű. A levágott növényen ezután egy Kuhn eszközzel tömör rendet képeztek, majd a bálázás után a csomagolás munkafolyamatát is bemutatták. A Kuhn RW 1410-es gép egyszerre két fóliával dolgozik, így kevesebb fordulattal viszi fel a szükséges réteget. A sort itt is a szilázskészítés gépe, a John Deere 7280-as silózó zárta. A KITE Zrt. másodvetésű silókukoricára alapozott (és a rendezvényen szintén bemutatott) technológiájával a következő lapszámunkban foglalkozunk.

Szerző: AgrárUnió ©

Címkék: