A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Szálas takarmányhoz – Gépkörkép betakarításhoz, zavarbaejtően nagy választékból

Betakarítás gépei - 2015.05.29

Hazai forgalmazókat kérdeztünk arról, hogy szerintük melyek a legkeresettebb gépeik, hogyan ítélik meg idei kilátásaikat. Mit kínálnak márkahű vevőiknek, hogyan próbálják megtartani őket az éles konkurenciaharcban, és – ha nem titok – milyen fejlesztések várhatók kínálatukban? Körkép szálastakarmány-betakarítókról, jelenről és jövőről.

Szálas takarmányhoz – Gépkörkép betakarításhoz, zavarbaejtően nagy választékból


Ádám és Társa

Ádám és Társa Kft., Debrecen
Ádám Jenő (30/278-7578,
info@adamestarsa.hu)

„Szuper prémium minőségű lucerna szálastakarmány-betakarítási rendszerünket ajánlom. Takarmánybetakarító gépsorunk nem egyetlen cég termékére van adaptálva, hanem több cég termékéből válogattuk. A válogatást indokolja, hogy Magyarországon a legelterjedtebb és legbiztonságosabb szálastakarmány növény a lucerna, nem kisebbítve ezzel az őszi takarmánykeverékek, a rozs, az egyéves perje stb. jelentőségét. Technológiánk abból indul ki, hogy a lucernabetakarítás lényegesen eltér a fűfélékétől. A vágási magasság, a kondicionálás, a rendképzés mind olyan feladat, melynek során a 7–10 cm tarlómagasság mellett elkerüljük a terítést, a sodrást, ezáltal a földszennyeződést, 50%-kal fokozzuk a száradási intenzitást és megőrizzük a leveleket a lucernán. Ennek az eszközei a Gemelli 2,48–6,6 m munkaszélességű kaszák, illetve a MacDon kaszák, a Recon kondicionálók és a ROC rendképzők. A technológia szakszerű használatával igazán kiváló, elsőrangú minőség érhető el. A gépsor tökéletesen alkalmazható a rozs és fűfélék betakarítására is, a lényeg az, hogy milyen minőség kerül a bálázóba vagy a silókazalba. A jelenlegi tejárak mellett szuperprémium tömegtakarmányokra van szükség. Széles választékban áll rendelkezésre forgóborona- és küllőskapa-család is.”

ROC RT 1000 rendképző

ROC RT 1000 rendképző

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AGROSPIC Kft., Sárosd
Gődér Attila (30/3841-836, goder.attila@agrospic.hu)

„A Vicon szálastakarmány-gépsora bizonyított a gazdák körében. Egyedülállóan egyszerű és letisztult technikai megoldásaival kivívta, hogy a világ élvonalába kerüljön. A zöldtakarmány-betakarítás minden mozzanatára van kiváló gépünk. Kaszáláshoz a dobos Expert és a tárcsás Extra sorozat áll rendelkezésre. Rendkezelésre és -képzésre a Fanex és Andex sorozat magas műszaki színvonalú gépeit ajánlom. A szálastakarmány egyik, ha nem a legfontosabb munkafázisa a bálázás. A Vicon fix- és változó kamrás bálázói magas szinten oldják meg ezt a feladatot. A bálacsomagoláshoz is kínálunk megfelelő gépeket. Újdonságaik sorában tavaly év végén mutatkozott be a 8 m munkaszélességű Fanex 804 rendterítő. Előnye nagy területteljesítménye és az, hogy a szállítási szélessége kevesebb, mint 3 m. Az új Vicon HexaLink tengelykapcsolónak köszönhetően a szélső rotorok 180 fokban visszahajlanak a gerendelyre. A Vicon FastBale bálacsomagolóval egybeszerelt bálázója a párizsi SIMA kiállításon elnyerte az „Év bálázógépe” díjat. Újdonság még az Isomatch Tellus Go 7” érintőképernyős monitor, aminek segítségével az egész Vicon gépsor egyetlen helyről vezérelhető. A kiváló alkatrészellátással és jól képzett, tapasztalt szerviz szerelőinkkel arra törekszünk, hogy az általunk forgalmazott gépek mindig kielégítsék a felhasználók elvárásait.”

Vicon RF 3225 kamrás bálázó

Vicon RF3225 fix kamrás bálázó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Axiál Kft. Baja

AXIÁL Kft., Baja
László Attila (30/4003-908, laszloa@axial.hu)

„A CLAAS 2012 óta 20 millió eurót, mintegy 6,2 milliárd forintot fektetett a Bad Saulgau-ban gyártott szálastakarmány-betakarító gépek fejlesztésébe és a gyártásba. Idei nagy újdonság a CLAAS DISCO tárcsás kaszák MAX-CUT kaszasínje, ami Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjat is kapott a januárban megrendezett AgrárgépShow-n. Ez a kaszasín a P-CUT továbbfejlesztett változata, amelyet egy menetben, egy lemezből préselnek egy 3000 tonnás présgéppel. Az új gyártási technológiának köszönhetően a kaszasín formája hullámos, ezáltal a meghajtó egységek előrébb tudnak elhelyezkedni, így sokkal nagyobb az átfedés a kaszatárcsák között. A rendkezelőknél is számos újdonság jelent meg, például bevezették a kis forgórészátmérővel rendelkező VOLTO rendterítőknél is a már jól bevált MAX SPREAD terménytovábbító koncepciót. A LINER 3600 négy forgórészes rendképző a fogtartó karok levétele nélkül már 4 m alatti szállítási magassággal vontatható közúton. A lekaszált terményt felbálázó gépeknél a jól bevált VARIANT változtatható kamrájú és ROLLANT fixkamrás körbálázó egyaránt jelen van az idei termékkínálatunkban, mint ahogy az akár zöld termény bálázására is tökéletesen alkalmas QUADRANT nagykocka-bálázó. Összefoglalva: a CLAAS mint vezető szálastakarmány-betakarító gépgyártó és az AXIÁL Kft. mint kizárólagos CLAAS-forgalmazó biztosítani tudja Önnek a szálastakarmány-betakarító gépek komplett sorát, minden típusú és méretű gazdaság számára.”

Mindenhol, mindenhez CLAAS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dorker Kft.

László Attila (30/4003-908, laszloa@axial.hu)
Dorker Kft., Baja

„A prémium minőséget igénylő magyar gazdáknak a Deutz-Fahr szálastakarmány-kezelő gépek kínálatát ajánlom. A gépcsoport széles és átfogó termékpalettával rendelkezik. A fűkaszák, rendsodrók, rendterítők, fix- és változókamrás bálázók fejlesztésének célja a leghatékonyabb megoldások biztosítása a legnehezebb munkakörülmények között is. A gépek a világ legmodernebb, a szálastakarmány-kezelés gépeire szakosodott gyáraiban készülnek. A tárcsás és dobos fűkaszák függesztett, illetve vontatott kivitelben, fronthidraulikára szerelve is kaphatók. Olyan, a gyakorlatban is bevált fejlesztések jellemzik a Deutz-Fahr megoldásokat, mint például a tárcsás fűkaszáknál alkalmazott „Heavy Duty” vágószerkezet a háromszög profilú vágótárcsával, kitűnő vágási eredményekkel.

FIXMASTER vagy VARIMASTER?

 

 

 

 

 

 

 

A kiváló minőségű SWATMASTER és CONDIMASTER rendsodrók és rendterítők a karbantartást nem igénylő, zárt hajtóműházzal a nyitott megoldásokhoz képest hatékonyabbá teszik a kenést. A nyitott rendszerekhez képest hosszabb élettartamúak, nincsenek csuklópontok vagy illesztések, amelyek kikophatnak. A rotorok automatikus felfüggesztése sima járást biztosít. A Deutz-Fahr bálázóknál FIXMASTER fixkamrás és VARIMASTER változókamrás kivitel egyaránt rendelkezésre áll rotoros és „OptiCut” előzúzó rendszerekkel, 14- és 23-késes kivitelben. Az elkészített bálák az alkalmazott technológiának köszönhetően tömörek, jobb minőségűek, a bálázó pedig kevesebb költséggel, gazdaságosan üzemeltethető.
A Dorker Kft. a Deutz-Fahr termékek kizárólagos magyarországi forgalmazójaként szálastakarmányok kezelésére prémium minőségű értékálló gépeket kínál a kicsi, közép- és nagygazdaságok számára, gazdaságos és hatékony munkavégzést biztosítva a legnehezebb munkakörülmények között is.”

KUHN Center Magyarország, Kecskemét
Czibere László (30/5960-533,
czibere.laszlo@kuhncenter.hu)

„A KUHN cégcsoport több évtizede piacvezető a nyugat-európai szálastakarmány-betakarítás gépesítésében. A közel 180 éves tapasztalatnak és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a zöldtakarmány előállításának minden fázisára kiemelkedő munkaminőségű és élettartamú gépet kínálunk a kompromisszumokat nem ismerő gazdák részére. Már a legkisebb, GMD kaszáink is egyedi, ovális kaszatárcsákkal szereltek, így tisztán és egyenletesen vágnak. Az FC kaszacsalád szársértős kaszáinak segítségével töredékére csökken a szálastakarmány száradási időszükséglete. Kaszáink tökéletesen illeszkednek a különböző terepegyenetlenségekhez, így segítségükkel a takarmány tápértéke és tisztasága magas szinten tartható.
Nem hiányozhat a zöldsor gépei közül a kaszák vágási szélességéhez illeszkedő rendkezelő gépek széles választéka. A GF család rendterítői letisztult műszaki megoldásokat tartalmaznak, megbízhatóak és könnyen kezelhetőek akár 10 méter feletti munkaszélesség esetén is. A GA rendképzők tervezésekor kiemelt figyelmet fordítottak a talajkövetés tökéletesítésére. Ennek köszönhetően maradéktalanul gyűjthető rendre a levágott zöldtakarmány, akár az egyszerűbb egyrotoros vagy az óriás munkaszélességű négyrotoros gépről beszélünk.

FC 883 kaszakombináció

FC 883 kaszakombináció + GA rendsodró

Bálázóink a magyar piacon hiánypótló termékek. Mind a hengeres, mind pedig a szögletes bálázók a KUHN innováció méltó képviselői. Az LSB 1290iD nagy kockabálázó dupla kosos – 25%-kal tömörebb bálát eredményező kétlépcsős – TwinPact tömörítő rendszerét innovációs díjjal tüntették ki a 2014. évi bolognai EIMA kiállításon. Szálastakarmányok, energianövények és biomassza betakarítására egyaránt alkalmas gépeink mindenki számára jó megoldást kínálnak!” 

 

 

 

Megazet Kft. Veszprém

Megazet Kft., Veszprém
Drexler János (30/9396-719,
janos.drexler@megazet.com)

„Kasza-rendterítő-rendképző csomagjaink iránt élénk az érdeklődés. Kis teljesítményigényű tárcsás kaszáink különösen kedveltek, ugyanis ezeknél a meghajtás a főhajtóműből hatszög tengelyen, egy-egy szöghajtóművön keresztül jut el a tárcsákig. A FELLA kaszákkal akár 18-20 km/h sebességgel is tiszta munka végezhető. Az egyes szöghajtóműveket ütközés esetén a DriveGuard túlterhelést kioldó rendszer védi meg a sérüléstől. Kaszakombinációink 9,3 m munkaszélességig választhatók szársértővel, középre hordó szállítószalaggal, igény estén ISOBUS vezérléssel is.
A vontatott rendképzőkön alkalmazott, szabadalmaztatott megoldások közül említésre méltó a STEERGUARD – tiszta és közvetlen kormányzás, ahol a kormánytengely a vázkeret belsejében fut végig. A kormánytengely védve van a külső behatásoktól, és a kívül futó rudazatokkal ellentétben csak két forgató ponttal rendelkezik. A teljesen kardáncsuklós rotor felfüggesztés a legnehezebb körülmények között is tökéletesen biztosítja a talajfelszín követését. A rotorok a vázkerettől függetlenül hossz- és keresztirányban is pontosan igazodnak a talaj egyenetlenségeihez. A JET EFFECT-nek köszönhetően a rotorok kardáncsuklós felfüggesztése és a megfelelő súlyelosztás következtében forgóban, kiemeléskor először a rotor első kerekei emelkednek fel, majd ezt követően a hátsók. Leeresztéskor először a hátsó kerekek érnek földet, majd azután az elsők, megakadályozva azt, hogy a sodrórugók beleszúrjanak a talajba.
Célunk az értékesítési volumen folyamatos növelése, de az elmúlt esztendei kimagasló (pályázatos) forgalmat nehéz lesz túlszárnyalni. Gépeinket gyakorlati bemutatókkal tovább népszerűsítjük, és az AGCO-csoport tagjaként az idei hannoveri kiállításon számos újdonsággal jelentkezünk.”

TS 8055PRO rendképző: 7,2–8 méter

TS 8055PRO rendképző: 7,2–8 méter

 

 

 

 

 

 

 

 

 Wirax-Hungária Kft., 
Kocsord
Tóth Zoltán (70/3284-114,
wirax.hungaria@gmail.com)

 

„Lengyel fűkaszáink és szántóföldi permetezőgépeink eddig is favoritnak számítottak. Törökországi tárcsás szemenkénti és aprómag-vetőgépeinkkel, valamint kéttárcsás műtrágyaszóróinkkal is megálljuk helyünket a piacon. Ez elmondható valamennyi, eddig is kapós termékünkre. Minden évben – és most is – célunk forgalmunk további növelése, munkagép és alkatrész vonalon egyaránt. Kollégáimmal mindannyian ezen dolgozunk. Úgy gondolom, a mai versenyhelyzetben nagyon sokat számítanak az árak, és az is előnyünk, hogy díjmentesen házhoz szállítunk az ország egész területére, rövid szállítási határidővel. Partnereink igényét, kérését próbáljuk mindenben kielégíteni. Meglévő kínálatunk mellett beszerezzük azokat a munkaeszközöket, alkatrészeket, amikre kereslet mutatkozik, amikre éppen szükségük van partnereinknek.”

fűkaszák

 Kapósak a lengyel fűkaszák

 

 

 

 

 

 

McHale Gépker Kft.McHale Gépker Kft., Szolnok

Szabó Tibor (30/4224-388, tszabo@mchale.net)

„Cégünk a szálastakarmány-betakarítás műveletéhez szükséges gépek gyártására és forgalmazására specializálódott. Magyarországon elsősorban a bálázóink a legnagyobb arányban keresett termékeink, de emellett egyre nagyobb igény mutatkozik a bálacsomagolóink iránt is. A kereslet, illetve az érdeklődés mindegyik gépünkre irányul, így nehéz kiemelni favoritot. Gépeinkre jellemző a magas minőségű, strapabíró kialakítás, nagy teljesítmény, ami alacsony karbantartásigénnyel párosul. Bár sokan használják ezeket a jól csengő szavakat, nálunk ezeket az üzemelési tapasztalatok is alátámasztják. Ami mindenképpen egyedülálló a magyar piacon, hogy a bálázóink Magyarországon készülnek, így ez egy komoly háttérbázist és támogatást jelent a hazai felhasználók számára. Jó évet zártunk 2014-ben, köszönhetően az ÁTK támogatásnak. Sajnos az idei évben az ilyen jellegű támogatás megjelenése még csak szóbeszéd tárgya, sok körülötte a bizonytalanság.A gépeink iránti igény zömében az év első felére esik, azonban még azok a gazdák is halasztják beruházási döntésüket, akiknek esetleg időszerű lenne a gépcsere, ezért idén egy visszafogottabb évre számítunk. Gépeink fejlesztése Írországban történik. Az elmúlt évben jelent meg a kombinált bálázó- és bálacsomagoló gépeink harmadik generációja, a Fusion 3. Ezekkel a gépekkel a bálázás és csomagolás művelete egy menetben végezhető, növelve ezzel a szenázs minőségét és felgyorsítva ezt a műveletet.”

McHale V660 – a sokoldalú bálázó

 

 

 

 

 

 

 

Pöttinger

Pöttinger képviselet

Szász László képviseletvezető (30/3830-109,
laszloszasz@t-email.hu)

„Az osztrák Pöttinger Maschinenfabrik GmbH gépei jó minőségüknek és a forgalmazó partnerek aktivitásának köszönhetően egyre népszerűbbek, keresettebbek a magyar gazdák körében is. Hasonlóan azon 52 országhoz, ahol a Pöttinger forgalmazza gépeit, Magyarországon is a szálastakarmány-betakarító gépek teszik ki a forgalmunk nagyobb részét. Várakozásaink szerint ez évben sem lesz ebben változás, annak ellenére sem, hogy a talajművelő gépek és vetőgépek terén is folyamatos, intenzív fejlesztés folyik. Optimisták vagyunk az idei forgalom tekintetében, időarányos rendelésállományunk meghaladja a tavalyi értéket. Fejlesztéseink iránya azon jellemzők továbbfejlesztése, amelyek eddig is a legjobbak közé emelték a Pöttinger gépeket. Ezek a megbízhatóság, tartósság, gazdaságosság és a kezelőbarát, hatékony, minőségi munkavégzés. Ennek szellemében évről évre gyártmánypalettánkból 5–10 gépet megújítunk és 3-4 teljesen új gépet bevezetünk.
A talajművelő gépek esetében a művelőelemek kopásállóság-növelésére újfajta hőkezelési technológiát, ekéknél újabb előhántó formákat, kultivátorokhoz és tárcsákhoz újabb tömörítő hengereket vezettünk be, a forgóboronák kínálatát új típusokkal gazdagítottuk.
Vetőgépeknél a PCS és IDS rendszer bevezetése, a mulcsvető kombináció (Multiline és Fox) bevezetése és az elektronika funkcióinak bővítése történt.
Szálastakarmány-gépsorunk több új rendterítővel és rendképzővel bővült, amelyek új típusú rotorokkal készülnek, és a munkaszélességük is növekedett. A következő nagyobb megújulás a bálázók területén lesz.”

 HIT 10.11 10-rotoros, 10,60 m munkaszélességű rendkezelő

 

 

 

 

 

 

 

 

SzEGÁNA

 SZEGÁNA Kft., Szeged
Nagy Márk (30/6278-052,
nagymark@szegana.hu)

 

„Több mint 15 éve forgalmazzuk a Mascar bálázókat, bálacsomagolókat és a dán JF kaszákat, rendkezelőket és traktorhajtású szecskázókat. A Mascar Corsa fixkamrás bálázók híresek egyszerűségükről, megbízhatóságukról, könnyű hajtásukról. A Mascar Tuareg fixkamrás bálázók gyors, rotoros adagolóval rendelkeznek és a tömörebb zöldbála-készítés érdekében akár szecskázóval is felszerelhetők.
A Mascar Monster változókamrás hengeres bálázó már a legmagasabb igényeket is ki tudja elégíteni, gyors etetésű, könnyű hajtású, kedvező árú, ráadásul az idei évtől még a monitor is magyar nyelvű menüvel készül. Az akár 160 cm átmérőjű zöldbálák csomagolása függesztett és vontatott kivitelű Mascar bálacsomagolókkal megbízhatóan megoldható. A JF tárcsás kaszák 2 m és 12,3 m közötti munkaszélességben kaphatóak vontatott és függesztett kivitelben, háromféle szársértővel. A JF kaszák kedvező ár-érték arányukkal és erős felépítésükkel lopják be magukat a vásárlók szívébe. A JF rendrakók egy- és kétrotoros kivitelben kaphatóak, 2,9–8,2 m munkaszélességben. 4 m feletti munkaszélességnél a karok a hosszú élettartam érdekében már jellemzően karbantartásmentes, zárt golyós csapágyakkal szereltek. A kétrotoros rendképző a rendet készítheti oldalra vagy középre. A rendterítők 4,5–8,8 m munkaszélességben, akár nyolc rotorral dolgoznak, a talajfelszín jobb követése érdekében rotoronkénti kerekekkel. A JF vontatott szecskázói két- vagy háromsoros kukoricaadapterrel szerelhetőek, és az aprítódob minden gépnél visszahajtó rendszerrel is rendelkezik.”

MascarMascar Monster 770 változó kamrás bálázó

 

 

 

 

 

Valkon Kft., Kecskemét

Dobos Péter (30/6974-224, dobosp@valkon.hu)

„Az elmúlt években a KRONE több mint 100 esztendős fejlődésének és növekedésének történetében is kiemelkedő mértékű beruházásokat valósítottak meg Spellében, s ezzel párhuzamosan folyamatosan újultak meg a gépek is: első körben a körbálázók, ahol a régi KR sorozatot a Bellima, a RoundPackot és VarioPackot pedig a Fortima váltotta. Bár még mindig egyedülálló a piacon a BigPack nagynyomású HDP típusa, már hazánkban is bemutatkozott a HDP II-es szériája is. Folyamatosan jelennek meg az új „SmartCut” rendszerű kaszák különböző típusai, az eddigi SWADRO rendképzők kínálata pedig tovább bővül a TS és TC típusokkal. A legnagyobb jelentőségű azonban a kisebb Big X önjáró silózók megjelenése. A Big X 480 és 580 az 500 lóerő körüli piacot célozza meg, s így hazánkban is kedvelt lehet ez a változat. Amellett, hogy itthon is egyre többen felismerik, hogy a legszűkebb keresztmetszet általában a silózás és nem a silóhordás vagy betaposás, azért a nagy teljesítményű, teljesen felszerelt Big X járvaszecskázók az áruk miatt még nagyon sokszor „hendikeppel” indulnak a versenytársakhoz képest. Az új széria kifejlesztésénél a cél az volt, hogy a nagy gépek előnyeit (mint pl. az EasyCollect kukoricaadaptert, az egyedülálló hajtásrendszert és anyagáramot, valamint az állattenyésztők kedvencének számító egyenletes szecskahosszat és a tökéletes szemroppantást) megtartva, a legmodernebb, de árban is versenyképes géppel gyarapodjon a kínálat. A Big X 480-ast hazánkban először ősszel, kukoricasilózásban mutatják be, ahol mindenki saját üzemi körülményei között tesztelheti a gépet. Keressenek engem!”

BiG X 480, a mindentudó járvaszecskázó

BiG X 480, a mindentudó járvaszecskázó

Szerző: AgrárUnió ©

Címkék: