Csúszótalp a Pöttinger rendképzőkhöz

2020.11.03

A hagyományos támkerék helyett csúszótalpat is lehet választani a Pöttinger rendképzőihez. Ez a süppedős, gödrös talajokon könnyebb, nagyobb sebességű munkavégzést tesz lehetővé.

Csúszótalp a Pöttinger rendképzőkhöz


Az osztrák Pöttinger már a tavalyi hannoveri Agritechnica kiállításon bemutatta azt a műanyag csúszótalpat, amely a rendképzőin a támkerekek kiváltására alkalmas. A Flowtast névre keresztelt megoldás a még tisztább termény betakarítását célozza. Az opcionálisan elérhető csúszótalp elsősorban a nedves, buckákkal és gödrökkel tarkított területeken tehet jó szolgálatot.

A 2020-as szezon hozta el az első „éles” próbákat, a gazdák most tapasztalhatták meg a fejlesztés előnyeit. Míg a puha talajon a támkerekek elsüllyednek (és ezzel a rendképző ujjai akaratlanul is meg-megkarcolják a felszínt, vagyis szennyezik a terményt), addig a Flowtast simán csúszik a földön, és a rendképző rotor megtámasztásával rázkódásmentes munkavégzést, nagyobb sebességet tesz lehetővé.

A Pöttinger mérnökei számos anyagot megvizsgáltak, kipróbáltak a Flowtast megalkotása során, és végül a PE 1000 speciális műanyag mellett döntöttek. Ez a részben kristályos szerkezetű, hőre lágyuló műanyag nagyon jól csúszik, rendkívüli kis mértékben kopik, kiváló vegyszerállósággal rendelkezik, és nagyon kevés nedvességet vesz fel. Mindegyik csúszótalp 5 darab (egyenként cserélhető) 15 mm-es lemezből tevődik össze.


  


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE