TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,89000
USD: 367,51000
CHF: 409,80000
GBP: 467,66000
Hirdetés
A gyapjú nemcsak sálnak való, egészen elképesztő, mire jó még

A gyapjú nemcsak sálnak való, egészen elképesztő, mire jó még

Állattenyésztés - 2023.04.12

A nagy juhtenyésztő országokban immár hagyománya van a gyapjú alternatív felhasználásának. A gyapjút kedvező tulajdonságai alkalmassá teszik arra, hogy a mezőgazdaságban is sikerrel hasznosítsák.

Magas a nitrogén, a foszfor és a kálium tartalma és a műtrágyákkal ellentétben lassan bomlik le, ennek következtében pedig a tápanyag felszabadulása fokozatos. Előnyei itt nem érnek még véget, hiszen rendkívül jó a víz- és légáteresztő képessége, ennek tudható be az, hogy megóvja a talajt a kiszáradástól, de úgy, hogy az nem penészedik eközben.

A gyomelnyomó képessége és a csigariasztó hatása miatt egy könnyen kezelhető, praktikus mulcsanyag. Előnyös tulajdonságainak kihasználása, hazánkban ilyen jellegű felhasználása mindezidáig még gyermekcipőben jár.Dr. Veres Andrea környezetgazdálkodási agrármérnök kutatási témái a vegyszermentes alternatív növényvédelmi megoldások vizsgálata, illetve az, hogy milyen hatással vannak a táj természetes és művelés alatt álló élőhelyei a hasznos élő szervezetekre, ezek betelepülésére és kártevő gyérítő hatására.

Mint az a gyapjumulcs.hu oldalon olvasható, 2021-ben talált rá a gyapjúmulcsra, úgy gondolta, hogy ez egy olyan új, innovatív technológia, amely szemléletében is illeszkedett a cégük filozófiájához. Kutatásai során vizsgálta pl. azt, hogy a különböző mulcsanyagok hogyan hatnak a talajnedvesség szabályozásán keresztül a talaj mikrobiológiai aktivitására.

A gyapjú nemcsak sálnak való, egészen elképesztő, mire jó még

A tudományos munkán túl, közösségi felületeken, előadások keretében igyekszik népszerűsíteni ezt a környezetbarát technológiát, amely biotermesztésre, házikertek, szabadtéri vagy fóliasátras zöldségágyások, szamócaültetvények mulcsozására alkalmas.

Használata egyszerű, leterítés után leszúró tüskével rögzíthető, a növények helyét pedig ollóval lehet bemetszeni. Teljesen természetes anyag, lebomlása során tápanyag szabadul fel a növények számára. Miután elhasználódott, beforgatható a talajba, vagy forgatás nélküli művelés esetén komposztréteggel, majd gyapjúmulcs szőnyeggel takarva ismét beültethető.

(Fotó: David Mark/Pixabay)

Címkék: birka, állattenyésztés, gyapjú, ruházat, mulcs, növénytermesztés, komposzt, kártevők
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fenntartható megoldások szükségesek az élelmezésbiztonság ...

Magyarország elkötelezett az agrár-digitalizáció mellett, mely elősegíti a stabilitást és a kiszámíthatóságot az ...