TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,89000
USD: 367,51000
CHF: 409,80000
GBP: 467,66000
Hirdetés
Robbanhat a tojás ára a boltokban, az árstop kivezetése hamarosan érezteti hatását

Robbanhat a tojás ára a boltokban, az árstop kivezetése hamarosan érezteti hatását

Agrárgazdaság - 2023.03.18

Néhány hét, és kivezetik az árstopot a magyar boltokból. Elsőként a tojás ára drágulhat meg a húsvét miatt, de a többi ársapkás termék ára is a duplájára emelkedhet.

Közeledik a húsvét, amely után már csak nagyjából 3 hétig maradnak érvényben az árstopok bizonyos élelmiszertermékekre. Április 30. után felszabadítják a kristálycukor, a búzafinomliszt, a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, a 2,8 százalékos UHT-tej, az étkezési burgonya, valamint a tyúktojás árát, és ez új helyzetet jelent a magyarországi kereskedelemben.

A hvg.hu arról írt a napokban, hogy a boltok máris hatalmas árleszállításba kezdtek, de az árstopok megszüntetésével még jobban járnának a vásárlók, ha ugyanis az üzleteknek nem kellene más termékekkel ellensúlyozniuk az árstopos cikkeken elszenvedett veszteségeiket, akkor még szabadabban versenyezhetnének.

A vaj és a sajt ára már így is csökken a nagy láncoknál, amibe belejátszik az alapanyagárak csökkenése is. Ha pedig az élelmiszeripart nem érik újabb sokkok, akkor akár meg is állhat az áremelkedés. A hvg.hu feltette a legfontosabb kérdést is: vajon az élelmiszerárak tartós csökkenésének elejét látjuk-e?A KSH adatai szerint egyelőre sajnos nem ez a helyzet: februárban az éves alapú élelmiszer-infláció 45,8 százalékos volt, januárhoz képest az élelmiszerárak a teljes termékkört tekintve 1,6 százalékkal nőttek. Ezek alacsonyabb értékek, mint a megelőző hónapokban, vagyis az élelmiszer-infláció lassul, de az árak még mindig emelkednek.

Általános vélekedés elemzői körökben, hogy ha eltűnik az ársapka, akkor az érintett termékek ára akár a duplájára is emelkedhet, ami szintén rosszul fogja érinteni a vásárlókat. A tyúktojás máris nagy próbatétel előtt áll, húsvét előtt ugyanis jelentősen megnő iránta a kereslet.

Az árstop közelgő kivezetése miatt a vg.hu szerint elképzelhető, hogy a magyar fogyasztók feltöltik az otthoni készleteiket, a szokásosnál nagyobb keresletet generálva – és ezáltal az is előfordulhat, hogy az ünnepek előtt eltűnik a magyar tojás a boltokból.

(Fotó: Steve Buissinne/Pixabay)

Címkék: magyarország, kereskedelem, bolt, ársapka, eltörlés, drágulás, tojás, húsvét
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Lótücsök ellen egyszerűen, hatékonyan: 6 kiváló tipp, hogyan ...

Lóbogár, lótetű, lótücsök – bár Magyarország egyes tájegységein más és más a nevük ezeknek a kártevőknek, ...