TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Egészséges, jó ízű, mégis alig ismerik idehaza: a tönke

Egészséges, jó ízű, mégis alig ismerik idehaza: a tönke

Növénytermesztés - 2023.04.20

Magyarországon jelenleg mintegy 100 hektáron termelik a durumbúza ősét, a tönkét. A termés 95 százaléka, sajnos, nem marad a határainkon belül.

Hirdetés

A tönke fogyasztását javasolják különféle allergiákban, vastagbélgyulladásban, magas vérnyomásban, magas koleszterinszintben, és cukorbetegségben szenvedők számára is.  Keményítő és zsírsav összetétele, akárcsak a többi ősgabonáé, igen előnyös, fogyasztása csökkenti a koleszterin-, glükóz- és inzulinszintet.

Ugyanakkor a lassabb szénhidrát lebontási folyamat eredményeként a telítettségérzés hosszabb ideig fennmarad. A tönke az egyik legősibb pelyvás gabonaféle, egyike az elsőként nemesített gabonáknak, az igénytelensége, betegségekkel szemben mutatott szívóssága és kedvező élettani hatása miatt ismét egyre jobban teret hódít.

Késői érésű termését elsősorban humán fogyasztásra használják, de állati takarmányozásra is tökéletesen alkalmas.  Ezt a gabonát sokkal finomabb liszté őrlik, mint a többi búzafélét és ezáltal ideális finom pékáru elkészítéséhez.A tönke kifejezetten magas tápértékű élelmiszer. Különösen gazdag ásványi anyagokban, így magnéziumban, vasban, cinkben, B1-, B6- és E-vitaminban, a búzához képest 10–20 százalékkal több folsavat tartalmaz.

Pelyvás gabonaféle, ami azt jelenti, hogy a gabonaszemet körülvevő pelyva szorosan rátapad a magra és még aratáskor sem válik le róla. A feldolgozása sokkal nagyobb erőfeszítést igényel, mint a búzáé vagy a rozsé, ugyanakkor ez a különleges burok igen erős védelmet nyújt a kártékony környezeti hatások ellen.

Hazánk egyetlen fajtáját Dr. Kovács Géza nemesítette, ökológiai gazdálkodás feltételei között. Ennek következtében az Mv Hegyes tönkefajta rendkívül jól bírja a szélsőséges termesztési körülményeket.

Címkék: tönke, búza, egészség, allergia, koleszterin, gyulladás, cukorbetegség, gabona
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

BuXa csomag – Pénztárcakímélő megoldás kalászosokban

Az őszi kalászosok gyomirtása a múlt év csapadékos időjárása miatt nagyon sok gazdaságban elmaradt. Ennek ...