TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Tűzelhalás, vagy monília? Ez itt a kérdés…

Tűzelhalás, vagy monília? Ez itt a kérdés…

Kiskert Kárkép - 2023.03.22

A tűzelhalás jelenségét sokan összetévesztik a moníliás ágelhalással. Valóban hasonló tüneteket produkálnak, azonban a megkülönböztetés nagyon egyszerű.

A tűzelhalás almástermésűeket támad meg, mint a birs, körte, alma, naspolya, míg az ágelhalást is okozó Monilia laxa, csak a csonthéjasokat fertőzi meg. Van még egy nagyon fontos különbség, a tűzelhalást egy baktérium okozza, a monília azonban egy gomba. Ez a védekezés miatt lényeges.

Mi történik, ha a tűzelhalás megfertőzi az almástermésűeket?

A hajtásvég pásztorbotszerűen meghajlik, elfeketedik, mintha leforrázták volna. Mint minden baktériumfertőzést, ezt is baktériumnyálka-folyás kísér, fúj… A beteg részen elhalnak a virágok, a levelek, hanyatlik az egész növény. A tűzelhalás a fákon fekélyes sebeket képez, melyekből a következő évben tovább fog fertőzni, ha a tavasz csapadékos, párás és enyhe. Nem hangzik túl jól…

Hogyan előzhetjük meg a fertőzést?

Terjedésében minden szerepet játszik. Minden…

A rovarok, a madarak, mi magunk az eszközeinkkel, a növény saját pollenje és még a szél is. Ebből egy ellen tudunk tenni és az a metszés eszközeinek fertőtlenítése, ne hagyjuk ki!

Sajnos, ennek a baktériumnak még sebre sincs szüksége a fertőzéshez, persze ott könnyebb dolga lenne a növénybe való bejutásra, de átpasszírozza magát a légzőnyílásokon is, a jellemtelen gerinctelen.

Ha felismerjük a fertőzést, metszéskor távolítsuk el a beteg részt, de még az egészséges részbe is bőven bele kell kanyarítani a fában való terjedés elkerülése végett.

A kémiai védekezés egyetlen eszköze házikertben a réz, melyet csak a baktérium növénybe való bejutásának megelőzése ellen használhatunk, kontaktanyag lévén. A rezet azonban zöldbimbós állapottól a termés viaszosodásáig nem használhatjuk a perzselés kockázata miatt.

A csekély eszköztárunk miatt a legfontosabb a betegség azonnali felismerése és a fertőzött rész eltávolítása, (elégetése?).

Címkék: kert, kártevők, kórokozók, növényvédelem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Körös-Maros Nemzeti Park – Ahol a kerecsenek természetes ...

Magyarországon napjainkban a legtöbb természetes gallyfészekben költő kerecsensólyom a Körös-Maros Nemzeti Park ...