TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Hogyan legyek sikeres biokertész?

Hogyan legyek sikeres biokertész?

Kiskert Kárkép - 2023.03.03

Amikor kertészkedésre adjuk a fejünket, akkor arról nem szabad megfeledkeznünk, hogy a kertünk a természet része. Annak ellenére, hogy egy mesterséges rendszert szeretnénk kialakítani, attól még ugyanúgy befolyásolja a természet összes törvénye, amely mindig egyensúlyt szeretne kialakítani. Minél többet avatkozunk bele a rendszerbe, annál kevesebb esélyünk van megvédeni a növényeinket. A biokertészkedésre való teljes átállás sok időbe telik, sőt néha lesznek olyan évek, amik sikertelenek lesznek és lesz olyan is, hogy feladnánk, de néhány ügyes praktikával könnyebben vehetjük az akadályokat. Lássuk, melyek ezek!

Ismerd meg az ellenségedet!

Ez itt a reklám helye. Minden cikkemben nagy hangsúlyt fektetek a kártevők, kórokozók biológiájának, életmódjának bemutatására, amelynek ismeretében sokkal könnyebben tudunk ellenük védekezni.

Mértéktartás kötelező!

Ha a növényeink károsítóinak eliminálását tervezzük, akkor sosem szabad a teljes kiirtásban gondolkozni, hiszen a természetes ellenségeiknek is kell valamit enni. Mindig elég a kártételi küszöbérték alá csökkenteni az egyedszámukat, ők is a természet részei.

Hagyjunk teret a természetes ellenségeknek!

Ha a kártevők természetes ellenségeire gondolunk, mindenkinek a katicabogarak jutnak eszükbe, ahogy békésen lakmározzák a levéltetveket, nagyon hálásak is vagyunk nekik. Természetesen nem csak ők dolgoznak nekünk a kertben kártevőkre vadászva. A rovarokat, akik a legnagyobb gazdasági jelentőségű kártevők csoportját teszik ki, szívesen pusztítják bizonyos rovarok, pókok, atkák és a gerincesek is. Az ellenségünk ellensége pedig a barátunk, így ezekre a szorgos élőlényekre kell vigyáznunk a kertünkben. Ne feledjük, a rovarölőszerek többsége a kártevőink természetes ellenségeit sem kímélik.

Alakítsunk ki változatos kertet!

Minél nagyobb a fajgazdagság, minél nagyobb a növényborítás, annál nagyobb az esély, hogy becsalogassuk a hasznos élőlényeket és otthont adjunk nekik.

Az egészséges növény ellenáll!

A jó kondíciójú növény mindig nagyobb eséllyel győzi le a betolakodó betegségeket és károsítókat. Figyeljünk a növényeink igényeire és ne hanyagoljuk el azokat!

Ültessünk, vessünk okosan!

A veteményeskert megtervezésekor vegyük figyelembe a vetésforgót, amivel már rögtön növényvédelmet hajtottunk végre közvetve. Kerüljük a közös betegségekkel, kártevőkkel rendelkezők egymás utáni ültetését, vetését.

Figyeljünk a növénytársításra!

Bizonyos növények távol tartják más növények károsítóit. Ilyen például a büdöske, aki híresen fonálféregűző. A levendulát elkerülik a molyok, legyek, a krizantémot az atkák, bolhák és így tovább.

Használjunk csalogatónövényeket!

A növénytársítás következő lépcsőfoka, a csalogató növények sorközökbe való beültetése. Ezek a növények összegyűjtik a kártevőinket, amiről könnyedén össze tudjuk kapkodni azokat és átsegíthetjük őket a túlvilágra. A meztelencsiga imádja a salátát, a búza pedig kiváló poloskagyűjtő, stb..

Címkék: kert, kertészkedés, biológiainövényvédelem, veteményes, zöldség, gyümölcs, kártevők, kórokozók
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Elastiq Ultra – érvek a ragasztásos technológia mellett

Az idei hirtelen jött meleg időszak próbára teszi a termesztett növényeinket. A repce különösen érintett, hiszen ...