TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Hogyan tudom megvédeni a növényeket a tél viszontagságaitól?

Hogyan tudom megvédeni a növényeket a tél viszontagságaitól?

Kiskert Kárkép - 2022.11.11

A növények is fázhatnak télen, főleg azok, amelyek délebbről származnak, ezért ránk van bízva az áttelelésük biztosítása. A lombhullatók nyugalmi állapotukban is végeznek élettevékenységet, emiatt figyelmesen kell elvégezni a téli fagyvédelmüket.

Az első és legfontosabb feladatunk, hogy jól válasszuk meg a növények helyét. A fagyzugos, szeles területekre ültetés a fagyérzékenyek számára halálos ítélet, ezért ezt kerüljük el.

Hogyan tudom megvédeni a növényeket a tél viszontagságaitól?

Növénytakarással óvjuk meg a kemény mínuszokat nem kedvelő növényeket. Ehhez választhatunk jó légáteresztésű zsákokat, melyek biztosítják a levegő és a nedvesség átjárást, azonban kellemesebb, egyedi mikroklímát alakítanak ki a növény számára. Ez a takarási módszer alkalmas a hirtelen tavaszi felmelegedés és visszahűlés közötti ingadozás átvészelésére is. A műanyag, zárt fóliát kerüljük, mert bepállhatnak alatta a növények.

A fagyérzékeny növények tövét takarjuk lehullott lombbal, fűnyesedékkel, vagy akár szalmával. Ennek a mulcsnak az az előnye, hogy megtartja a levegőt a rétegei között, ami a legjobb a hőszigetelő. A mulcs az alatta lévő talajt védi a fagytól és közben megtartja annak a hőjét. Tavaszra a felhalmozott anyag lebomlik, így még tápanyagforrást is jelent a növénynek. Fontos, hogy beteg lombot sose használjunk erre a célra, mert innen könnyedén tudnak fertőzni a betegségek a következő évben.

Hogyan tudom megvédeni a növényeket a tél viszontagságaitól?A fatörzs meszezésével megóvhatjuk a fákat a fagylécek kialakulásától.

Az örökzöldekről se feledkezzünk meg. A hótakaró alatt szenvedhetnek ezek a növények, és közben eldeformálódhatnak. Óvatosan verjük le egy seprű segítségével az örökzöldek hóterhét.

A pampafüvek ékei a kertünknek, de azokat is meg kell védeni a tél viszontagságaitól. A hideg beállta előtt kössük össze a leveleiket, hogy a tövükhöz ne tudjon eljutni a hideg csapadék és a hólé, amely miatt kirothadhat a pampafű gyökere. Ezzel a módszerrel a hó terhelését is ki tudjuk küszöbölni.

Címkék: kert, kertészkedés, tél, növények, dísznövények, télitakarás, örökzöldek, lombhullatók, pampafű
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Trágyaszórók a Fliegltől: megrakva minden földi jóval

Visszaadják a talajnak, amire a legnagyobb szüksége van