TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Miért érdemes oltott dinnyét ültetni?

Miért érdemes oltott dinnyét ültetni?

Kiskert Kárkép - 2024.05.09

Itt van a dinnyepalánták kiültetésének ideje. Eme kedvelt gyümölcs nevelése sok helyen a fáradtságos munka ellenére sem tűnik sikeresnek. Ennek számos oka lehet. Elképzelhető, hogy az oltott dinnye lehet a megoldás a problémáinkra. Lássuk, hogy milyen előnyökkel jár az oltott dinnye ültetése.Itt van a dinnyepalánták kiültetésének ideje. Eme kedvelt gyümölcs nevelése sok helyen a fáradtságos munka ellenére sem tűnik sikeresnek. Ennek számos oka lehet. Elképzelhető, hogy az oltott dinnye lehet a megoldás a problémáinkra. Lássuk, hogy milyen előnyökkel jár az oltott dinnye ültetése.

Évek óta küzdünk a dinnye talajból fertőző fuzárium betegségével. Tőle csak talajfertőtlenítéssel, vagy sok-sok évig tartó vetésváltással lehetne megszabadulni. Egyik lehetőség sem tűnik elég szimpatikusnak, azért az oltott dinnye mellett döntöttünk.

MIT KELL TUDNI AZ OLTOTT DINNYÉRŐL?

Manapság már egyre gyakoribb, hogy zöldségeket is oltanak. Ezzel a módszerrel az alany és a nemes kedvező tulajdonságait is ki tudjuk használni. A dinnyét a tök alanyára oltják rá, amely nem is tűnik ördögtől való dolognak, hiszen nagyon közeli rokonságban állnak egymással. Annyi hátránnyal rendelkezik, hogy az oltás munkaigényes folyamat, mivel két palántát kell felnevelni egy egyed előállításához.

MILYEN ELŐNYEI VANNAK AZ OLTOTT DINNYÉNEK?

A vetésváltás nehezen oldható meg a kisméretű kertekben, ennek hiányával a betegségeknek adunk teret. A tökre oltott dinnye jobb ellenállóságot mutat a kórokozókkal, többek között a fuzáriummal szemben is, mint az egyszerű magról vetett, vagy normál dinnye palánta. Az ilyen oltott palántákat évekig vetésváltás nélkül is tudjuk ugyanoda ültetni.

A szélsőséges időjárási körülményekkel is könnyebben meg tud küzdeni. A tök gyökere sokkal erőteljesebb, mélyebb rétegekbe hatol le a talajban, ezért több tápanyagot és vizet tud mozgósítani a túlélés érdekében. A tökre oltott dinnye ezért sokkal jobb kondíciójú, ellenállóbb  lesz, mint a hagyományos változata. 

Mivel az oltott dinnye hidegtűrőbb, ezért már korábban kiültethető.

A teljes érés elérése után még napokig tarthatjuk a tövén a dinnyét, így nem kell aggódni, ha garmadával megjelennek a dinnyék egy időben.

Az oltott dinnye sokkal többet terem, mint a normál dinnye. Egyszerűen nem fogjuk győzni enni és végül kénytelenek leszünk elosztogatni.

Mivel az oltott dinnye előállítása idő-, eszköz- és munkaigényes, ezért mindenképpen drágább lesz, mint a hagyományos, viszont megtérül, hiszen nagyobb hozamot takaríthatunk be róla.

Miért érdemes oltott dinnyét ültetni?

AZ OLTOTT DINNYE ÜLTETÉSE

Az oltott dinnyepalánta ültetése megegyezik az oltatlanéval. Szabadföldbe való kiültetés előtt edzeni kell a palántákat a fényhez és a kinti hőmérséklethez. Készítsünk fészket a palántáknak, az alját szerves trágyával töltsük fel, amire halmozzunk földet. Az utóbbi művelet nagyon fontos, hiszen a szerves trágya kiégetheti a palánta gyökerét.

A fészek elkészítése és a kiültetés után alaposan öntözzük be a dinnyéket és a rendszeres öntözés mellett más dolgunk sincs, mint várni, hogy jól megerősödjenek az oltott dinnyéink.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Föld napja

Április 22 – a Föld napja, immár ötvennégy esztendeje. A világnap, a „globális ünnep” ötletével ...