TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.964,48 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.533,77 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 61.253,64 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.866,29 Ft (tonna)
Repcemag: 159.604,60 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.503,23 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,78
USD: 359,69
CHF: 396,83
GBP: 450,76
Hirdetés
Cukkini vetési útmutató

Cukkini vetési útmutató

Kiskert Kárkép - 2024.04.26

Az utóbbi évek slágerzöldsége lett a cukkini. Egészséges, finom, számtalan ételt készíthetünk belőle, egyszerűen egy remek növény. Cukkinit termelni igazán könnyű és még csak nem is igényel sok tapasztalatot. Bátran belekezdhetnek a vállalkozókedvű, kezdő kertészek is, nem fogják megbánni. Lássuk, mire figyeljünk oda, ha megvetéssel akarjuk szaporítani a cukkinit!

A CUKKINI IGÉNYEI

A cukkini tökféle, a kabakosok családjának tagja, közeli rokona a dinnye és az uborka. Ezek a növények Amerikából származnak, annak is azon részéről, ahol igazán meleg van, így a cukkini különösen melegigényes faj.

Ebből következik, hogy a palánta kiültetése és a magvetés is csak a talajmenti fagyok elmúltával lesz sikeres. A különböző évjáratok természetesen befolyásolhatják a vetés, ültetés időpontját, de általánosságban május közepétől már biztonsággal megtehetjük.

Termetes növése miatt érdemes már az elején közel 1 m2 helyet biztosítani a számára. A nagy méret kineveléséhez azonban sok tápanyagra és rengeteg vízre van szüksége, de ha ezeket megkapja, akkor ontani fogja a tököket a növény, nem is győzzük majd feldolgozni.

A CUKKINI VETÉSE

A palánta drágább, mintha magról neveljük a cukkinit, azonban nagyobb biztonsággal ültethető ki. Ennek ellenére nem kell megriadni a magvetéstől sem, gyorsan utoléri a palántákat, csak legyen neki elég meleg a föld, amelybe tesszük.

Válasszunk a cukkininak egy napos, gyorsan melegedő helyet. Ha már elmúltak a fagyok, alakítsunk ki ültetőgödröt, amelybe rétegezzünk szerves trágyát, vagy komposztot.

Vigyázzunk, mert a trágya kiégetheti a gyökereket, ezért felé mindig halmozzunk földet és ebbe a fészekbe rakjunk 2-3 magot. Azért érdemes többet is vetni egy helyre, hogy a versengésbe megerősödött egyedet ki tudjuk választani. Ne hagyjunk többet egy bokorban, mert elveszik egymástól a vizet, tápanyagokat és sok, de haszontalan cukkinink lesz. 

A kis cukkini fészket fedjük földdel 2-3 cm vastagon és alaposan öntözzük be.

Jó tápanyagellátottságú talaj esetén már csak öntözni szükséges, de nagy káliumigényét pótolhatjuk a későbbiekben is, akár lombtrágya formájában is.

A beültetett cukkinit mulcsozni is érdemes szalmával, mivel támasztékot is nyújt a fejlődő növénynek és a betegségek elleni védekezésben is szerepet vállal.

A CUKKINIT TERMELHETJÜK BALKONLÁDÁBAN ÉS MAGASÁGYÁSBAN IS!

Korlátozott lehetőséggel rendelkezőknek jó hír, hogy a cukkinit nevelhetjük balkonládában és magaságyásban is. Sőt, mivel ezek falát süti a nap, ezért gyorsabban melegszik benne a talaj, amely kedvező a cukkini fejlődése szempontjából. A magaságyásban azonban gyorsabban ki is szárad a talaj, így többet szükséges locsolni.

TIPP:

Érdemes a cukkini mellé leszúrni egy kettévágott és csőrével lefelé fordított PET palackot, amelyen keresztül közvetlenül a gyökerét tudjuk locsolni. Ezzel vizet és pénzt is megspórolhatunk és a cukkini is jobban fog fejlődni.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Az EU-ban 10 százalékkal több napraforgótermés várható az idén

Az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint 64,2 ezer ...