TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
Közeleg a mákvetés ideje, hogyan és mikor?

Közeleg a mákvetés ideje, hogyan és mikor?

Kiskert Kárkép - 2024.01.26

A magyar konyha jellegzetes fűszere a mák, amelyből a karácsonyi mákos bejgli, a mákos guba és még rengeteg finom sütemény készül. Ezt a remek alapanyagot mi magunk is megtermelhetjük otthon, amely virágzása idején szemet gyönyörködtető élményt nyújt nekünk. Hogyan kezdjünk bele a mákvetésbe?

Hirdetés

Kevesen tudják, de a mák fogyasztása jótékony hatású, mivel kiváló kalciumforrás, rosttartalma miatt az emésztésben is segíti a fogyasztóját. B-vitaminok, esszenciális aminosavak és még sorolhatnám a beltartalmi értékeit, amely kiemeli a mák élelmezésben elfoglalt helyét.

NEM LEHET AKÁRMILYEN MÁKOT TERMELNI!

A mákban található alkaloidák miatt a termesztése korlátozott, de azokat a fajtákat, amelyben alacsony, vagy közepes mennyiségű alkaloida található, termelhető a házi kertekben is.

A MÁK TAVASZI VETÉSE

Még nem késtünk el a mák vetéssel, hiszen nemcsak ősszel, hanem tavasszal is lehet vetni. Hazánkban szinte minden területen biztonsággal lehet termelni, bár a kötött, savanyú talajokat nem kedveli.

Tavasszal, de akár már februárban is, fagymentes időben 1-1,5 cm mélyen kell vetni. Mivel apró magja van, ezért finoman elmunkált aprómorzsás talajra vetve tudjuk segíteni az egyenletes kelését.

Miután eléri a 3-4 leveles állapotot meg kell ritkítani, hogy a tövek körülbelül 5 cm távolságra legyenek egymástól. Növényvédelmi szempontból a gyomosodás okozhat problémát. Ha feltörekednek ezek a nem kívánatos növények, kapáljuk meg a mákot.

A máktokbarkó párosodás után a tok belsejébe helyezi a tojását, majd a kikelt lárvák belülről rágják a gubót, így tönkre téve a termést. Ha szükséges védekezhetünk ellenük kontakt hatású készítményekkel rajzásuk idején.

A mák júniusban nyitja ki virágját, amely üde szépség lesz kertünkben, július végén pedig már be is takaríthatjuk.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Űrnövények a MATE laboratóriumában

Vajon a megvilágított, szabályozott környezetet teremtő kamrákban hogyan fejlődnek bizonyos növények, ha a talaj, ...