TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Minden, amit tudni akarsz a lódarazsakról!

Minden, amit tudni akarsz a lódarazsakról!

Kiskert Kárkép - 2023.08.21

Hatalmas méretű rovarunk zajosan közlekedik a kertünkben, nem kis riadalmat okozva. Szúrásától tartva menekülünk előlük, mert aki már megtapasztalta agresszív támadását és a találkozás után erősen felduzzadt, vörös nyomot, amit  maga mögött hagyott, ösztönösen kerüli eme nemes rovart. Valóban nem tartoznak feltétlenül a kedvenc rovarjaink közé, de sosem árt, ha megismerjük az ellenségünket.

Hirdetés

Mit kell tudni róluk?

A lódarázs nem veti meg a társas életet. Kihasználva a „többségben az erő” és az összetartás előnyeit, kolóniát alkot bajtársaival. A család minden tagjának megvan a maga szerepe, senki sem tétlenkedik, csakúgy, mint ismert rokonaik, a méhek. A megtermékenyített királynő, áttelelés után, házépítésbe kezd a babaváró és a CSOK felvétele után. Különböző növényi anyagokból hatalmas rágója segítségével előállítja a kaptár építőanyagát, majd hatszögletű sejteket képez, amibe a petéit elhelyezi. Amíg a következő dolgozó nemzedék át nem veszi a nevelés csodás feladatait tőle, addig gondoskodik azok ápolásáról és etetéséről.

Miután kinevelődik a dolgozó hadtest, a királynő egyre kevesebbet hagyja el a meleg otthont, és ekkor már a napi rutinját a peterakás, a ház irányítása és a védelme teszi ki. Mindeközben a dolgos családtagok szorgosan nevelgetik az új nemzedékeket, növelik a fészek méretét egészen a nyár végéig, amikor is a hős királynőjük elhelyezi a szaporodóképes utódok petéit a sejtekbe. Ez a folyamat már a család hanyatlását jelzi. Az új és szerelemre vágyó darázsnemzedék tagjai romantikus nyári estéket töltenek együtt az ellenkező nemű fajtársaikkal. A szerelem mámorában mit sem sejtenek arról, hogy ezekben a pillanatokban gondoskodnak a fajfenntartásukról is. Ezek után nincs is más teendő, mint a pihenés.

A leendő királynők kellő számú utódot magukba zárva bújnak el a telelőhelyükre, s eközben a család többi tagja  örök álomra szenderül.

Címkék: kert, kertészkedés, darázs, lódarázs, kártevő, gyümölcs, gyümölcskártevő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kiterjedt tűzifa-kereskedői hálózatot buktattak le a Nébih ...

Több hónapos megfigyelést és ellenőrzést követően csaptak le a nyugat-dunántúli, nyolc főből álló hálózatra a ...