
Itt a tökéletes kovászos uborka receptje
Kiskert Kárkép - 2023.08.06
Régi hagyomány, hogy a bőven termett uborkából kovászos uborkát varázsolunk. Milyen jól is tesszük, hiszen nemcsak isteni savanyúság az ebédhez fogyasztva, de nagyon egészséges is és még elkészíteni egyszerű.
A kovászos uborka titka az, hogy a tejsavas erjedésen átesett uborka nem veszíti el a benne található vitaminokat és ásványi anyagokat, nem úgy, mint a savanyú uborka. Az egyik legjobb probiotikum, gazdag antioxidánsokban és a kalóriatartalma is alacsony.
Hogyan készítsük el a kovászos uborkát?
- Válogassunk össze nagyobb uborkákat, amik már túl nagyok lennének a savanyításhoz.
- Csak egészséges, sérülésmentes uborkákat használjunk fel.
- Alapos mosás után vagdossuk be az uborkákat, hogy az erjedést végző baktériumok eljussanak a szövetekbe, ezután ismét mosás következik.
- Befőttesüvegbe szorosan helyezzük el az uborkákat, tegyünk közé friss kaprot, 1-2 gerezd fokhagymát és a tetejére egy szelet kenyeret (lehetőleg tüllzacskóba).
- Forraljunk fel vizet, literenként 3-4 dkg sóval. Miután kihűlt a víz kb. 40-50°C-ra, öntsük rá az uborkára, úgy, hogy a kenyérre is jusson, de maradjon hely a forrásnak is, majd fedjük le tányérral, vagy nylon zacskóval.
- Napos helyre helyezve 2-3 nap alatt kész is van a finom kovászos uborka.
- Ha leszűröd a kész savanyúságot és hűtőbe helyezed akár 2-3 hétig is eláll, amúgy 8-10 napig.
Ugye milyen egyszerű? Jó étvágyat!
Címkék: kert, kertészkedés, zöldség, uborka, kovászosuborka, recept
Hiánypótló alkotás született a precíziós gazdálkodásról

A mezőgépek veteránjai – H.S.C.S. magajáró lokomobil

Csökkentené a műtrágya mennyiségét? – Indítsa őszi gabonái ...

Újabb két borvidéken igazolták a szőlő aranyszínű sárgaság ...

Újabb halasztás az EUDR alkalmazásában

Vadászati károk – Alapfogalmak, kárleírások

Dr. Riczu Péter, a KITE Zrt. munkatársa az „Év szaktanácsadója” ...

Termésbiztonságot adó megoldások a KWS-től

A kalcium szerepe a talaj-növény rendszerben

Nyúlhús – az európai minőség, amit a család együtt élvezhet