TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,05
USD: 368,85
CHF: 404,04
GBP: 460,32
Hirdetés
Miért veszélyes, ha a krumpli megzöldül, kicsírázik fény hatására?

Miért veszélyes, ha a krumpli megzöldül, kicsírázik fény hatására?

Kertészet - 2023.04.15

A Nébih szakértő munkatársai egyik legutóbbi termékpróbájuk során azt vizsgálták, hogy miként változik a különböző hőmérsékleti és fényviszonyok között tárolt burgonyák szolanintartalma.

Mit is jelent ez? A növények a számtalan értékes tápanyag mellett több ezer féle, természetesen előforduló toxikus vegyületet is tartalmazhatnak. Mindegyik növényfélére más-más mérgező anyag jellemző, a burgonyában a glikoalkaloidok csoportjába tartozó szolanin és kakonin fedezhető fel.

Ezek egyaránt felelhetőek a növény levelében, bogyótermésében és gumójában is. Ennek az az oka, hogy a kórokozók és kártevők elleni védekezőmechanizmusban játszanak szerepet. Mindemellett sajnos az emberre is veszélyesek lehetnek, abban az esetben, ha nagyobb mennyiségben kerülnek a szervezetbe.

Hazánkban a nyers, hámozatlan burgonyában a maximálisan megengedett szolanintartalom 100 mg/kg, mint az a 49/2014. (IV. 29.) VM rendeletben megtalálható. Abban az esetben, ha nem megfelelő, vagyis világos helyen tárolják a burgonyát, vagy – ritkább esetben – ha azt mechanikai sérülési éri, akkor kell számolnunk a toxinok fokozott jelenlétével.A fény hatására a krumpli megzöldül, kicsírázik, így jelezheti a méreganyagok termelődését, mely általában a héjban vagy az alatt, illetve a csírákban koncentrálódik. Az, aki nem kellő óvatossággal jár el, keserű vagy égő érzés tapasztalhat a szájban, de gyomorfájdalommal, hasmenéssel, hányással, súlyosabb esetben idegrendszeri panaszokkal is szembesülhet.

Mindehhez azonban szükséges a kakonin jelenléte is. A védekezés legegyszerűbb módja az, ha nem fogyasztunk sérült, öreg, zöld vagy csírázó burgonyákat. A megfelelően termesztett és kezelt, egészséges burgonya gumói ugyanis csak minimális mennyiségben tartalmazzák ezeket a vegyületeket.

(Forrás: Nébih / Fotó: kalhh/Pixabay)

Címkék: nébih, teszt, élelmiszer, burgonya, krumpli, egészség, mérgező, szolanin
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Dopping a napraforgónak, avagy a Biotrinsic™ i280 FP ...

A KITE Zrt. innovatív fejlesztéseinek kiemelt területe az új, biológiai növényvédelmi és növényi vitalitást, ...