TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Pályázzon terményszárítók építésére, korszerűsítésére!

Pályázzon terményszárítók építésére, korszerűsítésére!

Támogatások - 2021.07.04

Aki terményszárító-beruházásban gondolkodik, annak érdemes most rögtön cselekednie, hiszen május óta állami forrásokra is lehet pályázni. A szeptember végén záruló kiírásban elnyerhető pénzek modernizálásra, illetve az energiahatékonyság növelésére is fordíthatók.

Terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének tá­­­­­­mo­­­­­­­gatására írtak ki pályázatot 2021. május 14-én. 
A VP2-4.1.7-21 kódszámú felhívás esetében a támogatási kérelmek benyújtására augusztus 2. és szeptember 27. között van lehetőség, mégpedig négy szakaszban, és a benyújtott projektek szakaszonként együttesen kerülnek elbírálásra. A pályázat nemcsak új üzemek létesítését segíti elő, de a tárolási, szárítási és tisztítási kapacitások fejlesztését, a meglévő üzemek korszerűsítését, valamint az energiahatékonyságot növelő technológiák alkalmazását is. A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 50 milliárd forint, ez várhatóan 100-150 projekttámogatását teszi majd lehetővé. Egy-egy pályázó minimum 50 millió, maximum 1 milliárd forint összeget nyerhet el. A kiíráson azok a mezőgazdasági termelők indulhatnak el, akik a támogatási kérelem benyújtását megelőző évben (ennek hiányában az azt megelőző teljes lezárt üzleti évben) legalább 6000 euró STÉ üzemmérettel rendelkeznek, és árbevételük legalább 50 százaléka mezőgazdasági tevékenységből származott. A támogatási kérelem benyújtására kollektív beruházás keretében is lehetőség van. A támogatás maximális mértéke a közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 40 százaléka, nem közép-magyarországi régióban 50 százaléka. A fiatal mezőgazdasági termelő által végrehajtott projektek 10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitásra jogosultak, akárcsak a kollektív módon végrehajtott pályázatok.

Tornum szárítók

A svéd Tornum a legmodernebb műszaki-technológiai színvonalat képviselő, magas szinten automatizált terményszárító telepeket épít, amelyek iránt idehaza is egyre nagyobb piaci igény mutatkozik. Gabonakezelő rendszereik fő eleme a szárító, emellett a teljes folyamathoz kínálnak berendezéseket 
a beadagolástól kezdve a tehergépkocsira ürítésig. „Kiemelkedően energiatakarékos és megbízhatóan működő rendszerekről van szó, amelyeknek természetesen a szárító a legfontosabb elemük, ugyanakkora technológia többi része, az anyagmozgató, tisztítógépek is kompakt, jól átgondolt felépítésűek, és a mai elvárásoknak megfelelően automatizáltak” – emelte ki Balogh László is, a magyarországi tevékenységét 2007-ben megkezdő Tornum Kft. értékesítési vezetője.

Tornum 1 legfrissebb min

Mivel a 2016-os kiírásnál 12 t/h volt a megpályázható szárítók felső teljesítményhatára, akkoriban nagyon sok 8–12 tonnás kategóriájú terményszárító létesült, illetve mellettük valamivel nagyobb, 15–30 tonnás telepek is. Az idei felhívás viszont nem szab felső határt a beépíthető gépek teljesítményében, és 
a Tornum tapasztalatai szerint máris érezhető, hogy a gazdálkodók a nagyobb teljesítmény és tárolókapacitás iránt érdeklődnek. Természetesen olyanok is jócskán akadnak, akik kizárólag saját ellátásban gondolkodnak, és ezek a termelők alighanem a 8–15 t/h közötti kapacitású telepek építésébe fognak majd bele. 
A svéd gyártó 5–50 t/h közötti teljesítménnyel (5 t/h lépcsőzéssel) kínálja berendezéseit. „Jó referenciáink vannak az országban, ezért megfigyelhető, hogy ha valahol felépül egy Tornum szárító, akkor pár éven belül a szomszédos településeken újabb telepek létesülnek. Ez nem történne meg, ha nem kimagasló minőségű, megfelelő háttérszolgáltatással bíró termékeket biztosítanánk partnereinknek” – mutatott rá Balogh László.

Várakozásaik szerint a pályázati kiírás sok zöldmezős beruházást fog idén is generálni. A gazdálkodók a kívánalmak között első helyen szinte mindig az energiahatékonyságot említik, de egy-egy beszélgetés során az is domináns szempont, hogy 
a rendszerek milyen fokon automatizáltak. A Tornum célja az, hogy a tulajdonosnak ne kelljen jelen lennie a telepen ahhoz, hogy (egy okostelefon vagy más hordozható eszköz segítségével) átlássa a terményszárítás folyamatát. Az energiatakarékosságot pedig azzal tudják minden korábbinál magasabb szintre emelni, hogy az alsó szárítószekció szintjén kilépő száraz, meleg levegőt és a hűtőszekció szintjéről kilépő levegőt egyaránt visszaforgatják, újhasznosítják a szárító fűtéséhez. A piacon sok hasonló megoldás létezik, de a svéd gyártónak úttörő szerepe volt az új típusú, hatékonyabb hővisszaforgató rendszer létrehozásában, és azóta is élen jár a technológia továbbfejlesztésében.

tornumhirdetes

Nagyítás a képre kattintva!

Bonfanti szárítók

A derecskei (Hajdú-Bihar megyei) Der-Agro Kft. egy évtizede foglalkozik mezőgazdasági gépek, azon belül kiemelten terményszárító berendezések, terménytisztítók, kiszolgáló anyagmozgató berendezések forgalmazásával és kivitelezésével. Folyamatos üzemű szárítók terén az olasz Bonfanti termékeit kínálják, amelyek között vannak hagyományos elven működők (amelyek csak a hűtő levegőt fogják meg és használják fel), de olyanok is, amelyek a teljes szárítási zóna levegőjét képesek felhasználni. Mivel ilyenkor az 50-60 Celsius-fokos levegőt kell felmelegíteni a kívánt 100 fokra, ez nyilván energiatakarékosabb megoldást jelent. „A szárítás során a szondák folyamatosan mérik a termény nedvességét és a hőmérsékletét, a befutó jelet pedig számítógép dolgozza fel, az vezérli a folyamatot” – mondta el Kószi Sándor ügyvezető.

Der Agro 2A Bonfanti szárítók attól egyediek, hogy tulajdonképpen két egymásra helyezett berendezésről van szó, fizikailag ketté van választva középen a felső zónára (itt indul meg az izzadás) és 
az alsó zónára (ahol a készre szárítás történik). A szárító nemcsak a hűtő levegőt használja fel, hanem az alsó zóna teljes „hulladékhőjét”, ezáltal rendkívül gazdaságosan üzemeltethető. 
A számítógépbe különféle receptúrák vannak beprogramozva, így elegendő csak kiválasztani a termény fajtáját, megadni 
a kezdeti nedvességtartalmat, valamint az elérni kívánt nedvességet, és onnantól automatizált a rendszer működése. Felhasználói tapasztalat szerint a rendszer képes akár 10 százalékban eltérő nedvességtartalmú anyagot is kezelni. Az ürítést mindig 
a legalsó nedvességmérő szonda vezérli ±0,5 százalékos eltéréssel a megadott értékhez képest.

A Bonfanti szárítók mellett szól az alacsony porkibocsátás, 
a csendes működés (55 dB, 10 méter távolságról mérve, éjszaka és nappal egyaránt), valamint a takarékos tüzelőanyag-fogyasztás. Tesztek során az L205 CE-HU 7000 modellel kukoricát szárítottak 19 százalékos nedvességtartalomról 13-asra. Ebben az esetben tonnánként 69 kg vizet kellett elvonni, és egy tonna nedves anyag leszárításához átlagosan 7,2 köbméter földgázt használt fel, vagyis 1 kg víz elpárologtatásához 104 liter földgázra volt szüksége.

Az olasz gyártmányú berendezéseket 6-tól egészen 69 t/h-ig terjedő kapacitással kínálja a Der-Agro Kft. „A szárítók telepítése nyilván nem rövid folyamat, hiszen építési engedély szükséges hozzájuk, és a kiszolgálóberendezésekkel együtt a gyártás is nagyjából 2 hónapot vesz igénybe. Az építés szintén 1-2 hónapig tart, de a gazdálkodók természetesen tisztában vannak mindezzel” – sorolta Kószi Sándor, akinek cége komplett technológiát szállít, és akár a betároláshoz is kínálni tud gabona- és takarmánysilókat.

Pedrotti mobil szárítók

Akiknek sürgősebb a dolog, azoknak az ugyancsak olasz gyártmányú Pedrotti mobil szárítókat ajánlják. A szakaszos üzemű berendezések megbízhatóak, egyszerűen kezelhetőek, hosszú élettartamúak és energiatakarékosan üzemeltethetők. Egyetlen feltöltés a legkisebb változatnál is 5 tonna, ezzel 25 tonna nyersanyagot lehet naponta leszárítani, míg a legnagyobb 70 tonnás, vagyis 350 t/nap kapacitású. A berendezés állandó keverés mellett végzi a szárítást, a folyamatos anyagáramlás miatt tehát nem keletkezhetnek hősérült szemek. További előny, hogy a legnagyobb mobil szárító összeszerelése sem vesz igénybe többet 3-4 napnál.

pedrottihirdetes

Nagyítás a képre kattintva!

PETKUS szárítók

A PETKUS szárítók különböző mé­rettartományokban állnak rendel­kezésre, és az aktuálisan megje­­lent pályázat nem korlátozza a teljesítményt a megvalósítás tekintetében. A PETKUS 6 t/h teljesítménytől 60 t/h teljesítményig gyárt szárítókat „egy toronyban” (ezen teljesítmény kukoricában értendő, 10 százalékos vízelvonás mellett). A standard kivitel mellett az energiatakarékos hő-visszavezetéses típusok a legnépszerűbbek, amelyek akár indirekt fűtési rendszerrel is szerelhetők. Számos ilyen berendezés került már telepítésre Magyarországon is, így a gyártó megtekinthető referenciákkal rendelkezik a hazai piacon is. A beruházások tervezési és előkészítő fázisában saját tervező tevékenységet végző munkatársakkal állnak partnereik rendelkezésére, hogy a legoptimálisabb megoldások kerüljenek közösen kialakításra, majd megvalósításra.

PetkusAz előző évekhez hasonlóan többségében idén is a direkt fűtésű, hő-visszaforgatásos (DDU típusjelű) berendezések vannak az érdeklődés központjában, és alighanem ez lesz a „sláger” 
a mostani pályázati időszakban is. A szárító levegő felmelegítésére szőnyegégők (sorégők) szolgálnak. A felmelegedett fűtőlevegőt és a nedvességben telítetlen meleg levegőt (a hűtőzónából) egy visszaforgató ventilátor szívja el és keveri össze a „meleg oldalon”, így a fűtőenergiát szolgáló gáz felhasználása nagymértékben csökkenthető. A pályázat lehetőséget ad és kiemelkedően pontozza a megújuló fűtési technológiákat is, ehhez a PETKUS indirekt fűtési változattal áll partnerei rendelkezésére, így például faapríték- vagy biomassza-tüzelésű kazán beépítésével.

A PETKUS szárítók követik a mai kor követelményeit: SIEMENS érintőképernyős kijelzéssel és PLC-vezérléssel üzemelnek, a szárító égővezérlésére vonatkozóan is, így az optimális üzemi feltételek mindenkor biztosíthatóak kezelői beavatkozás nélkül. A teljes kiszolgáló technológiai sor irányítása is PLC-vezérléssel történik, amelynek fontos elemei a kiváló minőséget biztosító PETKUS elő- és utótisztítók, a különféle PETKUS anyagmozgatók, serleges felvonók, szállítószalagok, rédlerek, így a teljes beruházás minden eleme egy gyártótól kerülhet szállításra, összehangoltan és kiváló minőségben.

A PETKUS szárítók kiemelkedően alacsony villamosenergia-felhasználását a légcsatornák, a speciális kúpos kaszkádok, valamint a szívott rendszert kiszolgáló axiálventilátorok biztosítják. 
Az előbbiekben leírt hő-visszavezetéses rendszer mellett a szárító 

„meleg oldalának” teljes szigetelése pedig a kedvező gázfogyasztást biztosítja. A PETKUS szárítók 20-30 százalékkal kevesebb gázenergiát, és akár 50 százalékkal kevesebb villamos energiát használnak fel, mint a korábbi hagyományos szárítótípusok.

A PETKUS szárítók légtechnikai rendszere és a terményoszlop-szekcióinak kialakítása maximálisan biztosítja az egyenletes szárítást, további többlet műszaki tartalmat igénylő egységek beépítése nélkül. Ezekben a gépekben nem fordulhatnak elő hősérült szemek, illetve az előzőekben leírt PLC-vezérléssel maximálisan biztosíthatók az optimális szárítási feltételek. Természetesen internetkapcsolat mellett a távfelügyelet alapfunkcióként érhető el a PETKUS szárítóknál, mint ahogy a SMART SERVICE rendszer is, a gyárból történő felügyelettel és hibakereséssel.

petkushirdetes

Nagyítás a képre kattintva!

A támogatások benyújtásának időszaka:


Első szakasz: 2021. augusztus 2–16.

Második szakasz: 2021. augusztus 17–30.

Harmadik szakasz: 2021. augusztus 31.–
 szeptember 13.

Negyedik szakasz: 2021. szeptember 14–27.

agritechhirdetes

Nagyítás a képre kattintva!

goldcornhirdetes

Nagyítás a képre kattintva!

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Szerző: AgrárUnió

Címkék: támogatás, pályázat, Gold Corn, terményszárító, Tornum, Bonfanti, Pedrotti, PETKUS, Agri-Tech
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

22 termelői piac, ami megér egy látogatást

A termelői piacok népszerűsége Magyarországon az utóbbi években jelentős növekedést mutatott. Ezek a piacok ...