Hirdetés
Jobb, mint a permetszer: elektromos gyomirtó gépet tesztelnek

Jobb, mint a permetszer: elektromos gyomirtó gépet tesztelnek

Növényvédelem - 2023.03.29

A traktortól kapja az elektromos áramot és a TLT-hajtást az az új gyomirtó eszköz, amely kevesebb kezeléssel is jobb eredményekre képes a kémiai szereknél.

A mezőgazdaság robotizálása itt zajlik a szemünk előtt. Az önműködő gépek egyik kézenfekvő alkalmazási területe a gyomirtás lehet, ha ugyanis az ezt elvégző robotokat – akár rajokban együttműködve – rászabadítjuk a földekre, azzal jelentős számú emberi munkaerőt takaríthatunk meg.

A közép-angliai RootWave nevű cég most egyfajta hibrid megoldást talált ki, amely nem nélkülözi a traktor munkáját. Egy elektromos gyomszabályozó gépet fejlesztettek ki, amelyhez az elektromos energiát a vontató erőgép szolgáltatja, és TLT-hajtással végzi a munkát.

Az eWeeder nevű eszköz elsősorban a zöldségkertészetekben, gyümölcsültetvényekben és szőlészetekben jelenthet hasznos segítséget. A szabadalmaztatott nagyfrekvenciás rendszer az éles tesztek során már meggyőzően teljesített, úgy a gyümölcsösökben, mint cukorrépában és kukoricában.A sorközökben dolgozó gép elektromos áram segítségével biztosít olyan magas hőmérsékletet, amely egészen a gyomok gyökeréig lehatol, és így pusztítja el (szinte megfőzi) azokat. Egy-egy menet alkalmával 30–50 centiméteres sávból tűnnek el a gyomok.

A meghajtáshoz legalább 75 LE-s traktor szükséges, ami az ültetvényekben általában rendelkezésre áll, tehát nem kell külön emiatt új erőgépet beszerezni. Munka közben kevesebb volt a teljes energiafelhasználás, mint a kémiai szerek kijuttatása során.

A gyártó szerint az eszköznek kevesebb kezelésre van szüksége ahhoz, hogy jobb eredményt érjen el a permetszereknél. Aki tehát a környezetvédelmi szempontokra is ügyel a gazdálkodása során, annak az eWeeder megfelelő megoldás lehet. A gép tömeggyártása 2024 tavaszán kezdődhet.Címkék: robot, mezőgazdaság, gyomirtás, traktor, elektromosság, tlt, ültetvények
Friss hírek
Kiemelt hírek