A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva 2023 jan TEFLIX
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
AgroMashExpo

Az igazi jó bor – Ahol csak a kiváló minőségű szőlő jöhet szóba

Növényvédelem - 2015.04.24

Fridrich György szőlészgazda 5 éve rendszeresen részt vesz a Syngenta borversenyen. 
Arany- és ezüstdíjakat is magáénak mondhat. Cége, a Vinitor Bt. Balatonszabadiban működik. Szakszerűen gondozott ültetvényét bejárva látszik, hogy a gazda nem csak tudása legjavát, de a szívét is beleadja a munkájába.

Az igazi jó bor – Ahol csak a kiváló minőségű szőlő jöhet szóba


szőlészet
„Középiskolás koromban rendszeresen dolgoztunk kertészetben és szőlőben, az oktatóim érdeme, hogy megszerettem a kertészetet – emlékszik vissza a kezdetekre Fridrich György. – Ennek hatására a kecskeméti kertészeti főiskolán tanultam tovább, szőlő és borászati szakirányon, s gyakorlatilag a nyugdíjaztatásomig ebben az ágazatban dolgoztam. Mint kertészeti ágazatvezető 30 évig dolgoztam Szabadi környékén, sőt ezt követően 12 évig voltam falugazdász.”
Fridrich György 1994 óta önállóan gazdálkodik ezen az ideális, szőlőtermesztésre alkalmas területen. A kezdeti 
3-4 hektáros eredményes gazdálkodás arra késztette, hogy folyamatosan növelje az ültetvény nagyságát. Jelenleg közel 
10 hektáron szőlészkedik, és még egy hektár vár telepítésre. A szakmai ismereteit folyamatosan gyarapította, járt Olaszországban, Spanyolországban, Ausztriában, Svájcban és Németországban is, itt ismerkedett meg a korszerű fajtákkal, amelyekből haza is hozott.

A társaság a borszőlőkön kívül csemegeszőlővel is foglalkozik. Az idősebb telepítésekben van 1 ha zöldvertelini, 0,6 ha királyleányka, 0,3 ha merlot, 1,75 ha saszla, 0,3 ha pedig fajtagyűjtemény. Az újabb telepítéseknél 2,1 ha Cabernet fajtát találtak a legmegfelelőbbnek. Ami újdonságnak számít, hogy 1,5 hektáron közel 
15 fajtakísérleti csemegeszőlő lett telepítve, ami nagyon eredményesnek bizonyult, mivel kiemelkedő nagy hozamú szőlőkről van szó. Ezenfelül 15 mikroparcellás fajtával is rendelkeznek.

{guest}

Előfizetői tartalom megtekintéséhez jelentkezzen be, vagy fizessen elő!

{loadposition popupLogin} {/guest} {!guest} {user_group !10}

Szőlőjüknek már évek óta megvan a biztos piaca. A borszőlőt az északi parti borászok megvásárolják, és mivel kiváló minőségű a termék, az árkondíciók is megfelelőek Fridrichéknek, akik terményük kisebb részét helyi értékesítésre viszik, és mivel a borászat még kezdeti stádiumban van, így évente 10–30 hl bort is készítenek az évjárattól függően. Ezekkel indul aztán a borversenyeken az ország különböző helyein a gazda, aki elért eredményeivel nagyon elégedett. 
„A csemegeszőlő értékesítése a teljes nyári és őszi idényt leköti, mivel a fajták folyamatosan érnek, hogy mindig friss áruval tudjunk megjelenni – magyarázza. – 
A csemegeszőlők jelentős részét a nagyobb gazdaságok és kereskedők felvásárolják, kisebb részét pedig a helyi és környékbeli piacokon értékesítjük. Érdemes megemlíteni, hogy a hazai fo-gyasztók nem ismerték a mi fajtáinkat, és a hagyományos régi csemegeszőlőket keresték, de látva a német turisták nagy érdeklődését a mi fajtáink iránt, most nincs olyan mennyiség, amit ne tudnánk eladni. (Ezek a szőlők nagy fürtűek, kis magvúak, ízletesek, kellemes aromájúak.) Az értékesítés sikeréhez tartozik, hogy a vevők a kóstoló kosárból megízlelhetik az egyes fajtákat. Itt egyébként megtalálhatók a jelenlegi legkorszerűbb fajták.
A családi gazdaságban a „fiatalítás” lehetősége is adott, hiszen György fiát is nagyon érdekli a szőlőtermesztés, különösen azóta, amióta Toscanában ő képviselte a családot és gazdag tapasztalatokkal tért haza. Ennek hatására elvégezte Budafokon a borászati és élelmiszer-ipari középiskolát, majd a növényvédelmi tanfolyamokat, hogy a növényvédelmi munkákat minél szakszerűbben tudják a család kis gazdaságában elvégezni. 
Az ifjabb Fridrich a közös munkában aktívan kiveszi részét és elhatározta, hogy a gazdaság vezetését is ellátja.
A társaság újabb telepítései pályázatok révén valósultak meg, és ennek folytatását tervezik is.
„A telepítéseket és a szőlőtermesztés hatékonyságát nagymértékben elősegíti, hogy önálló saját kúttal rendelkezünk, amely alkalmas a csepegtető öntözésre (az egész terület öntözhető!), de a folyékony növénytáplálásra is lehetőség van, melyet előszeretettel alkalmazunk – tette hozzá a gazda –. A szőlőterület folyamatos növelése mellett létfontosságúvá vált számunkra a gépesítés fejlesztése, amit a közeljövőben kívánunk megvalósítani. 
De építettünk pincét, és tervezzük a szociális blokk fejlesztését is. Célunk, hogy minél gazdaságosabbá tegyük a családi gazdaságunkat, és minél jobb áruval jelenjünk meg a piacon.”

A cikk további tartalmának megtekintéséhez online előfizetés szükséges!

{/user_group} {user_group 10} Ide jöhet az előfizetői tartalom!!!{/user_group} {/guest} 
Szerző: LABELLA


Címkék: