A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva 2023 jan TEFLIX
AgroMashExpo
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Bál egy kis szakmával – A Cheminova évnyitó rendezvénye Velencén

Növényvédelem - 2016.03.18

A Cheminova évnyitó rendezvényén számos újdonsággal találkozhattak az összegyűlt érdeklődők. Szó esett a céget érintő változásokról, illetve hogy ezek hatását miként érzékelhetik a növényvédő és növénykondicionáló szerek felhasználói. A fő hangsúlyt azonban a két legnagyobb szántóföldi kultúra tavaszi növényvédelmi feladatai kapták, amihez idén is több új készítménnyel és csomaggal járul hozzá a Cheminova.

Bál egy kis szakmával – A Cheminova évnyitó rendezvénye VelencénCheminovából FMC
Az FMC vállalatcsoport 2015-ben megvásárolta a Cheminovát, aminek idén már a cég arculatában, kínálatában is látható eredményei lesznek. Ezzel kapcsolatban néhány fontos információt Takács Attila, a Cheminova Magyarország Kft. ügyvezetője foglalt össze.
Az eddig generikus gyártóként ismert Cheminova egy fejlesztőcég részévé vált, amelynek szerkezeti struktúrájához idomult. Így például a hazai leányvállalaton belül is létrejött egy fejlesztőrészleg. A teljes arculatváltás nyáron következik be, addig Cheminova Magyarország Kft. néven működnek a hazai növényvédő- és növénykondicionálószer-piacon.
Az FMC eddig nem rendelkezett magyarországi képviselettel a növényvédőszer-üzletágban, termékeit közvetve értékesítette. A Cheminova átveszi e termékek forgalmazását, amelyek közül több (Aurora WG, Galben M, Galben R) már ez év elejétől az ő portfóliójukat erősíti. Ezek mellett – mint ahogy a korábbi években megszokhattuk – új Cheminova-termékek is a piacra kerülnek, mint az Azaka gombaölő, valamint a Foxtrot és Saracen Delta gyomirtó szerek.

Sokrétű megoldás
Ahogy a gabona gyomjainak összetétele változik, úgy kell a gyomirtásnak is idomulnia az új kihívásokhoz. Van, ahol a herbicid-ellenálló napraforgók árvakelései okoznak nehézségeket, de egyre többfelé gond a nagyon korai fejlődésű gyomok térnyerése, amelyek a későbbi gyomirtás idejére már érzékeny károkat okozhatnak. Nem feledkezhetünk meg az utóbbi tíz-tizenöt évben egyre nagyobb fenyegetést jelentő egyszikű gabonagyomokról sem. Mindezek mellett azonban továbbra is alapvető cél a már-már klasszikus gabonagyomnak számító ebszékfű, ragadós galaj, vagy ahol szükséges, az évelő fajok ártalmatlanítása. A Cheminova változatosan összeállítható gyomirtószer-kombinációiból a cég szakemberei minden gyomosodási helyzetre tudnak megoldást ajánlani.

Ahol a kétszikű gyomok széles spektrumát kell irtani, emellett pedig alapvető igény a kezelések nagy rugalmassága, ott jó választás a tavaly bevezetett Saracen Pack gyomirtószer-csomag, amellyel hatékonyan irthatjuk például az ebszékfűt, ragadós galajt, árvakelésű napraforgót és a gabona között kelő T4-es gyomokat is. Szükség esetén a zászlós levél kiterüléséig használható akár fejlettebb gyomok ellen is, a vetésváltást pedig késői kijuttatással sem korlátozza. A csomag a floraszulam hatóanyagú Saracen mellett a már jól ismert Nuance Super gyomirtó szert tartalmazza, amelyben a tifenszulfuron hatóanyag igen nagy koncentrációban található.
A korai gyomirtást például a veronika-, árvácska- és árvacsalánfajok tömeges előfordulása kényszerítheti ki. Ezek a fajok már a bokrosodó gabonát jelentősen visszavethetik, így a késői gyomirtással nem tudjuk megelőzni a kártételüket. A korai gyomirtásra viszont olyan készítményt kell választanunk, amely hatékony, és alacsony hőmérsékleten is kifejti a hatását. Kiválóan megfelel erre a célra a perzselő hatású Aurora WG, amely kombinálható Nuance Super készítménnyel, de nem javasolt keverni további hatásfokozókkal, lombtrágyákkal, gombaölő szerekkel. Szintén megoldást nyújt a korai gyomok problémájára és még tartamhatással is rendelkezik a Cheminova új készítménye, a Saracen Delta (floraszulam + diflufenikán). A széles hatásspektrumú készítményt kis dózisban kell használni.
Az egyszikű gabonagyomok közül a legnagyobb területen széltippan ellen kell védekeznünk, de helyenként a parlagi ecsetpázsit fertőzés is jelentős. A széltippan ellen az őszi kijuttatás mellett a kora tavaszi kezelésre is használhatjuk a Herbaflexet. A széltippan, ecsetpázsit és számos magról kelő kétszikű gyom ellen egyaránt hatékony a Caliban, amely szintén a fiatal gyomok ellen a leghatékonyabb.
Kifejezetten a gabona egyszikű gyomnövényei (széltippan, ecsetpázsit, vadzab) ellen javasolt a Cheminova új készítménye, a Foxtrot, amely a fenoxaprop hatóanyag mellett a kloquintocet-mexil széfenert tartalmazza. A rugalmas felhasználású Foxtrot, a benne lévő új széfener jóvoltából, kiváló szelektivitással rendelkezik, árpában is biztonsággal használható.

A gabona kórokozói ellen
A tavaly bevezetett Rubric gombaölő szer egyből a Cheminova sikertermékévé vált. 125 g/l epoxikonazol hatóanyag-tartalma önmagáért beszél. A készítményt a cég kifejezetten levélbetegségek ellen, első kezelésre ajánlja önálló felhasználásban. Kiváló, stabil formulájú fungicid, keverhető gyomirtó szerekkel, levéltrágyákkal is. A 2-nódusz Pack – öthektáros csomagban a Saracen gyomirtó szerrel és a Microbio hatásfokozóval együtt – jelentős kedvezménnyel beszerezhető. 
Ez évtől a Rubric Kalász Packban a Rubric a Riza 250 EW-vel együtt a kalász és a zászlós levél védelmét is ellátja.
Azoxistrobin hatóanyagú készítmény is szerepel mostantól a cég kínálatában, Azaka néven. Az új termék a Rizával együtt az Azaka Top Packban szerezhető be, amely a gabona mellett Cheminova repce növényvédőszer-palettáján is helyet kap. A betegségek elleni védekezésben a gombaölő szeres kezelések mellett nagy szerepe van a növénykondicionálásnak is. Az előadók a Plantafosz termékekre hívták fel a figyelmet, amelyek a tápelem-utánpótláson túl általános immunreakciót indítanak be a növényekben, ezzel is javítják a betegség-ellenálló képességet. Gombaölő szerekkel együtt is kijuttathatók, javítják azok hatékonyságát.
A gabona-kórokozók témakörénél a tavaly sok helyen felbukkanó kalász- vagy növényfehéredés-szindrómával is foglalkoztak a Cheminova szakemberei. A beteg növényekből vett minták alapján megállapították, hogy az esetek hátterében gyakran olyan kórokozók álltak, amelyek a talajban szaprofita módon is fennmaradnak, például fuzárium- és rizoktónia fajok. Ellenük komplex módon védekezhetünk igazán hatékonyan, amibe beletartozik a szármaradványok megfelelő kezelése, a tápanyagellátás egyensúlya, a növénykondicionálás, a gombaölő szeres csávázás és az állománykezelés egyaránt.

A Cheminova egy évvel ezelőtt mutatta be új kukorica-gyomirtó szerét, Rosan néven. A proszulfuron és dikamba hatóanyagokat tartalmazó Rosan a magról kelő és évelő kétszikűek ellen felhasználható készítmény. Azonnal egy új csomag, a Vizsla Pack része lett, a már jól ismert nikoszulfuron hatóanyagú Nic-It herbiciddel és a Microbio hatásfokozóval együtt. Az öthektáros csomag a kukorica magról kelő egy- és kétszikű gyomjai mellett az évelők (például fenyércirok, mezei acat) ellen is bevethető, vegyes gyomfejlettségnél, nagy gyomnyomásnál is megbízható.

Ettől az évtől a széles hatásspektrum mellé tartamhatás is párosul az új Vizsla Pack Gold csomagban: a Vizsla Pack kiegészül tíz liter Successor T gyomirtó szerrel. A Vizsla Pack Gold csomagot –gyomösszetételtől függően – öt-hat hektárra ajánlott felhasználni, ami hektáronként 1,7–2 liter Successor T kijuttatását jelenti, tehát valóban markáns talajhatással számolhatunk. A vetésváltást az új csomag sem korlátozza.
A fentiekhez hasonlóan a Nic-It Turbo is választható lesz „Gold” változatban, amelynél szintén tíz liter Successor T-vel egészül ki az öthektáros csomag.
A kukorica gyomirtása mellett a talajlakó kártevők elleni védekezésről is szó esett. Az előadók felhívták a figyelmet, hogy a jól bevált Kentaur 5G talajfertőtlenítő használata a tavalyi évtől starter mikrogranulátummal együtt is megoldható: előzetes igénylés alapján a Kentaur 5G és a Radistart Algit 1:1 arányú keveréke is megrendelhető húsz kilogrammos zsákokban. A két termék szemcsemérete, fajsúlya egységes a keverékben, amely így kijuttatás közben is homogén marad. A gyomirtáshoz kapcsolódva hangsúlyozták: Kentaur-kezelés után a Nic-It gyomirtó szer és kombinációi biztonsággal használhatók.

fmc
Szerző: AgrárUnió


Címkék: