TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,69000
USD: 358,72000
CHF: 399,78000
GBP: 443,70000
Hirdetés

Érzékeny beavatkozás – Termésritkítás almában – Arysta technológiával, a legjobb eredményért

Növényvédelem - 2015.04.22

1.képAz intenzív almatermesztés során sok esetben jelent problémát az értékesítési célnak megfelelő gyümölcsméret elérése, így a technológia kihagyhatatlan eleme a gyümölcsritkítás. Sajnos sok esetben ezt a „feladatot” elvégzik a tavaszi fagyok, de normál évjárat esetén érdemes felkészülni erre a beavatkozásra. 


A gyümölcs- vagy virágritkítást azért alkalmazzák világszerte az almatermesztők, hogy a lehető legmagasabb termésminőség elérésével a lehető legmagasabb árbevételre tegyenek szert. Nem mindegy ugyanis, hogy a megtermelt áru milyen arányban értékesíthető az étkezési alma piacán, és milyen arányban kénytelen a termelő ipari almaként eladni azt.


A túlkötés elkerülése
Jó koronaszerkezettel, szakszerű metszéssel, tápanyagellátással és növényvédelemmel az első lépéseket már megtettük a jó minőségi termés elérése felé, de sok fajtánál ez önmagában nem elegendő. Ezekben az esetekben kémiai anyagok felhasználásával kell biztosítanunk, hogy a kialakuló – a metszési munkálatokkal alapvetően már beállított – virágzatokból csak egy terméskezdemény fejlődjön terméssé. Ha ezt sikerül elérni, és elkerüljük a „túlkötést” (ld. 1. kép), akkor esélyeink a piacos termés elérésére már sokat javultak (ld. 2. kép). Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy az elvégzett gyümölcsritkításnak nem csak az adott év termésére van hatása, hanem kihat a következő évben képződő virágok mennyiségére is. Ennek oka, hogy sok termés kötődése esetén az azokban termelődő hormonok gátolják a következő évi virágrügyek differenciálódását, és kialakul az alternancia, amikor „termő” és „nem termő” évek váltják egymást.
Az Arysta gyümölcsritkításra vonatkozó ajánlata jelenleg két terméken alapul, melyeket eltérő időpontban használva alakíthatjuk ki technológiánkat. Első elemeként az ATS Agro Flow készítményt kell említenünk, amelynek hatóanyaga az ammonium-tioszulfát. Hatása (ld. 1. ábra) részben fizikai, részben pedig indirekt hormonális hatás.

almaalmaÉrzékeny beavatkozás – Termésritkítás almában – Arysta technológiával, a legjobb eredményért

1. kép                                           2.kép                                         3.kép

Fizikai és hormonális hatással
Az ATS Agro Flow fizikai, perzselő hatása (ld. 3. kép) akkor érvényesül a legjobban, amikor a fővirágok elvirágzása után juttatjuk ki, így a bogban később virágzó mellékvirágok megtermékenyülését a bibék leperzselésével megakadályozzuk. A minél jobb hatás érdekében a termék kijuttatását a mellékvirágok tömeges nyílása idején, lehetőleg egy napon belül végezzük el.
Az ATS Agro Flow indirekt hormonális hatása azon alapul, hogy a növény a termék perzselő hatását, valamint a nagyadagú tápanyag gyors bejutását stresszként éli meg. Ez egy rövid ideig – 1-2 nap – tartó hatás, de elegendő ahhoz, hogy az emelkedő etilén-hormonszint következtében a kevésbé fejlett virágok, valamint a kisszámú magkezdeményt tartalmazó kis termések lehulljanak.
Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy az ATS Agro Flow hatóanyaga egyúttal tápanyagforrás is a növény számára. Nitrogéntartalma jelentős, mintegy 15%, de még ettől is nagyobb arányú a kén-tartalma, ami 22%. A korábbiakban már említett hatása az etilénszint növekedésére, együttesen a tápanyaghatással, rendkívül kedvezően befolyásolja a következő évi virágrügyek képződését.
Az alkalmazott dózis meghatározásánál minden esetben figyelembe kell vennünk, hogy milyen fajtát kívánunk kezelni. A felhasználandó mennyiség általában 
15–29 l/ha között alakul. (Részletes információk www.arysta.hu.)
Néhány tanács a készítmény felhasználásához:
• 
csak akkor kezdjük meg a kijuttatását, ha a kezelendő állomány felülete száraz;
• 
önmagában juttassuk ki, ne keverjük más készítménnyel;
• 
a lémennyiség emelésével a hatás erősödik;
• 
a virágzás dinamikájától függően akár több kezelésre is szükség lehet a megfelelő hatás eléréséhez.
Összességében elmondható, hogy az ATS Agro Flow felhasználásának számos előnye van. A készítménnyel a gyümölcsritkítás viszonylag korán és nagy biztonsággal végezhető el, a nélkül, hogy a növény hormonális rendszerébe direkt módon beavatkoznánk, ráadásul a növényben tápanyagként is hasznosul.

Érzékeny beavatkozás – Termésritkítás almában – Arysta technológiával, a legjobb eredményértKettős termékhatás
Az Arysta által javasolt gyümölcsritkítási technológia következő eleme a Globaryll 100 készítmény, amely 6-benzyl-adenin hatóanyagot tartalmaz. A termék hatása kettős, egyrészt a fiatal gyümölcsre juttatva ott fokozott sejtosztódást vált ki, így a betakarításkori gyümölcsméret növekszik. Másrészt a levelekre jutó hatóanyag indukálja a növényi szövetek etilénszintjének növekedését, így termésritkító hatása is lesz, melynek során a gyengébben fejlett gyümölcsök le fognak hullani. A készítmény kijuttatását a fővirágból kialakult termések 10–12 mm-es nagyságánál kell elvégezni, 1,0–1,5 l/ha dózis és 1000 l permetlémennyiség alkalmazásával. A jó hatáskifejtéshez a 20–25 °C-os hőmérséklet az ideális – de minimum 18 °C – 2-3 napon keresztül. A hatáskifejtést kedvezően befolyásolja, ha a permetezéskor magas a légköri páratartalom, így kijuttatására a reggeli vagy az esti órák a legalkalmasabbak.
Az elmúlt évek piaci folyamatait látva egyértelműnek tűnik, hogy az almatermesztésünknek a minőségi, étkezési alma előállítása felé kell haladnia. Ennek elengedhetetlen eleme a termésszabályozás, amelyre különböző, kémiai, fizikai és manuális technológiák állnak már ma is a rendelkezésünkre. A fentiekben tárgyalt készítményekkel nagy biztonsággal végezhetjük el ezt az igen érzékeny beavatkozást, ráadásul lényegesen kedvezőbb költséggel, mint ha „kézzel” végeznénk el a termésmennyiség szabályzását.

 
Szerző: Barkaszi Imre Arysta Magyarország Kft.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hírek, információk a szántóföldről - A tábláról idő előtt ...

Sok helyen került földbe az elmúlt napokban a repce, kezdődnek az őszi növényvédelmi munkák!