A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

„…öreg termék 
nem vén termék”! (1.rész)

Növényvédelem - 2016.03.10

A biostimulátor készítmények felhasználásának növekedése maga után vonta az ilyen típusú készítmények fejlesztésének és piacra kerülésének felgyorsulását.

„…öreg termék 
nem vén termék”! (1.rész)A felhasználó csak kapkodja a fejét az új terméknevek, összetevők, hatásmódok és új „csodaszerek” hallatán. Ilyenkor hajlamosak vagyunk elfeledkezni azokról az „öreg”, jól bevált készítményekről, amelyek már régóta velünk vannak. Pedig az, hogy valamely termék már régen használatban van, nem jelenti automatikusan az elavultságát. Sőt, az új vizsgálati módszerek terjedésével egyre többet tudunk meg azok működésének biológiai alapjairól. Nyugodtan kijelenthetjük tehát, hogy „öreg termék nem vén termék”!

arysta1d
Ilyen helyzetben van most a sokak által jól ismert és használt Atonik készítményünk is. Bár a terméskötődésre és stresszoldásra kifejtett hatásáról eddig is tudtunk, hiszen a felhasználás során saját szemünkkel láttuk a kezelt növényen, hatásmechanizmusát egészen a közelmúltig nem sikerült teljes mértékben feltérképezni. Az elmúlt években végrehajtott nagyszabású kutatási programmal – amelyet a Varsói Egyetem Élettudományi Kutatóintézetében, valamint több amerikai egyesült államokbeli kutatóintézetben végeztek – nagy lépés történt a teljes hatásmechanizmus feltérképezése irányába. Az alábbiakban a növény klorofilltartalmára és a fotoszintézis aktivitására vonatkozó eredményeket mutatjuk be.
A vizsgálatok során kiderült, hogy az Atonik rendkívül sokrétűen avatkozik be génexpressziós folyamatokba, ami miatt meghatározott élettani folyamatok intenzívebbekké válnak.
A táblázatban jól átható, hogy az Atonik jelentős hatással bír a fotoszintézis folyamatát, a klorofilltartalmat befolyásoló gének aktivitására.
A 2. ábrán jól nyomon követhető, hogy az Atonikkal történő kezelés a fotoszintézis intenzitásának alakulását hosszan képes befolyásolni, hatása még az 54. napon is érzékelhető.

arysta2d
Az Atonikkal történő kezelést követően ugyancsak egyértelműen mérhető a klorofilltartalom növekedése. Hasonlóan a fotoszintézis intenzitására kifejtett hatáshoz, ez is viszonylag hosszú távú folyamat, amelyre akár ötven napon túl is számíthatunk.
A klorofilltartalom növekedése, valamint a fotoszintézis intenzitásának növekedése egyértelműen a növény intenzívebb fejlődését vonja maga után, ami a zöld növényi részek tömegének és szárazanyag-tartalmának növekedését, végső soron a magasabb termésmennyiség kialakulását eredményezi. (folytatás a következő számban)

Szerző: Somos Ferenc Arysta Magyarország Kft.

Címkék: