TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Útmutató az egészséges gabonához – Az FMC-Agro biztosítja a hatékony és költségkímélő növényvédelmet

Útmutató az egészséges gabonához – Az FMC-Agro biztosítja a hatékony és költségkímélő növényvédelmet

Növényvédelem - 2022.03.22

Az őszi kalászosok a szántóföldi növénytermesztés hagyományosan erős kultúrái, azonban az a kép, amit áttelelő állományaik mutatnak, nem ad okot a túlzott bizakodásra. Ezért felértékelődnek azok a növényvédelmi megoldások, amelyek ebben a helyzetben felhasználásuk rugalmasságával, kedvező ár-érték arányukkal segítik a gabonatermesztőket. Ezeket az igényeket az FMC-Agro kínálatából több termék is kielégíti, amelyeket Lécz István, a cég Pest megyei területi szakmérnökemutat be.

Hirdetés

Előny a rugalmasan időzíthető gyomirtás 

Az FMC-Agro a kalászosok gyomirtásának meghatározó szereplője, termékkínálata bármely gyomproblémára megoldást jelent, amellyel csak szembesülhetnek a gabonatermesztők. Ezek közül kora tavaszi–kizárólag önmagában történő–felhasználásra ajánlott az Aurora® Gold (Aurora® 40 WG+Granstar® Super 50 SX®), amely a mind több gondot okozó, ősszel és télen csírázó, majd a kultúrnövénnyel együtt áttelelő, abban már a korai időszakban is gyomkonkurenciát jelentő gyomnövényekkel szemben (például a veronika- vagy árvácskafajok, pipacs, ebszékfű, tyúkhúr)kiemelkedő hatékonyságot mutat.

A gabonatermesztők egyre gyakrabban találkozhatnak az árvakelésű napraforgó jelentette problémával, amikor a szárbaindulás elején már gyomirtott kalászos állományban a zászlósleveles fejlettségkor jelenik meg ez az agresszívkultúrgyom. Ennek tömege nagyon sokszor nem engedi meg, hogy az általa jelentett gyomkonkurenciát figyelmen kívül lehessen hagyni, ezért a terméskiesés megelőzésére gyomirtást kell végezni. A Granstar® SuperStar kijuttatásának nagyfokú rugalmasságával tökéletesen alkalmas arra, hogy ezt a kései, speciális gyomproblémát megoldja, miközben az általánosan károsító gabonagyomok ellen is hatékony. További előny, hogy kedvező tulajdonságai miatt a tankkeverékbe más készítmény, például a stresszoldó RhizoMagic™, a gombaölő Azaka® Top Pack vagy a rovarölő Rapid® CS is bekerülhet. Mindezzel a gazdálkodók hatékony és költségkímélő módon oldhatnak meg akár összetett növényvédelmi problémákat is anélkül, hogy hatásvesztéstől vagy növénykárosító hatástól tartaniuk kellene.

Az Azaka® Top Pack a kalászosokat betegítő kórokozók teljes köre ellen védelmet nyújt.

Rutinos hatóanyagokkal a kórokozók ellen

A kalászos gabonák kórokozók elleni védelme fontos feladata a gabonatermesztőknek. Vannak évjáratok, amikor a gombabetegségeknek a várható kártétel miatt kiemelkedő a jelentőségük, és nincs értelme a hektárköltséget számolgatni. Azonban vannak olyanok is, amikor a lehető legköltséghatékonyabb megoldást kell megtalálniuk a gazdálkodóknak. Látva gabonatábláink állapotát, a várható terméskilátásokat, az idei évben felértékelődnek azok a készítmények, amelyek kedvező ár-érték arányuk mellett széles hatásspektrummal és biztos élettani hatással rendelkeznek. Az Azaka® Top Pack csomag (Azaka®+Riza® 250 EW) tökéletesen megfelel mindezeknek a kívánalmaknaka kórokozók elleni védekezés során. A két készítmény együttes kijuttatásával gombabetegségek széles köre ellen, a levélbetegségektől kezdődően a kalászfuzáriózisig bezárólag alkalmazható, kijuttatása a védekezési céltól függően rugalmasan időzíthető, miközben kedvező hektárköltségével nem növeli meg túlzottan a termesztési költségeket. Mindezeken túl ráadásul az Azaka® magas azoxistrobin-tartalma kedvező élettani hatásával további szolgáltatást is nyújt, amia stresszhelyzetektől terhelt évjáratokban nemegyszer jelent direkt terméstöbbletet. Ez a hatás abban az esetben is kihasználható, amikor a költségtakarékosság jegyében egyetlen, a kalászvédelemre fókuszáló védekezés történik. A két készítmény ebben az esetben is védi a felső levélszinteket, valamint a zászlóslevelet a lombozatot károsító kórokozók ellen, miközben a Riza® 250 EW nagy mennyiségű tebukonazolhatóanyaga a mindenki által jól ismert magas fokú hatékonysággal védi a kalászt a kalászfuzáriózissal történő fertőződés ellen.

Szélsőséges időjárású évjáratokban a stresszoldást támogató technológiák felértékelődnek.

Stresszoldás mesterfokon

A szántóföldi növénytermesztés utóbbi néhány évének tapasztalatai alátámasztják azt a vélekedést, amely szerint az éghajlati változásokhazánkban is megnövelik a szélsőséges időjárási helyzetekelőfordulásának gyakoriságát. Talán most korai még kijelenteni, hogy minden szántóföldi növénytermesztési technológia annyit fog érni, amennyi stresszoldó, a növényt élettani oldalról támogató megoldást tartalmaz, azonban megnyugtató tudni, hogy az FMC-Agro máris rendelkezik egy olyan készítménnyel, amely ezeknek a kihívásoknak tökéletesen megfelel. Ez a RhizoMagic, amely kivételesen komplex összetételének köszönhetően számos, a növény számára stresszként jelentkező, káros élettani folyamatokat elindító hatás esetén nyújt segítséget, legyen az hőstressz, vízhiány, szélverés vagy más környezeti stressz. Ki kell emelni, hogy a RhizoMagic kedvező formázási tulajdonságainak köszönhetően kockázat nélkül juttatható ki tankkeverékben más növényvédő készítményekkel is, amivela kijuttatás költségei csökkenthetők. A készítmény kifejezetten támogatja a tankkeverékben vele együttesen kijuttatott gombaölő készítményeket is, segíti azok növénybe való bekerülését, egyben a hatáskifejtésüket is javítja.

Rovarkártevők elleni védekezés

Annak ellenére, hogy kalászosaink nem tartoznak a rovarkártevők által leginkább fenyegetett növények közé, nagyon ritka az az évjárat, amikor nincs szükség a kártételüket megelőző beavatkozásra. Ez az esetek nagy részében a vetésfehérítő, azaz a vörösnyakú árpabogár kifejlett egyedeinek és lárváinak kártétele ellen történik. Sokszor látni a tavaszi időszakban olyan, már„fehéredő” gabonatáblában dolgozópermetezőgépet, amely éppen a kártevő elleni védekezést végzi. Érdemes tudni, hogy ilyenkor a kezelés már megkésett, a károsított táblarészeken a lombozat már biztosan olyan mértékben károsodott, amia terméseredményben is megmutatkozik. Ezért is érdemes a gabonatermesztőknek a megszokott védekezési módon túl a megelőző kezelésben is gondolkodniuk és az imágók ellen időzíteni a kezeléseket. Erre a célra az FMC-Agro a Rapid® CS rovarölő szert ajánlja, amelynek hatóanyaga egy markáns hatású piretroid. A termék számos olyan tulajdonsággal bír, amely a gyakorlati felhasználás során felértékelődik, ilyen a jó UV-állósága, hőhatással szembeni stabilitása, valamint a kipermetezést követően gyorsan kialakuló esőállósága. De nagy előny a mikrokapszulázott formázásnak köszönhető tartamhatása is, amely 3-4 napig jelentkezik a kezelt felületen. Ez a tartamhatás, valamint a rovarkártevőkre gyakorolt riasztó hatása teszi alkalmassá a szert a preventív felhasználásra. Ilyenkor a gyomirtási célú vagy a kórokozókkal szembeni kezelésekkel együttesen kijuttatva a területre már betelepült kártevőket gyorsan kiiktatja, riasztó hatásának köszönhetően pedig távol tartja az újonnan érkezőket. A Rapid® CS kedvező keverhetőségi tulajdonságai mindezt lehetővé teszik, fitotoxicitási veszély és hatásvesztés nélkül juttatható ki tankkeverékben más készítményekkel.

Az FMC-Agro termékkínálatában számtalan olyan készítmény található, amellyel költséghatékony módon végezhető el a kalászos kultúrák növényvédelme. Kedvező keverhetőségi tulajdonságaik lehetővé teszik, hogy együttes kijuttatásukkal csökkenthető legyen a kijuttatási költség, ezzel is javítva e fontos növénykultúrák termesztésének jövedelmezőségét. Ebben támogatást nyújtanak az Aurora®Gold, a Granstar® SuperStar RapidPack, valamint az Azaka® Top Pack kereskedelmi és gyűjtőcsomagok is, amelyekkel tovább mérsékelhetők a gazdálkodók növényvédelmi költségei.

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: gyomirtás, kalászos, gabona, rovarölő szer, gyomirtó szer, őszi kalászos, FMC-Agro Hungary Kft., Granstar® SuperStar, Rapid® CS , Riza® 250 EW , Azaka® Top Pack, RhizoMagic™ , RapidPack
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Korai repcekártevők és monitorozásuk

Sem a csapdák kihelyezését, sem a rendszeres és igen alapos állomány-ellenőrzést nem lehet elhanyagolni