TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
 RhizoMagic™, korai segítség az indulásnál

RhizoMagic™, korai segítség az indulásnál

Növényvédelem - 2022.03.12

Nincsenek könnyű helyzetben a szántóföldön gazdálkodók, az őszi csapadékhiány miatt az országban sokfelé láthatók gyenge gabona- és repceállományok, amelyek fokozott törődést igényelnek, miközben a műtrágyaárak elszabadulása miatt a tápanyagköltségek többszöröződtek. Ezért különösen fontos, hogy a közelgő tavaszi indulásnál jó, kellően megalapozott döntéseket hozzanak.

Rácz Tibort, az FMC-Agro munkatársát arról kérdeztük, mit tanácsol azok számára, akik segíteni szeretnék növényeiket a tavaszi indulásban.

Kihívásokkal teli tavasz várhat ránk

Kedvezőtlenül alakultak az őszi időjárási viszonyok a szántóföldön gazdálkodók és növényeik számára. Az országosan általánosnak mondható csapadékhiány miatt a bevetett repceterület nagy részén alacsony tőszámú, nem túl erős állományok alakultak ki. Nem jobb a helyzet a gabonák esetében sem, nagyon vegyes képet mutatnak az őszi vetések, sok gyengén fejlett, ritkás, alig bokrosodott állomány látható. Ráadásul az eddig lehullott téli csapadék mennyisége sem ad okot a bizakodásra, minden bizonnyal vízhiányos talajokkal fogunk a tavaszba menni. Ezt látva sokakban merülhet fel a kérdés, van-e bármiféle lehetőség arra, hogy elfogadható költségszint mellett is hatékonyan segítsék növényeiket a tél okozta stresszhatások mielőbbi leküzdésében, a tavaszi indulásban. Az FMC-Agro válasza erre a kérdésre a RhizoMagic™!

A RhizoMagic™ az FMC legújabb fej­-
lesztésű növény- és talajkondicionáló 
készítménye, amely összetételének kö-
szönhetően magában hordozza mindazokat az előnyöket, amelyek a jelenleg piacon lévő hasonló termékek esetében sokszor csak külön-külön érhetők el. Magas szervesanyag-tartalma, a növényazonos L-aminosavak, a tengerialga-kivonat, valamint a növénytáplálást közvetlenül szolgáló tápelemek összetett hatást eredményeznek. A kölcsönhatásuk ré­-
vén létrejövő biológiai többlethatás egyszerre biztosít kiemelkedő stressz­kezelést, hatékony kondicionálást és eredményes növénytáplálást. Hatására a növény tápanyagfelvétele fokozódik, a felvett tápelemek hasznosulása javul, ennek köszönhetően a kezelt növény életfolyamatai intenzívebbé válnak. Ezen hatások összessége teszi lehetővé, hogy a RhizoMagic™ már a kora tavaszi időszakban is hatékonyan segítse a regenerációt, növényeink telet követő újraindulását.

A RhizoMagic™ már a kora tavaszi időszakban is eredményesen alkalmazható.

A RhizoMagic™ őszi vetésű gabonákban

1 kep RhizoMagic oszi buza Nyirbator 2021.03

1. kép: Őszi búza kezelés előtt (Nyírbátor, 2021. március 29.)

Őszi kalászosaink a későn megérkező csapadék, az ebből következő kései kelés miatt gyengébbek, bokrosodásuk jellemzően kisebb mértékű a szokásosnál. Miközben éppen a bokrosodás az, ami biztosítja, hogy a kellő mennyiségű kalász képződhessen, ami az egyik legfontosabb terméselem. A folyamat során képződött sarjhajtásoknak csupán egy része nevel majd kalászt, némelyikük pusztán a fotoszintetizáló felületet növeli, de jelentős részük elhal. Ennek oka sok esetben a nem elegendő mennyiségben rendelkezésre álló tápanyag, az ideálisnál szárazabb körülmények, valamint általában a növényt ért stresszhatások.

2. kep RhizoMagic oszi buza Nyirbator 2021.04.12. 14DAT

2. kép: Őszi búza RhizoMagic™-kezelés után 14 nappal (Nyírbátor, 2021. április 12.)

Ezért minden olyan beavatkozás, amely segíti a növényt e káros hatások leküzdésében, valamint javítja a felvett tápanyagok hasznosulását, pozitívan hat a majdani termés mennyiségére. 
A RhizoMagic™ már erre a célra is rendkívüli hatékonysággal alkalmazható, de a készítmény kedvező élettani hatásait abban az esetben is ki tudjuk használni, ha állományunk például a talajadottságok, esetleg időszakos vízborítás miatt heterogénné válik. Kijuttatásával ezeken a számunkra kedvezőtlen viszonyokon is úrrá tudunk lenni, az elszenvedett kár ilyen módon mérsékelhető.

3. kep rhizomagic

3. kép: Őszi búza RhizoMagic™-kezelés után 30 nappal (Nyírbátor, 2021. április 28.)

A RhizoMagic™ őszi káposztarepcében

Az őszi káposztarepce az egyik legintenzívebben termesztett növénykultúránk, amely csak folyamatos törődés mellett képes nagy hozamokra. Ezt a figyelmet a kora tavaszi időszakban a kedvezőtlen téli viszonyok káros hatásának leküzdésére fokozottan igényli. A becőt hozó oldalhajtások száma alapvető fontosságú a nagy termés elérése szempontjából, ezért minden segítséget meg kell adnunk a növényeinknek ahhoz, hogy azok minél nagyobb számban képződhessenek, valamint hogy a későbbiekben se haljanak el, hanem bevirágozva hozzájáruljanak a jó terméseredményhez. Ebben a stressz­ol­dást segítő komplex hatásával, a tápanyagok felvételének fokozásával, hasznosulásuk javításával a RhizoMagic™ egyaránt erős támasza lehet a repcenövényeknek és a repcetermesztőnek.

A RhizoMagic™ talajkondicionáló hatása

A kora tavaszi időszakban gyakorta maradnak el fontos, sőt, időnként akár életmentő fontosságú beavatkozások a szántóföldön, ha a kezelendő növényállomány kevéssé lombos, az a területet csak részben takarja le. Sok gazdálkodó fél ilyenkor attól, hogy a kijuttatott készítmény nagy része veszendőbe megy, annak hatása a talajon keresztül nem érvényesül. A RhizoMagic™ esetében ettől nincs okunk félni, a hatóanyagai között megtalálható alginit talajkondicionáló hatása révén ebben az esetben is segíteni fogja a kezelt terület növényállományát. Így a készítmény kijuttatása ilyenkor is hatékony, akár a lombozatra, akár a talajra kerül, a hatás nem marad el.

Nagy előny a jó keverhetőség

A tavaszi időszak évről évre olyan munkacsúcsot eredményez, amikor minden perc számít, amibe nem férnek bele a „felesleges permetezési körök”. Ezért felértékelődnek azok a készítmények, amelyek kedvező tulajdonságaik miatt jól keverhetők, több összetevőt tartalmazó tankkeverékben is bátran alkalmazhatók. A RhizoMagic™ kedvező tulajdonságai miatt a keverhetőség szempontjából kellemes partner, ezért biztonságosan alkalmazható a legtöbb – nem perzselő típusú – gyomirtó, gomba- és rovarölő termék kombinációs partnereként. Az FMC-Agro kínálatából kalászoskultúrákban a Granstar® SuperStar, a Riza® 250 EW, repcében a Komplex Kénesbór™, az Avaunt® 150 EC, valamint mindkét kultúrában a Rapid® CS készítményekkel együtt is a fitotoxicitás vagy a hatásvesztés veszélye nélkül alkalmazható.

Várhatóan nem lesz könnyű az elkövetkező tavasz, akár növénytermesztési, akár gazdasági oldalról nézzük, kihívásokkal teli időszak várhat a szántóföldön gazdálkodókra. Döntéseik a megszokottnál is nagyobb mértékben fogják befolyásolni gazdálkodásuk eredményességét. Nem szabad elfelejteniük, hogy ilyenkor is számíthatnak a RhizoMagic™ készítményre, amely tudásával, összetett hatásával jól szolgálja növényállományuk, így a termesztők érdekeit is. 

 

fmclogo2 min

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: repce, gabona, FMC-Agro Hungary Kft., talajkondicionáló, RhizoMagic™
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A szabadság élménye – minden március 15-én szabadon engedik a ...

Az ünnepre való tekintettel immár közel 30 éve kokárdával látják el, és – bevonva a látogatókat is – ...