TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Gombafertőzések csökkentése okosan

Gombafertőzések csökkentése okosan

Növényvédelem - 2022.03.01

A termesztett növényinket fertőző gombabetegségek nagy része a talajban telel át és innen indulnak a fertőzések. Ha a talajban csökkenteni tudjuk az áttelelő képletek számát, úgy az ezekből induló fertőzések erőssége is csökkenthető. A talajban áttelelő gombabetegségeket kémiai módszerrel nem tudjuk gyéríteni, ellenük különböző mikroorganizmusokat használhatunk.

hechtalogoA Bacillus subtilis baktérium faj olyan antibiotikumokat termel, amelyek a talajból fertőző növényi kórokozók növekedését gátolják, szaporodásukat visszaszorítják (fuzáriumok, Aspergillus, Botrytis, Alternaria, Macrophomina, Rhizoctonia). A Bacillus subtilis ezen tulajdonságát nagyon jól használhatjuk többek között a fuzárium fajok talajból történő fertőzésének csökkentésére kukoricában és borsóban a gyökérfekély visszaszorítására cukorrépában és a verticílliumos tőrothadás ellen kertészeti kultúrákban (dinnye, paprika, paradicsom). Az Amalgerol® Protect Pack gyűjtőcsomag az Amalgerol® növénykondícionáló készítmény (2*10 liter) + 2 liter Bacillus subtilis-t tartalmazó „B” komponens összecsomagolásából áll. Az Amalgerol®  tápanyagot és életteret biztosít a Bacillus subtilis baktériumok számára, amelyek az Amalgerol® hatására erőteljes szaporodásnak indulnak. A „B” komponens baktérium spórákat tartalmaz. A gömbölyű, vastag sejtfallal rendelkező baktérium spórák nagyon ellenállók, így a termék eltarthatósága hűtés nélkül is 2 év. A vastag sejtfal megvédi a baktériumokat a külső hatásoktól, így ez a baktérium termék keverhető folyékony műtrágyával és növényvédő szerekkel is.

https://www.youtube.com/watch?v=l2vxeY2y8CM

A Trichoderma gombafaj kiemelt hatékonysággal versenyez a tápanyagokért más, a növényekre káros gombafajokkal a talajban. Ez a gombafaj különböző típusú gombaellenes vegyületeket termel (pl. gliotoxin, gliovirin, peptaibolok, 6-pentil-piron, viridin, alkoholok, ketonok), melyek gátolják, vagy elpusztítják a növénykórokozó gombákat. Trichoderma gombafaj képes más gombák fonalait felismerni, azokra rátekeredni, a megtámadott gomba sejtfalát feloldani, majd a célgomba fonalainak belsejébe hatolva annak beltartalmát tápanyagként hasznosítani. A Trichoderma gombafaj kiválóan használható a szklerotínia, alternária, fitoftóra fajok talajból történő fertőzésének csökkentésére többek között napraforgó, repce és szója kultúrákban. A Tigra® a Trichoderma asperellum gombafaj magas spórakoncentrációját tartalmazó szilárd készítmény, különleges formulációban. A kristálycukorra felvitt Trichoderma telepek közvetlenül és gyorsan kapják meg azt a kezdeti szénhidrát tápanyag mennyiséget, amely a gombafaj talajban történő gyors felszaporodásához vezet. A Tigra® az Amalgerol®-al együtt Packban is megvásárolható.

https://www.youtube.com/watch?v=YIUVzmgrJKo

Az Amalgerol® Protect Pack és a Tigra® kijuttatható a vetés előtti talajelőkészítéskor a talajra permetezve, ebben az esetben keverhető folyékony műtrágyákkal. Sekély (5-10 cm mély) bedolgozás, a kijuttatás utáni eső, vagy öntözés segíti a készítmények bejutását az aktív gyökérrendszerhez. A készítmények kijuttathatók vetés után, kelés előtti gyomirtásokkal egy menetben vagy a kikelt növény korai fejlettségi stádiumában is. A permetezés időzítése nem elsődleges szempont, mivel nincs sürgős bedolgozási kényszer, néhány hétig a spórák túlélnek a talajon vagy a növények felületén, de a hatáskifejtéshez bemosó csapadék szükséges. Az Amalgerol® Protect Pack baktériumölő, a Tigra® gombaölő szerekkel nem keverhető.

Címkék: Hechta Kft., gombafertőzések, Amalgerol® Protect Pack
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Perspektivikus vízgazdálkodás nagy termésért és ...

A jó vízgazdálkodás minden gazdálkodónak elsődleges legyen! Főleg azoknak, akik termőterületén az átlagos éves ...