TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Nem hagyható el kalászosaink őszi gyomirtása

Nem hagyható el kalászosaink őszi gyomirtása

Növényvédelem - 2021.09.18

A gabonatermesztők egyre nagyobb hányada vallja, hogy az intenzív termesztéstechnológia fontos eleme az őszi gyomirtás. Arról, hogy miért tekintünk így erre a területre, valamint hogy a védekezést milyen készítményekkel segíti az FMC-Agro, Takács Gábor dunántúli régióvezető adott tájékoztatást.

Az utóbbi években egyre nagyobb problémát okoznak a T1-T2-es életformájú gyomnövények, mint a nagy széltippan, veronikafajok, mezei árvácska vagy tyúkhúr. Ezek tavaszra túlfejlett állapotba kerülnek, ellenálló képességük megnő a herbicidekkel szemben, komoly konkurenciát jelentenek a gabonának. Ha a terület mély fekvésű, kora tavasszal a talajállapot miatt csúszhat a permetezés, ami meghiúsíthatja a védekezés sikerességét. Tovább bonyolítja a helyzetet, ha az egyszikűek közül a parlagi ecsetpázsit vagy az olaszperje is megtalálható a kalászoskultúrában.

Az FMC-Agro az őszi gyomproblémák megoldására két készítményét ajánlja. A 
Battle® Delta őszi búzában és őszi árpában használható egy- és kétszikű gyomok ellen, flufenacet és diflufenikán hatóanyagot tartalmaz. Előbbi főleg az egyszikűek, míg az utóbbi a kétszikűek ellen hatékony. Kijuttatása pre- vagy korai posztemergens módon történhet. Nagy széltippan ellen már alacsony dózisban is kiváló hatékonyságú, azonban ilyenkor a kétszikű gyomok ellen kiegészítés szükséges, amire az ősszel is felhasználható Ally® Max (metszulfuron + tribenuron-metil) jelent megoldást.

Az FMC-Agro őszi gyomirtási technológiája a gyomnövényekhez igazodik:

1. 
Amennyiben a területen a nagy széltippan és a kétszikű gyomok a jellemzőek: a Battle® Max gyomirtó szer technológiai csomag alkalmazását ajánljuk, melynek tartalma Battle® Delta 0,3 l/ha + Ally® Max 30 g/ha + Trend® 90 0,1%, korai posztemergens módon kijuttatva.

2. 
Amikor parlagi ecsetpázsit és/vagy olaszperje is található a területen, valamint a kétszikű gyomok ellen is szükséges védekezni: a Battle® Delta 0,6 l/ha pre- vagy korai poszt­emergens felhasználását javasoljuk. Ha ezek az egyszikűek már kikeltek, a tankkeverékben 0,1% Trend® 90 hozzáadását javasoljuk.

 

fmchirdetes

Nagyítás a képre kattintva!

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Szerző: AgrárUnió

Címkék: kalászosok, gyomirtás, FMC-Agro Hungary Kft., őszi gyomirtás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Egyszerűbben, pontosabban, gyorsabban, tisztábban – ezek határozzák meg a szőlő-gyümölcs ágazat ...