TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Vetés után, stresszmentesen

Vetés után, stresszmentesen

Növényvédelem - 2021.05.24

Mit tehetünk a fejlődő állományért, ha az időjárás ellenünk van? Az idei tavasz az erőteljes hidegfrontok betöréséről szól. A naptár szerint már vetni kellene, de az idő nem akar melegedni. A vetések elkezdődtek, de 
a magok többsége az április eleji vetések esetében hideg talajba került. Emiatt 
a napraforgó és a kukorica kelése vontatott, és a következő lehűléskor 
a növény megállhat a fejlődésben.

Amalgerol kannaMár látszik, hogy a tavaszi vetések elhúzódnak. Ez a ku­korica fejlődési dinamikáját is 2-3 héttel eltolhatja, ami miatt a virágzás beleeshet a nagyon meleg nyári időszakba, és ez nem kedvez a megtermékenyülésnek. Emiatt érdemes a kukorica növekedését meggyorsítani, felpörgetni, hogy behozza a késést, gyorsabban fejlődjön, és a virágzás még a nyári meleg előtt megtörténjen. Ennek a műveletnek a hatásos eszköze lehet az Amalgerol®. Az Amalgerol® használata következtében a növények tápanyagfelvétele megnő, hasonlóan, mint az emberi gyógyászatban a műtét utáni svédcseppkúra esetében, a növények gyorsabban heverik ki a környezet okozta káros hatásokat, és fokozott növekedésnek indulnak.

A vetések sikeres megeredését a szárazság is nehezíti. Az egyenetlen kelés következtében a kikelt kis növények különböző fejlettségűek. Ez megnehezíti a gyomirtások időzítését, és problémát okozhat a betakarítás idejének helyes megválasztásában. Ez történt tavaly a napraforgó esetében. Az egyenetlen kelés miatt a virágzás is elhúzódott, és a területen a növények egy része még javában virágzott, míg a többiek már beértek. A meglepetés 
a betakarításkor következett, mivel a későn virágzó növények még nem értek be, és így a termésüket sem lehetett betakarítani. A termésátlagokon így látszott az egyenetlen kelés közvetett hatása.

Az Amalgerol® korai használatával a heterogén, különböző fejlettségű növények közötti különbségek csökkenthetők, az állomány egyöntetűbb lesz. Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol® 3 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk a fejlődésüket. Ekkor nemcsak a levélfelület növekszik, de a gyökér is erőteljesebben fejlődik.

A talajlakó és talajból fertőző kórokozók (Fusarium spp., Rhizoctoniaspp., Sclerotinia sclerotiorum) hatékony visszaszorításá­ban meghatározó az ezen szervezetek ellen alkalmazható mikrobiológiai megoldások alkalmazása. Napraforgó- és szójakultúrákban használható Trichoderma fajok különböző gombaellenes enzimeket és antibiotikus hatású vegyületeket termelnek, ezen tulajdonságuk teszi lehetővé, hogy a különböző – főként a szklerotínia – kórokozó szervezetek ellen nagyon jó hatékonysággal alkalmazhatóak. A Tigra® 
a Trichoderma asperellum gombafaj magas spórakoncentrációját tartalmazó, szilárd készítmény, dózisa 5 kg/ha. A Tigra® kijuttatható már kikelt kultúrákban is, a növényekre, lehetőleg eső előtt kipermetezve.

Kukoricában a fuzáriumfajok fertőzése ellen védekezhetünk az Amalgerol® Protect Pack „B” komponensének felhasználásával. A „B” komponens hatóanyaga a Bacillus subtilis baktériumfaj. A Bacillus baktériumtörzsek elsősorban a talajból fertőző növényi kórokozókat gátolják, szaporodásukat visszaszorítják (fuzáriumok, Aspergillus, Botrytis, Alternaria, Macrophomina, Rhizoctonia). Emellett növényi növekedést serkentő hatásúak. A Bacillus subtilis több mint hetvenféle antibiotikumot képes előállítani, így a talajban csökkenti a növényeket fertőző gombák felszaporodását és fertőzését. A „B” komponens nem élő baktériumokat, hanem baktériumspórákat tartalmaz. A vastag sejtfal megvédi a baktériumokat a külső hatásoktól, így ez a baktériumtermék keverhető folyékony műtrágyával és növényvédő szerekkel. 
Az Amalgerol® Protect Pack kijuttatható a növényekre is, lehetőleg eső előtt kipermetezve.

Április hónapban jelentkezik a legtöbb, vegyszerfelverődésből, elsodródásból jelentkező stressz a növényeken. Ezeket 
a tüneteket az időjárás okozta behatások (hideg, szárazság) még jobban felerősítik. Tavaly napraforgóban az imazamox hatóanyag használata után jelentkeztek jellegzetes sárgulásos tünetek, amelyek megszüntetésére jó eszköz az Amalgerol®. Ebben a hónapban van a permetezések munkacsúcsa, és sok esetben nem sikerül rendesen kimosni a permetezőtartályt, miközben egyik kultúrából a másikba állunk át. Ez bizony meg­­látszik a kezelt kultúrákon is, és ez is egy stresszfaktor a növények számára.

A stresszhatások enyhítésére új technológiai lehetőség az Amalgerol® Essence alkalmazása, amely biológiai termesztésben is használható készítmény. Az Amalgerol® Essence-ben 
az összetevők szintetikus, széles körű aminosavsorral egészültek ki, növelve az Essence biológiai hatékonyságát. Az Amalgerol® Essence alkalmankénti dózisa 2 l/ha, kiszerelése 15 és 600 liter.

 

www.hechta.hu

 hechtalogo

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: Amalgerol® Essence , Hechta Kft., Amalgerol® Protect Pack
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Korszerű fejési rendszerek – Második rész

A mai technológia lehetővé teszi a tejtermelő gazdaságok számára, hogy robotok segítségével automatizálják az ...