TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Bemutatkozik az ICL

Bemutatkozik az ICL

Növényvédelem - 2021.04.16

Egyedülálló, természetes ásványi trágya komplex összetétellel A Polysulphate™ granulált, ásványi műtrágya, amely 
az Északi-tenger megkövesedett rétegéből kivont ásványi anyag, a polyhalite kereskedelmi márkaneve. 14% KO-t, 
6% MgO-t, 17% CaO-t, 48% SO₃-at tartalmazó, komplex ásvány, komoly mikroelem-tartalommal. Gyakorlatilag egy 225 millió éves anyagról van szó, amely az akkori tengeri élővilág maradványa.

Ez az összetett, komplex ásványi trágya négy makroelemet és jelentős mennyiségű természetes eredetű mikroelemet tartalmaz, így gazdag tápanyagforrásként alkalmazható. Nemcsak az élelmiszernövény-kultúrák tápanyag-utánpótlásában játszhat fontos szerepet, hanem számos kísérlet gyakorlati tapasztalata alapján az állattenyésztés takarmánybázisául szolgáló rétek, legelők és kaszálók növényei számára is. Az ICL az első és egyetlen cég a világon, amely bányászhatja és forgalmazhatja ezt 
az ásványi kivonatot. A poliszulfátot Anglia partjainál, Yorkshire megyében, 1200 méter mélyről hozzák a felszínre, majd granulálják, osztályozzák és értékesítik. Természetes forrásból származik; így használata az organikus termelésben is engedélyezett.

A Polysulphate™ minden molekulája négy esszenciális tápelemet és mikroelemeket is tartalmaz.

iclwith polysulphate buza

A kén segít az aminosavak felépítésében és a tápanyag-hasznosulásban. Szembetűnő egyedülállóan magas kéntartalma, ami azonnal felvehető formában van jelen a komplexben, stabilitása, elérhetősége a talajban mégis közel 60 napig megmarad, és nem mosódik ki a gyökérzónából.

A kálium növeli a növények ellenálló képességét, fagy- és szárazságtűrését. A kén mellett jelen lévő, igen könnyen felvehető kálium jelentősége az olajos és káliumigényes kultúrákban jelentős.

A magnézium segíti az aktív fotoszintézist. Közel ideális (3:1) kálium:magnézium arányban (2,3:1) van jelen a termékben, ami a kálium felvételét nagymértékben elősegíti. A kalcium felel az egészséges és szilárd szövetekért. A kalcium azonnal felvehető, szulfátos formában van jelen a Polysulphate™ ásványtrágyában. A kalcium jótékony hatásai mellett igen fontos az a tény, hogy a kalcium-szulfát kémiai úton képes megkötni és csökkenteni a talajok nátriumszintjét. Ezáltal a szikesedő talajokat képes javítani és a kezdődő szikesedési folyamatokat akár vissza is fordítani. A Polysulphate™ emellett számos mikroelemet is tartalmaz, mint a bór, vas, mangán, réz és cink.

iclwith polysulphate repce

A kénpótlás fontossága

A megfelelő kénellátottság elősegíti a növények nitrogénfelvételét. A kén az aminosavak alapköveinek fontos eleme, a fehérjeszintézisben és sejtosztódásban is alapvető szerepe van. A kén (S) egyaránt pótolhatatlan építőköve a növényi és állati fehérjéknek. Így ha a szükséges kénmennyiség nem áll rendelkezésre, 
a nitrogén kijuttatása mellett a megfelelő arányú kén pótlására is szükség van, hogy biztosítsuk a lehető legjobb hozamot és minőséget. Még a szerves trágyával kezelt területeken is szükség lehet egyes tápanyagok, például a kén kijuttatására. Sajnos a kén hiánya gyengébb növekedést okozhat, így a kijuttatott nitrogén felvétele is lassabb, és a talajból több nitrát szivárog el. A takarmány cukortartalma és emészthetősége is csökken, ezzel silányabb minőségű táplálék jut állatainknak.

A talajaink azonban, ahogyan ezt a talajvizsgálati eredmények is gyakran igazolják, kénhiányban szenvednek. A kénhiány így nemcsak a kiemelt szántóföldi (például repce) kultúrákat vagy 
a kertészeti növények termesztését (hagyma, káposztafélék, torma) érinti, de a takarmányozásra szánt kultúrákat (herefélék, lucerna, legelők), a takarmány fehérje- és szárazanyag-tartalmát is negatívan befolyásolja a kén hiánya. Ennek ellenére kevesen juttatnak ki szulfátokat. Felmérések szerinta gabonafélék ter­mesztésére használt földterületek 42%-a kap kénutánpótlást. Repcében a területek 65%-a kap elegendő szulfátot. Szinte bármely kultúrában hozamnövekedés várható a megfelelő kénpótlás hatására, de ehhez szükség van költséghatékony, effektív kénutánpótlásra. A lucerna, amely a levegőből köti meg a nitrogént, különösen gyorsan reagál, ha megfelelő kénutánpótlást végzünk. A takarmánynövényekhez hasonlóan a fűnek is szüksége van a megfelelő arányú nitrogénre és kénre a fehérjék előállításához. A kénhiány kevesebb fű növekedését és alacsonyabb fehérjetartalmat okoz.

Szántóföldi eredmények!

Az ICL új terméke, a Polysulphate™ egy természetes, ásványi eredetű megoldás a kénhiány megelőzésére. 48% SO₃-tartalmával 
a Polysulphate megbízható, azonnal felvehető kénforrást biztosít. Nitrogént nem tartalmaz, így bármilyen kultúra táplálási programjába rugalmasan beilleszthető.

A kén legnagyobb mennyiségben a lombozatban, levélben van jelen, a legelőn vagy kaszálás során így a legnagyobb mennyiségben lehet jelen az állatok számára elérhető formában.

A Polysulphate™ 4 az egyben ásványi trágya, amely káliumot, ként, magnéziumot és kalciumot tartalmaz, és gazdag mikro­elem-tartalom jellemzi. Teljesen természetes, kémiai kezelésektől mentes termék, mely granulátum és por formában is kapható. A 2–4 mm átmérőjű granulátumok egyenletesen szóródnak, és tökéletes alaptrágyaként használhatóak a növény igényeinek megfelelő, kiegészítő nitrogéntáplálással.

iclFeherjetartalom novekedese lucerna Polysulphate kserlet 2020 Italy

Szántóföldi növényekhez

A szükséges mennyiségű Polysulphate egyetlen kezeléssel, 
a ta­­­­­­­­vaszi növekedés kezdete előtt kijuttatható. A dózis megválasztásánál a cél a növény nitrogénigényéhez illő mennyiségű kén kijuttatása. Változó dózisú nitrogén alkalmazásakor, például precíziós gazdálkodásban, a kijuttatott Polysulphate mennyiségét is változtathatjuk a teljes kijuttatott nitrogén függvényében.

iclmaize quality polysulphate UK

Kijuttatási javaslatok:

• 
Egyetlen kezelés elegendő a tavaszi szezon kezdete előtt
• 
Azonnal elérhető tápelemeket biztosít, a növények a növekedés folyamán a nitrogénnel együtt veszik fel a szükséges mennyiséget
• 
Repcében: maximális hozam, fehérje- és olajtartalom
• 
Búzában: magasabb hozam és jó minőségű fehérjetartalom
• 
Árpában: magasabb hozam, javuló minőség
• 
Borsó és babfélék: juttassa ki a magágyba vetés előtt vagy közvetlenül csírázás után!
• 
Nitrogént nem tartalmaz

Azonnal felvehető szulfát- (kén) utánpótlást biztosít, ami a kezdeti növekedési szakaszban segíti a nitrogénmegkötési folyamatot, illetve a fehérjék szintézisét.

Szabadföldi keresztesvirágúak

A keresztesvirágúakban várható a leglátványosabb hozamnö­ve­­­­­kedés a megfelelő kén mennyiség biztosításával. Alkalmazza alap­trágyaként, főként kénhiányra hajlamos, laza homoktalajokon!

Állattartó gazdák figyelmébe ajánljuk

A szerves trágya önmagában nem megbízható szulfátforrás, csupán a talaj kéntartalmának megőrzésében segít. A növények igényeinek kielégítésére azonnal felvehető szulfátokat érdemes biztosítani.

A Polysulphate erre kínál ideális megoldást. A megfelelő arányú nitrogén és kén biztosításával érhető el a lehető legjobb növekedés és így a legnagyobb mennyiségű takarmány, illetve friss fű. Mivel a Polysulphate nitrogént nem tartalmaz, de bármilyen nitrogénforrással szabadon keverhető, az egyéni igényeknek és feltételeknek leginkább megfelelő alkalmazást teszi lehetővé, minimális tápanyag-elszivárgás és környezeti terhelés mellett.

További információval, szaktanácsadással, megrendeléssel kapcsolatban lépjen velünk kapcsolatba!

Várjuk megtisztelő hívását!

• Rácz Gábor
• növényvédelmi szakmérnök
• ICL SF Magyarország

2092 Magyarország, Budakeszi, Pf. 113
+36 30 4881479
gabor.racz@icl-group.com

icl

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: műtrágya, kénpótlás, ICL, Polysulphate™
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szántóföldi bemutató a szakmaiság jegyében

Szántóföldi bemutatóra invitálta gazdálkodó partnereit az FMC-Agro, ahol új fejlesztései és technológiái idei évi ...