A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Németország törvénybe foglalja a növényvédőszer-használat csökkentését a rovarok kímélése érdekében

Növényvédelem - 2020.08.26

Törvénytervezet készült annak érdekében, hogy megállítsák a rovarpopuláció csökkenését Németországban. A törvény alapján alkonyattól kezdve megtiltanák az erős fények használatát, valamint fokozottan ellenőriznék a gyomirtók és rovarölők használatát.

Németország törvénybe foglalja a növényvédőszer-használat csökkentését a rovarok kímélése érdekében


A rovarok megmentése Németországban

Az új törvénytervezetben rámutatnak, hogy a „rovarok fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában. Azonban Németországban a számuk és a diverzitásuk is komoly visszaesést mutatott az elmúlt években.” Annak érdekében, hogy ez ellen felvegyék a harcot, a törvénnyel megpróbálják megvédeni a természetes élőhelyeket és szigorúbban ellenőrzik az éjszakai világítást és a rovarölő szereket. A tervezett intézkedések közé tartozik, hogy a fénnyel működő rovarcsapdák kültéri használatát betiltják, valamint a reflektorokét alkonyat és hajnal között az év 10 hónapjában. Minden egyéb új kültéri fényforrást, mint például az utcai lámpákat, úgy kellene majd telepíteni, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a hatásukat a növényekre, rovarokra és egyéb állatokra.

A törvénytervezet, amelyet az ország környezetvédelmi minisztériuma (BMU) szeretne októberben elfogadtatni, része a német kormány úgynevezett „rovarvédelmi akciótervének”. Ebben szintén betiltanák az ország nemzeti parkjaiban a vizes területek 5-10 méteres sávjában a rovarölő és gyomirtó szerek használatát.

Kevesebb növényvédő szer

Az élelmiszerügyi és mezőgazdasági minisztériumon egyre nagyobb a nyomás, hogy beváltsa a növényvédő szerek használatának mérséklésére tett ígéretét. Tavaly Németországban bejelentették, hogy a rovarvédelmi terv részeként kivezetik a glifozát gyomirtót. A német természetmegőrzési szövetség (DNR) felszólította Julia Klöcknert, az élelmiszerügyi és mezőgazdasági minisztert, hogy teljesítse a glifozáthasználat 2023-ig történő betiltására tett ígéretét.

A környezetvédők üdvözölték a törvénytervezetben előterjesztett reformintézkedéseket, de további intézkedésekre szólították fel a mezőgazdasági minisztériumot. „A problémás területek foltozgatásával nem fogjuk megállítani a rovarok számának csökkenését” – jelentette ki Rolf Sommer, a WWF németországi kirendeltségének igazgatója. Hozzátette, az új törvénytervezet a rovarok folyamatos védelmének első lépése, de további reformokra van szükség a növényvédő szerek tekintetében.

Franciaország lazítana a növényvédő szerek tiltásán, hogy megfékezze a cukorrépában tapasztalható terméscsökkenést

A francia kormányzat javasolni fogja, hogy bizonyos, a méhekre károsnak tartott növényvédő szerek tiltását szüntessék meg, hogy megvédjék a cukorrépatermést, amelyet idén elpusztítottak a rovarok, tette közzé a mezőgazdasági minisztérium. A kormányzat még ebben az évben támogatni fogja a parlamentben azt a törvénymódosítást, amely akár három évre kivonná a cukorrépát a neonikotinoidok általános betiltása alól, áll a minisztérium közleményében, amelyet a cukoripar képviselőivel folytatott egyeztetés után adtak ki.

A cukorrépa-termesztők a növényvédelmi termékek közül a neonikotinoid csoport betiltását tartják a rovarinvázió okának, ami megtizedelheti az idei termést, és azt állítják, hogy ez még inkább veszélyezteti a francia cukorszektort a tavalyi árcsökkenés után, ami önmagában cégek megszűnéséhez vezetett.

„A francia cukorrépa-termesztők precedens nélkül álló krízissel kénytelenek szembenézni: a levéltetvek által terjesztett sárgaságvírus masszívan elterjedt Franciaország termesztőkörzeteiben, és súlyos hatása lesz a cukorrépahozamra” – jelentették ki a minisztérium közleményében. A neonikotinoid növényvédő szerek a jövő tavaszi szezonra cukorrépában várható újraengedélyezésén túl a minisztérium 5 millió eurót ajánl fel olyan kutatások támogatására, melyek a neonikotinoidok alternatíváival foglalkoznak.

Forrás: Agrow, Fotó: pixabay

Címkék: növényvédő szer