TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 598 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,54
USD: 352,65
CHF: 403,4
GBP: 444,34
Hirdetés
Tanulmány bizonyítja: A FELICIANO KWS repce hibrid kevésbé fogékony a repcetermesztést befolyásoló legfőbb kártevőre

Tanulmány bizonyítja: A FELICIANO KWS repce hibrid kevésbé fogékony a repcetermesztést befolyásoló legfőbb kártevőre

Növényvédelem - 2020.07.31

A nagy repcebolha (Psylloides chrysocephala L.) az egyik fő kártevő, amely befolyásolja a repcetermesztést Európában. Ez jelentős hozamveszteséget vagy akár teljes terméskiesést is okozhat. 2020 júniusában a neves francia kutatóintézet, a Terres Inovia közzétett egy független tanulmányt, amely bizonyítja, hogy a FELICIANO KWS repce hibrid kevésbé érzékeny a nagy repcebolha káros lárváira. A vizsgálat egyértelmű korrelációt mutatott a fajta és a lárvafertőzés mértéke között.

Az intézet közzétette a jelenlegi eredményeket, amelyet 11 helyszínen végzett Franciaországban különböző nemesítőházaktól származó 18 repce hibrid bevonásával. A vizsgálat a nagy repcebolha lárvafertőzését vizsgálta. Az eredmény: A FELICIANO KWS szára lényegesen kevesebb lárvát mutatott, mint a többi 18 vizsgált fajta. A statisztikai elemzések kimutatták, hogy a fajta szignifikánsan befolyásolta a lárvák mennyiségét. "Úgy tűnik, hogy a nagy repcebolha előnyben részesít bizonyos fajtákat, míg másokat elkerül" – magyarázza Anne-Kathrin Schulz, a KWS nemzetközi portfóliómenedzsere. "Nagy örömünkre szolgál, hogy a tanulmány kimutatta, a FELICIANO KWS kivételesen jól teljesít más fajtákhoz és hibridekhez képest, és ezért saját osztályt képvisel, amikor a nagy repcebolha kártételről és az ellene való küzdelemről van szó."

Eddig a nagy repcebolha lárvái ellen rovarölőszerekkel lehetett harcolni. Egy bizonyos kármérték elérése után muszáj lépéseket tenni: gyengébb állományban növényenként min. három, erősebb állományban min. öt lárva megjelenése esetén. „Általában kimondható, hogy a FELICIANO KWS egyáltalán nem érte el ezt a kármértéket, még gyengébb állományokban is csak a határérték közelében volt. A kár küszöbértékek alapján kijelenthető, hogy a rovarölőszeres kezelések mértéke csökkenthető a FELICIANO KWS esetében.” – mondja Schulz. „Ez jelentős hozzájárulást jelent a mezőgazdaság fenntarthatóbb megközelítéséhez, valamint lehetőséget ad a mezőgazdasági termelők számára a költségek csökkentésére."

Növekvő fertőzöttségi szint Európában

A nagy repcebolha és lárvái által okozott kár a repce állományban jelentős. A lárvák tavasszal táplálkoznak a növények szárain, csökkentve ezzel a potenciális hozamot. A kifejlett egyedek ezzel szemben már ősszel elkezdik fogyasztani a repce növényi részeit, ami néha teljes terméskiesést is eredményezhet. A fertőzési szintek és mértékek évről évre ingadoznak, azonban a neonikotinoid hatóanyag uniós országokban történő betiltásával a nagy repcebolhák által okozott kár a jövőben várhatóan még inkább növekedni fog. Az elsősorban Európában érintett régiók közé tartozik Franciaország és Anglia, valamint Kelet- és Délkelet-Európa. "A FELICIANO KWS már köztermesztésben van Franciaországban. Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, valamint Délkelet-Európában is megtörténtek az első eladások." – mondja Schulz. "Angliában valószínűleg 2021-ben kezdjük el a hibrid értékesítését. Ez azt jelenti, hogy a leginkább érintett régiókban a FELICIANO KWS már elérhető a mezőgazdasági termelők számára.”

FELICIANO KWS: Új rezisztencia gén a fóma ellen

Amellett, hogy a FELICIANO KWS hibrid kevésbé fogékony a nagy repcebolhára, egy új fóma elleni rezisztencia génnel (RLMS) is rendelkezik. A fóma széles körben elterjedt, és a fertőzés jelentős hozamveszteséghez vezethet a repcetermesztésben. Sok, évek óta használatban lévő jól ismert rezisztencia gén már nem nyújt elegendő védelmet. Ezzel szemben a KWS új genetikája a legnagyobb védelmet nyújtja az új fóma törzsek ellen. Schultz kifejti: "A fóma rezisztenciát kifejezetten a FELICIANO KWS-be integrálták konvencionális nemesítési és szelekciós módszerek alkalmazásával. A hibrid nagy repcebolhára való korlátozott érzékenysége növeli a FELICIANO KWS hozzáadott értékét, mivel a repce növényeket leginkább érintő két elsődleges kártevővel szemben ellenáll.”

További információk a Terres Inovia tanulmányról:
https://www.terresinovia.fr/-/caracterisation-des-varietes-vis-à-vis-de-la-vigueur-et-des-ravageurs-ou-en-sont-les-travaux-de-l-institut

Címkék: repce, repcetermesztés, hibrid, KWS, repce hibrid, repcebolha
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

KIOTI Traktorok a VERBIS Kft. kínálatában

2024-től a VERBIS Kft. veszi át a KIOTI traktorok kizárólagos magyarországi képviseletét. A gépértékesítésen túl a ...