TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés

A Syngenta új, Clearfield Plus®- és Clearfield Plus® HO-napraforgói

Növényvédelem - 2016.01.27

A Syngenta elsődleges nemesítési célja, hogy folyamatosan növelje hibridjei termőképességét. 2016-tól a Syngenta a legújabb, legmagasabb terméspotenciállal rendelkező genetikáját kínálja Clearfield Plus® technológiával gyomirtható változatban. Az SY Neostar CLP, az SY Bacardi CLP és az SY Gracia CLP HO is kielégíti a Clearfield Plus® gyomirtási rendszer által támasztott követelményeket, így egy hatékonyabb posztemergens gyomirtó szerrel (Pulsar Plus) szemben mutatnak nagyfokú toleranciát. Mivel a legújabb, legnagyobb terméspotenciállal rendelkező Syngenta-genetikába épült be a CLP gén, a genetikai előrelépés folyamatosan biztosított. Az új CLP-portfólió magasabb termésszintet biztosít, párosulva az új Clearfield Plus® gyomirtási technológia nyújtotta előnyökkel. A Clearfield Plus®-napraforgóhibridek termesztése hosszú távon biztonságos és kifizetődő. A Syngenta nemesítési programjának köszönhetően az új CLP-hibridek teljesítménye meghaladja a kiindulási genetika szintjét. 2016-tól a dinamikusan fejlődő, magas profitot ígérő magas olajsavas (HO) szegmensben is elérhető a Syngenta Clearfield Plus® típusú hibridje.

naoraforgótábla


SY NEOSTAR CLP

Az SY Neostar CLP, mint a Syngenta első új generációs imidazolinontoleráns hibridje (Clearfield Plus®), először 2015-ben került köztermesztésbe. A már bevált Syngenta genetikai alapok és az új Clearfield Plus® technológia együttes alkalmazásának első hibridje mind imidazolinontoleranciában, mind terméspotenciálban többet nyújt a korábbi IMI-hibrideknél. Generatív jellegű, de kissé markánsabb, vigorózusabb habitusának, széles adaptációs képességének köszönhetően optimális körülmények között rekordtermésre képes. Homogén növényállománya, középkorai tenyészideje, alacsony termete agrotechnikai szempontból rendkívül kedvező. Az SY Neostar CLP hibrid biztonsággal és stabilan termeszthető szinte régiótól függetlenül az ország bármely napraforgó-termőhelyén. Erős környezeti stresszhatásra felső elágazódás alakulhat ki, ami nem befolyásolja a hibrid termőképességét.

 

SY BACARDI CLP

Az új generációs imidazolinontoleráns technológia (Clearfield Plus®) egyik legújabb hibridje az SY Bacardi CLP, amely egyrészt az új technológiának, másrészt rendkívül erős kezdeti fejlődési erélyének köszönhetően az eddigi legerősebb imidazolinontoleranciájú Syngenta-hibrid. A középkorai hibrid terméspotenciálja egyedülállóan magas és stabil, ami elsősorban az intenzívebb és hosszabb vegetációs évjáratokban használható ki maximálisan. Erős, vegetatívabb jellege, rendkívül gyors kezdeti fejlődése azonban az aszályosabb évjáratokban is versenyképessé teszi. Erős környezeti stresszhatásra kismértékű felső elágazódás előfordulhat, ami nem befolyásolja a hibrid termőképességét. Kiemelkedő herbicidtoleranciája, jelentős kaszattermése, homogén növényállománya az ország bármely térségében biztonsággal termeszthetővé teszi. A NÉBIH fajtaregisztrációs rendszerében 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben is az első helyen végzett az IMI középérésű, kezelt csoportban.

SY GRACIA CLP HO

Az új generációs imidazolinontoleráns technológia (Clearfield Plus®) legújabb hibridje, amely egyben magas olajsavas napraforgó is, így egyedülálló és előremutató a Syngenta portfóliójában. 
A 2014. évi NÉBIH regisztrációs kísérletekben, termést tekintve, mind a HO- (4,02 
t/ha), mind pedig a kezelt IMI-csoportban (3,94 t/ha) az első helyen végzett. Nagyon jó betegség-ellenállósággal rendelkezik, tányérszklerotíniával és a rozsdabetegségekkel szemben kifejezetten magas toleranciát mutat.
Erős környezeti stresszhatásra kismértékű felső elágazódás kialakulhat, ami nem befolyásolja a hibrid termőképességét. Vegetatív jellegű, nagy asszimilációra képes hibrid, tetszetős, homogén növényállományt nevel a tenyészidőszakban. Valamennyi magyarországi termesztési régióban nagy biztonsággal termeszthető a technológia intenzitásától függetlenül.
Mindhárom bemutatott hibrid a világon 2010-ig fellelt összes peronoszpórarasszal szemben toleráns, továbbá a napraforgószádor A–E rasszáig szintén nagyfokú toleranciát mutat.

A fent említett három legkorszerűbb napraforgóhibridünk mellett továbbra is kínáljuk a Clearfield NK Neoma hibridünket, amely 2015-ben is a legnagyobb területen vetett napraforgó volt Magyarországon.

 

 




Szerző: Dr. Szűcs Péter, Harmat Ákos

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kevesebb értékesített műtrágya, alacsonyabb árak 2023-ban

A műtrágya-forgalmazók 1,08 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére ...