TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Minden szem számít

Minden szem számít

Növényvédelem - 2020.01.07

Bayer-konferencia a fenntarthatóság és szakértelem jegyében „A Bayer Crop Science konferenciasorozatának hajdúszoboszlói helyszínén jártunk, ahol részletesen tájékoztatták a résztvevőket a cég eredményeiről és terveiről.

A Bayer Crop Science elkötelezte magát a fenntartható élelmiszer-termelés mellett, ezt fontos kérdésként emelte ki Bói János (Bayer), ami „nem játék”, hiszen gyermekeink, unokáink jövőjéről van szó. A cég társadalmi felelősségének tudatában vállalta, hogy fejlesztéseivel elősegíti a felhasznált növényvédő szerek, valamint a tevékenységük során kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentését. Üzletágai, a vetőmag-, a növényvédőszer-üzletág, valamint a digitális platform egyaránt arra törekszik, hogy a felhasználóknak személyre szabott megoldásokat kínáljon, amelyek vagy nagyobb hozamot jelentenek, vagy azonos hozam elérését segítik kisebb ráfordítással.

A bizonytalansági tényezőkről már dr. Molnár Zsuzsa (AKI) tájékoztatta a konferencia résztvevőit. Azok a folyamatok, melyek a bizonytalansági tényezőket gerjesztik, néha tőlünk igen messze zajlanak, de mégis hatással vannak a munkánkra és annak eredményességére. Ilyen például az egyre extrémebbé váló időjárás, a fontos piacokon tomboló sertéspestis, az Amerikai Egyesült Államok és Kína vagy éppen a Kanada és Kína között zajló kereskedelmi háború.

Védekezés a fuzárium ellen

Az adott évjáratban megjelenő növényvédelmi problémákra, így a kórokozók fertőzésére az eddigiekkel szemben van hatásuk a gazdálkodóknak. Ezekről a gabonaféléket és kukoricát veszélyeztető betegségekről, azok 2019-es alakulásáról kaptunk tájékoztatást Fogl Tamástól (Bayer). A száraz évkezdet alapján senki nem gondolta volna, hogy fuzáriumos lesz az év, ám májusban sok volt a csapadék, ami nemcsak a fertőzést segítette, hanem a védekezést is nehezítette. Ugyancsak gondot jelentett a fuzárium a kukoricában, a termés magas toxintartalmát okozva.

„Körülbelül 1 millió tonna nehezen eladható gabona van jelenleg a raktárakban a fuzáriumfertőzés miatt!” Tóth Erzsébet (Bayer) az őszi búza fuzáriumfertőzés elleni védelmével kapcsolatban elmondta, hogy az komplex feladat, amelyben minden egyes elemnek súlya van. Az első lépés az elővetemény helyes megválasztása, aminek célja a fertőzési lánc megszakítása: az őszi búza és kukorica közé olajos növények beillesztése a vetésforgóba, amelyek nem gazdanövényei a kórokozónak. A talajművelés ugyancsak rendkívül fontos lehet, ugyanis a forgatás nélküli talajművelési rendszerek a fuzáriumos megbetegedés esetében kockázatot jelentenek. A fajtaválasztásra is ügyelni kell, rövidebb tenyészidejű fajták választása ebből a szempontból szerencsésebb.
Őszi búzában a fuzáriumos fertőzés elleni védelem nem képzelhető el kémiai anyagok felhasználása nélkül. Az első lehetőség a vetőmagcsávázás, amelynek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Erre a célra előadásában a Lamardor Red készítményt ajánlotta az előadó.

Állománykezelésre is szükség van, ami esetenként nem egy, hanem több kezelést is jelenthet. A legfontosabb szabály a megelőzés. Fontos tény, hogy a hasban lévő kalászt nem lehet tökéletesen megvédeni, így csak a már teljesen kikalászolt állomány védhető eredményesen. A kalászvédelemnél is igen fontos a megfelelő hatóanyagú vagy hatóanyag-kombinációjú készítmény kiválasztása; a tapasztalatok szerint a kombinációk hatékonyabbak a toxintartalom alacsonyan tartásában. Az előadó a protiokonazolt ajánlotta figyelmünkbe, amelyet várhatóan nem érint majd az azol típusú hatóanyagok használatból kivonása. A protiokonazol szisztémikus szer, hosszú hatástartamú, és egyaránt eredményesen használható a kalász- és levélbetegségek ellen. A megfelelő készítmény mellett a kijuttatás minőségére is ügyelni kell: megfelelő mennyiségű és töménységű hatóanyag felhasználására és a kalász tökéletes fedettségének biztosítására.

Persze minden évben felmerül a kérdés, hogy mi a drágább, spórolni a védekezés költségein, vagy vállalni a fuzáriumfertőzés és ezzel együtt a magas toxintartalom kockázatát. Alighanem erre a kérdésre csattanós választ adott ez az évjárat az egymillió tonnányi fenti problémákkal érintett terménnyel.

Vezető szerep a kukorica-gyomirtók piacán

A Bayer Crop Science meghatározó szereplő az őszi búza gombaölő készítményeinek piacán, de ugyanez elmondható a kukorica esetén is. Erről Polgári Csaba (Bayer) adott tájékoztatást. A Bayer piacvezető a kukoricagyomirtószer-piacon, mintegy 40-42%-os részesedéssel. Ez köszönhető a készítményekben felhasznált korszerű hatóanyagoknak, formulációnak, valamint a Bayer által alkalmazott széfener anyagoknak, amelyek a termékek biztonságos felhasználását segítik. A növényvédősök által jól ismert és kedvelt termékek, az Adengo, a Capreno, a Monsoon Active, valamint a Laudis is ennek megfelelően épülnek fel. Ezekhez ajánlja a cég a következő évtől kombinációs partnerként az Aspect® T gyomirtó készítményét, mellyel tovább szélesíthető a hatásspektrum.

A Bayernek a kukoricában a gyomirtáson kívül más területen is van ajánlata a termelők számára. Ilyen a drótférgek kártétele ellen felhasználható Sonido, amely csávázószerként vihető fel a vetőmag felületére. De ezenkívül rendelkeznek a csőfuzáriózis ellen felhasználható készítményekkel is, mint a Prosaro és a Propulse.

Aspect® T – Maximalizálja a hatékonyságot!

Dr. Nagy Lajos (Bayer): „Az eredményes kukorica-gyomirtás egyre nagyobb kihívások elé állítja a kukoricatermesztőket. Ezeknek a kihívásoknak kívánt megfelelni a Bayer az Aspect® T gyomirtó készítmény kifejlesztésével, amelynek hatóanyagai (flufenacet+terbutilazin) talajon keresztül és a levélzeten felszívódva egyaránt kifejtik hatásukat. Mivel vízoldékonyságuk nem túl jó, ezért nem mosódnak ki a talaj felső rétegéből, így hatásukat tartósan kifejtik a kelő gyomnövények ellen. Levélen keresztüli hatásukat elősegíti, hogy szinergizmus áll fenn a HPPD-gátló hatóanyagok és az Aspect® T hatóanyagai között. A készítmény kizárólag kombinációs partnerként ajánlott a Bayer legfontosabb kukorica gyomirtó szereihez, így a Melin Flexxhez, a Laudishoz, valamint a Monsoonhoz. Talajon keresztüli tartamhatást biztosít, a HPPD- és ALS-gátló hatóanyagokra kevésbé érzékeny gyomnövények esetében is segíti a jó hatékonyság elérését, hatását a mélyről vagy a később kelő gyomnövények ellen is kifejti, eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagai révén pedig csökkenti a herbicidrezisztencia kialakulásának veszélyét.”

Új hibridek a Dekalbtól

A Bayer Crop Science a Monsanto megvásárlásával komoly piaci részesedésre tett szert a kukorica-vetőmagok piacán. Már eddig is sok, a termelők által ismert és elismert fajtával rendelkeztek, de a következő évben öt új fajtával is megjelennek a piacon. A rendezvényen a fentieken túl a résztvevők tájékoztatást kaptak az Acceleron® Standard vetőmagvédelmi eljárásról, valamint a Climate FieldView adatgyűjtő és adatfeldolgozó rendszeréről, amely a ma elérhető legmodernebb technológiát képviseli.

A konferencia zárásaként a résztvevők között egy MAVIC-2 PRO összehajtható kompakt drónt sorsoltak ki. A szerencsés nyertes ezzel az eszközzel kiváló légi felvételeket készíthet majd, akár 8 km-es hatótávon belül.

Ez az, amiben a Dekalb különbözik!

Új hibridek

Kökény Gábor (Bayer): „Minden új hibrid prémium!”
-DKC4098 (FAO 290–310): „Elsőként a csúcson!” – korai, rugalmas, kimagasló terméspotenciál.
-DKC4391 (FAO 320–340): „Aszályban is stabilan!” – kiemelkedő alkalmazkodóképesség, aszálytűrés.
-DKC4792 (FAO 350–370): „A középkorai éréscsoportban a legstabilabb!” – termőhelyi és évjárati stabilitás, intenzív termesztésre, sűríthető.
-DKC5092 (FAO 380–410): „A jövő kedvence!” – kirobbanó korai fejlődés, gyors vízleadás, közepesen intenzív termesztésre.
-DKC5685 (FAO 540–560): „Korán érő kései!”– korai virágzással kerülheti el az aszályt, intenzív termesztésre.

A jól ismert régiek

-DKC4943 (FAO 380–400): „A piacvezető hibrid!” – kiemelkedő évjárati és termőhelyi stabilitás, gyors vízleadás, korai vetésidő.
-DKC5068 (FAO 420–440): „Az év kukoricája 2018-ban!” – kiváló termőhelyi stabilitás, kiemelkedő aszálytűrés, a legerősebb fuzáriummal szembeni ellenálló képesség.
-DKC5182 (FAO 450–480): „A kiváló termőhelyek versenylova!” – kiemelkedő terméspotenciál, gyors vízlead

Acceleron® Standard vetőmagvédelmi eljárás

Lovász Ágota (Bayer): „A Dekalb kukoricavetőmag-kínálatának mintegy fele 2020-tól elérhető lesz Acceleron® Standard vetőmagvédelemmel. A csávázószer elősegíti a kukorica egyöntetűbb kelését és intenzívebb növekedését annak korai fejlődési szakaszában. Hatására a kezelt növény gyökérzete fejlettebb, tápanyag- és vízfelvétele hatékonyabbá válik, ennek köszönhetően pedig az egész tenyészidőszak alatt nagyobb lesz a stressztűrő képessége. Hatóanyagai egyszerre jelentenek védelmet a talajból fertőző gombabetegségekkel szemben, valamint – a Bayer által fejlesztett B-360 biostimulátornak köszönhetően – segítik a kukorica gyökérzete és a mikorrhiza gombák közötti szimbiózis kialakulását.

Climate FieldView

Lovász Ágota (Bayer): „A Climate FieldView egy felületen történő széles körű, márkafüggetlen adatgyűjtés és felhasználóbarát kiértékelés, amivel például több évet átfogó hozamtérképek, egészségtérképek, talajtérképek, permetezési térképek készülnek. A megnevezés alatt két terméket találunk, a FieldView Prime-ot és a FieldView Plust, amelyek eltérő mélységű szolgáltatást nyújtanak felhasználóiknak. A FieldView Plus lehetőséget teremt a gépi kapcsolat megteremtésére, ami további, helyspecifikus adatgyűjtésre is lehetőséget biztosít. Ezek felhasználásával – többek között – táblaszintű kijuttatási térképek készíthetők.”

 

Címkék: fuzárium, gyomirtó, kukorica, konferencia, Bayer Crop Science
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Termésbiztonságot fejlesztettünk – Növénykondicionálók a ...

Bár az elmúlt években már tapasztalhattuk, hogy a telek egyre enyhébbek, az idei február még ennél is extrémebb ...