A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

A búza rézigénye és hasznosulása

Növényvédelem - 2019.03.11

Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben, emiatt eredményessége nagyban befolyásolja az egész agrárszektor sikerét.

A búza rézigénye és hasznosulása


A siker egyik alapfeltétele a harmonikus és okszerű növénytáplálás, amely a makroelemek pótlásán túl figyelmet szentel 
a mikroelemek pótlásának is. Az őszi búza érzékenysége a rézhiányra közismert tény a termelők körében, akik évről évre egyre növekvő számban ismerik fel e jelenség negatív következményeit, ezt követően pedig keresik orvoslásának lehetőségeit.

Miért fontos a búzának a réz?

A réz a nitrogén- és szénhidrát-anyagcserében, a fehérjeszintézisben, a növényi légzésben, valamint a különböző enzimatikus folyamatokban tölt be kulcsfontosságú szerepet. Konkrétabban a réz nélkülözhetetlen a megfelelő bokrosodásban, a korai kalászdifferenciálódásban, a pollenképződésben és majd minden, a minőséget befolyásoló egyéb tulajdonság kialakításában. Hiánya akár 5-10 százalék termésdepressziót is okozhat.

Talajaink rézellátottsága rendkívül heterogén, de elmondható, hogy a nagy szervesanyag-tartalmú, laza szerkezetű, podzolos talajok, valamint a magas pH-értékű, bázikus táblák réztartalma alacsonyabb, vagy olyan mértékben korlátozott a rézion felvétele, hogy annak hiányát okozza a kultúrnövényben. A talajból történő rézfelvétel további akadálya lehet a réz nitrogénnel, foszforral, mangánnal és vassal szemben fennálló antagonizmusa és az utóbbi időben gyakran kialakuló tavaszi aszály okozta talajoldathiány is.

Elfogadott tény, hogy a mikroelemek pótlásának hatékony és biztonságos megoldása a levéltrágyázás. A klasszikus levéltrágyázás mellett terjedőben van az UAN-oldatokkal együtt történő mikroelem-trágyázás, amely egy megfelelően formulázott – lehetőleg kelatizált – levéltrágya esetén ugyancsak kiemelkedő hatékonyságú. A rézpótlás ideális ideje jól fejlett búzán akár már ősszel is reális lehet, de az első rezes kezelést mindenképpen el kell végeznünk a bokrosodás végéig.

buzatabl

A FitoHorm Kft. kínálatában az egyedülállóan magas réztartalmú FitoHorm Turbo Réz 2–3 l/ha-os alkalmazásával (amelyet nemcsak lombtrágyaként, de akár UAN-oldattal együtt kijuttathatunk) 150-240 gramm könnyen felvehető, kelatizált rézkomplexet biztosítunk a fiatal búzanövényünknek, és a formulázottságának köszönhetően a talajba kerülve is megőrzi könnyű felvehetőségét, hiszen nem kötődik a talajkolloidokhoz. Kéntartalma hozzájárul a nitrogén hatékony felvételéhez, 
a sütőipari értékek emelkedéséhez, és erősíti a növény gombabetegségekkel szembeni ellenálló képességét. Amennyiben lombtrágyaként juttatjuk ki, nitrogéntartalma segíti a rézkomplex növénybe bejutását és hasznosulását. A FitoHorm Turbo Rézben lévő tápelemek mennyisége, azok egymáshoz viszonyított aránya, speciális formulázottsága kiemelkedő a hazai piacon. Kitűnő megoldás őszi kalászos gabonáinak rézpótlására.


Címkék: búza, Turbo Réz, FitoHorm, rézigény

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...