A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Évindító FMC-rendezvények

Növényvédelem - 2019.01.17

A 2019-es év első nagyszabású növényvédelmi rendezvényét az FMC-Agro Hungary Kft. tartotta Hajdúszoboszlón január 4-én. A korai időpont ellenére is óriási számú érdeklődőt vonzott a konferencia: a Béke Hotel előadótermét zsúfolásig megtöltötte a több mint 400 vendég. A hajdúszoboszlóit egy héten belül követték a konferenciasorozat szolnoki, orosházi, győri és siófoki állomásai.

Évindító FMC-rendezvények


A program részeként több szakmai kérdés is terítékre került a nagy szántóföldi kultúrák növényvédelmén belül, emellett a gazdák ízelítőt kaphattak az FMC aktuális tavaszi növényvédelmi kínálatából is.

FMC – a fejlesztő cég

Az FMC hosszú utat járt be több mint 130 éves története során – mondta Kovács Gyula ügyvezető igazgató –, míg eljutott mai cégstruktúráig, és a világ ötödik legnagyobb növényvédőszer-gyártó vállalatává vált. Egy innovatív cég, mely éves bevételének nyolc százalékát a fejlesztésbe forgatja vissza, aminek köszönhetően a jelenlegi paletta számos új termékkel fog kiegészülni az elkövetkező években. Olyan korszerű növényvédő szerekkel, melyek az Európai Unió szigorú előírásainak is megfelelnek.

A cég hazai kínálatával és pozíciójával kapcsolatban Kovács Gyula elmondta: az FMC azon kevés gyártók egyike, melyek a tavalyi évben is növekedni tudtak a magyar növényvédőszer-piacon. Köszönhető ez a harmonizált termékpalettának, a versenyképes áraknak és a gazdák bizalmát elnyerő, felkészült területi szaktanácsadói hálózatnak.

Piacvezető a gabonagyomirtásban

A termékkör tavalyi átalakulásával az FMC a kalászos gyomirtó szerek rendkívül széles palettájával áll a gabonatermesztők rendelkezésére. Ez a kínálat többféle technológiai megoldást is lehetővé tesz, ráadásul kedvező hektárköltséggel, aminek köszönhetően az FMC vezető pozícióba került a gabona gyomirtó szerek piacán.

Popovics István régióvezető a cég három kiemelt ajánlatára hívta fel a figyelmet:

• A Granstar® SuperStar három hatóanyaga széles hatásspektrumot, kiváló szelektivitást biztosít a felhasználó számára, utóvetemény-korlátozás nélkül. Ezen felül rugalmas felhasználást tesz lehetővé: a kalászos gabona zászlós levelének kiterüléséig kijuttatható. Hozzá több tulajdonságban (például rugalmasság, szelektivitás) nagyon hasonló a Pointer® Star.
• A Granstar® Super 50 SX® és az Aurora® 40 WG kombinációja a bokrosodás idején elvégzett gyomirtásokhoz ajánlott, olyan területeken, ahol nagy tömegben fordulnak elő korai fejlődésű fajok, mint például a veronika. A kombináció alkalmazása esetén a tankkeverékbe hatásfokozót, levéltrágyát, egyéb trágyákat és növényvédő szereket már ne tegyünk!
• A Tripali® három hatóanyaga a floraszulam, a metszulfuron-metil és a tribenuron-metil. Széles spektrumú, kiváló szelektivitású, jól kombinálható termék.

Alacsonyabb hőmérsékleten is hatékony, így korai kezelésre is használhatjuk, de szükség esetén akár a zászlós levél kiterüléséig kijuttatható.

A kínálattal kapcsolatban Popovics István megjegyezte: az FMC-termékek tudásban és megbízhatóságban egyaránt kiemelkedők. Egyedi SX formulájuknak köszönhetően pedig egyszerű használatot tesznek lehetővé a permetlé bekeverésétől a permetezőgép kimosásáig.

A Granstar® Super 50 SX® és a Granstar® SuperStar 2019-ben a mikrokapszulázott Rapid® CS rovarölő szerrel és a Riza® 250 EW gombaölő szerrel csomagban még kedvezőbb hektárköltséggel lesz elérhető.

fmc

Napraforgó-gyomirtás a teljesség igényével

Az FMC napraforgó gyomirtási ajánlatát Kiss Ákos területi képviselő mutatta be. A kínálat lehetőséget teremt alapkezelésre, amihez a Successor® T herbicid használható. A Successor® T két hatóanyaga a magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen is hatásos, markáns talajhatással rendelkezik. Dózisa a körülményektől függően 2,5-4 l/ha között választható, 1,5% alatti szervesanyag-tartalmú talajok esetében azonban ne lépjük túl a 3 litert hektáronként, 1 % alatt pedig a kijuttatása nem javasolt.

A napraforgó-vetésterület jelentős részén olyan gyomokkal kell megküzdeni, melyek kívül esnek a preemergens felhasználású gyomirtó szerek hatásspektrumán: ilyen esetben az Express technológia jelent megoldást. Az Express® 50 SX® eredményesen használható például szerbtövis, selyemmályva, parlagfű és csattanó maszlag ellen. A kezelést a gyomnövények 2–4 leveles (parlagfű esetében szik–2 leveles) fejlettségére kell időzíteni, elhúzódó gyomkelésnél osztott kezelésben is kijuttatható. Kiss Ákos kiemelte: a herbicidtoleráns technológiák közül az Express® kiemelkedik a fehér libatop, a keserűfű-félék, a varjúmák és a mezei aszat elleni hatékonyságban.

fmc

A széles hatásspektrumú Express® 50 SX® az Express-toleráns napraforgókra kiváló szelektivitást mutat. Előnyös tulajdonságainak köszönhetően folyamatosan nő a felhasználási területe, ezzel párhuzamosan pedig az Express-toleráns hibridek választéka is bővül, immár több nemesítőház kínálatában.

Védőpajzs a repcének

A repce első tavaszi növényvédelmi problémáját többnyire a szárormányosok okozzák: ha néhány napig 10o C felé emelkedik a nappali hőmérséklet, megjelennek az állományban. A szárban károsító lárva 50-60 százalékos fertőzést is előidézhet, aminek következtében a víz- és tápanyagáramlás komoly zavart szenvedhet, és kényszerérésre, terméscsökkenésre lehet számítani. Ellenük – betelepüléskor – a Rapid® CS készítményt ajánlotta a hallgatóság figyelmébe Hőgye Szabolcs területi képviselő. A hűvös időben is hatékony mikrokapszulázott termék a piretroidok között figyelemre méltó, 3-5 napos tartamhatást biztosít.

A szárormányosokat hamarosan követi a repce-fénybogarak betelepülése, melyek a bimbók megrágásával a virágok elrúgását idézik elő. Kártételükből adódóan a zöld, illetve sárga bimbós repcére jelentenek komoly veszélyt, így a védekezést is ekkorra kell időzíteni.

A védekezés lehetőségét szűkíti, hogy hazánkban is rohamosan nő piretroid-ellenálló populációk aránya. A probléma kezelésére megoldást nyújt az egyedi hatásmódú Avaunt® 150 EC rovarölő szer. Mint az előadó elmondta, az Avaunt® felvételét követő 3-4 órával leáll a fénybogár táplálkozása (ezzel a kártétel is), hatását pedig 8-10 napig megőrzi, így folyamatos betelepülés esetén is hatékony védelmet ad.

fmc

Az Avaunt® használata olajretekben is engedélyezett, amelyben a fénybogár még erősebb kártétele jellemző.

Az idei tavaszon sok helyen szükség lehet a repce tavaszi gyomirtására, amihez a Salsa® 75 DF használható, továbbá az első tavaszi gombaölő, regulátoros kezeléshez a Riza® 250 EW szerepel az FMC ajánlatában. Mindkettővel együtt kijuttatható az FMC új levéltrágyája, a Komplex Kénesbór.

Virágzásban kijuttatva az Azaka® Top Pack biztosít védelmet a kórokozók (közöttük a fehérpenész) ellen, a vegetáció végén pedig a Glyfos® Dakart választhatjuk állományszárításra. A nitrogéntartalmú Glyfos® Dakar glifozát hatóanyaga különféle adalékok nélkül is képes átjutni a repce vastag viaszrétegén.

Öt kívánság – teljesítve

A kukorica gyomirtása a gyomflóra összetettsége, a tavaszi időjárás szeszélye folytán évről évre rejteget váratlan kihívásokat, aminek olyan komplex hatású gyomirtó szerrel tudunk megfelelni, mint a tavaly nagy sikerrel bevezetett Diniro® Gold. Tóth Balázs területi képviselő hangsúlyozta: a Diniro® Gold megfelel az öt alapvető kritériumnak, amelyet egy jó kukorica gyomirtó szerrel szemben támaszthatunk.

• Egy kezeléssel megoldja a gyomproblémát.
• A kukorica legfontosabb gyomjait lefedő, teljes spektruma van.
• Tartamhatású, de a használatát követően nincs utóvetemény-korlátozás.
• Kíméletes a kukoricával.
• Kedvező a hektárköltsége.

A Diniro® Gold kijuttatása 3–6 leveles kukoricában javasolt. Az optimális időzítés az egyszikű gyomok 1–3 leveles fejlettségére esik, de túlfejlett gyomok esetén is jó hatékonyságra számíthatunk.

fmc

Mint Tóth Balázs elmondta, már tavaly is nagy kereslet volt a Diniro® Gold csomagra, így idén még nagyobb készlettel vágnak neki a szezonnak. Egy csomag 5 hektárra elegendő gyomirtó szert tartalmaz.

Eredményes védekezés a kukoricamoly ellen

A kukoricamoly elleni eredményes védekezéshez három tényező mindenképp szükséges:

• A kártevő pontos előrejelzése,
• Az előrejelzésre alapozott, jól időzített kezelés,
• A kukoricamoly ellen valóban hatékony rovarölő készítmény.
A kukoricamoly egyre nagyobb jelentőségének megfelelően az FMC rendezvényén a védekezés mindhárom eleme kiemelt figyelmet kapott.

Az alap a megbízható előrejelzés

A rendezvény meghívott előadójaként dr. Nagy Antal entomológus (Debreceni Egyetem) osztott meg néhány hasznos információt a kukoricamoly előrejelzési lehetőségeivel kapcsolatban.

A kukoricamoly rajzását többféle eszközzel is nyomon követhetjük:

• A régóta használatos fénycsapda hatékonyan fogja a kártevőt, azonban a telepítése, üzemeltetése, a fogások értékelése (a berepülő rovarok nagy fajszáma miatt) eléggé nehézkes.
• Feromoncsapda használatával a fénycsapdánál felsorolt nehézségek elkerülhetők, problémát jelent viszont, hogy a kukoricamoly feromon-összetétele területenként eltérő, így sok helyen nem alkalmas a rajzás megfigyelésére. Sajnos Magyarországon nem ad megbízható előrejelzést.
• Az utóbbi évek fejlesztésének eredményeként már illatcsapdák is rendelkezésre állnak a kukoricamoly előrejelzésére. Az illatcsapdák a két korábbi csapdatípus előnyeit egyesítik: elegendő lepkét fog a megbízható rajzáskövetéshez, könnyen telepíthető és kezelhető.

Az illatcsapdák a fogott fajok számát illetően köztes értéket képviselnek rengeteg fajt vonzó fénycsapdák és a specifikus feromoncsapdák között. Igaz ez a kukoricamoly illatcsapdájára is – mondta Nagy Antal. Az illatcsapdába repülő rovarok közül a kukoricamolyhoz nagyon hasonló csalánevő tűzmoly okozhat nehézséget a fogási eredmények értékelésében. Ez a probléma azonban elkerülhető, ha a csapdát nem a kukoricatábla szegélyében, hanem legalább 25 méterrel beljebb helyezzük el.

Coragen®, a jó választás

Az FMC önmaga is üzemeltet előrejelző hálózatot, amelynek fogási adatai mindenki által hozzáférhetőek az Evalio® AgroSystems előrejelző weboldalon – mondta Fazekas Károly kereskedelmi igazgató. Az Evalio® AgroSystems az ország számos pontjáról gyűjti a kukoricamoly rajzási adatait, és mindenki kiválaszthatja a hozzá legközelebb eső csapda információit.

A kukoricamoly elleni kezelések vezető készítménye a Coragen® 20 SC rovarölő szer. Népszerűsége több előnyös tulajdonságának együttes eredménye:

• Hosszú hatású, így elhúzódó rajzásnál is kellően hatásos.
• Méhekre nem jelölésköteles.
• Jövedelmező, hatékony kezelést tesz lehetővé.

A kukoricamoly lárvája a szárban károsítva komoly tápanyag- és vízszállítási problémákat okoz, ami jelentős termésveszteséghez vezet. A vizsgálatok tanúsága szerint már viszonylag mérsékelt (11%-os) fertőzöttségnél is kétszeresen megtérül a Coragen® kezelés költsége, sok esetben viszont ennek többszöröse lehet a fertőzött növények aránya.

A Coragen®-kezelés a kukoricában súlyos problémát okozó toxintermelő gombák visszaszorításához is hozzájárul. E gombafajok fertőzését segítik a kukoricamoly által okozott sérülések, amit a kártevő elleni hatékony kezelésekkel minimálisra lehet csökkenteni.

fmc

Mit tehetünk a toxinmentes kukoricáért?

A kukoricát szennyező toxinok közül jelentőségét tekintve kiemelkedik a Fusarium graminearum által termelt DON toxin, amely a sertéstartásban okozza a legnagyobb problémát, és az Aspergillus flavus termelte aflatoxin, amely a szennyezett terményt fogyasztó állatok tejében is megjelenik, így a tejtermelésben súlyos minőségi gondokat jelent.

A csőpenészt okozó, toxintermelő gombákat csak komplex védelemmel tudjuk féken tartani, aminek a sarokpontjait Varga Zoltán növényvédelmi szakirányító foglalta össze.

A fertőzési nyomást leginkább a megfelelő vetésváltással, a szármaradványok kellő aprításával, leforgatásával tudja befolyásolni a gazdálkodó.
Emellett csökkenthető a kockázat a kukorica fogékonyságának mérséklésével. Bár tökéletes védelmet adó rezisztencia nem ismert e kórokozók ellen, a fogékonyságban azért jelentős különbség van a hibridek között. A termény várható felhasználásának függvényében érdemes céltudatosan keresni az Aspergillusszal vagy Fusariummal szemben toleráns kukoricákat.

Mindkét kórokozó fertőzési esélyeit nagyban növelik a rovarkártevők okozta sérülések. Közülük is kiemelendő a kukoricamoly, de jelentős szerep jut a gyapottok-bagolylepkének és a kukoricabogárnak is. A kártételük megelőzése a gombás fertőzések visszaszorításában nagyon fontos eszköz.
A fentieken túl lehetőség van rá, hogy közvetlenül, gombaölő szerekkel védekezzünk a kórokozók ellen. Ezzel kapcsolatban az előadó megjegyezte: az Aspergillus és a Fusarium nem feltétlenül ugyanazon fungicidekkel szemben érzékeny, illetve a kezeléseknél arra is oda kell figyelni, hogy a permetlé ténylegesen eljusson a csőre.

Kerüljük az illegális növényvédő szereket!

A hamisított növényvédő szerek és az illegális növényvédő szerek forgalmazása a felhasználók és az előállított növényi termékek fogyasztói számára is potenciális veszélyt jelent. A gazdálkodó kellő körültekintéssel elkerülheti e termékek megvásárlását, használatát, ennek érdekében Sipos Tibor (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal) foglalta össze a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalók.

Mi számít „illegálisnak” egy növényvédő szerrel kapcsolatban?

• Magyarországi engedéllyel nem rendelkező növényvédő szerrel való kereskedelem.
• Az engedélynek nem megfelelő minőség.
• Az engedélyokirattól eltérő felhasználás.
• A paralel-generikus megtévesztés.
• Az áru hamis megjelölése.
• Nem bevizsgált áru forgalmazása.

Az illegális termékeket leginkább tudatos és felelős vásárlói magatartással tudjuk elkerülni:

• Csak engedéllyel rendelkező kereskedőtől vásároljuk.
• Ragaszkodjunk a magyar nyelvű címkéhez (Magyarországon növényvédő szer csak magyar nyelvű címkével hozható forgalomba).
• Kérjünk a vásárlásról számlát.

Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkaneve.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: gombaölő szer, FMC, növényvédő szer, konferencia, rendezvény, rovarölő szer, gyomirtó szer