A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Egyedi innováció a Valagrótól – Biostimulátor szántóföldi kultúrákhoz

Növényvédelem - 2018.03.10

A Malagrow Kft. az AGROmashEXPO-n tartott sajtótájékoztatóján mutatta be 2018-ban kereskedelmi forgalomba kerülő új biostimulátor készítményét. A YieldON, mely 
a szántóföldi kultúrák termőképességének a fokozására hivatott, több mint egy új termék 
a biostimulátorok piacán. Kiemelkedő hatékonyságát a világon egyedülálló termékfejlesztési eljárásnak köszönheti.

Egyedi innováció a Valagrótól – Biostimulátor szántóföldi kultúrákhoz


A felelős gazdálkodás és környezettudatosság irányában elhivatott cég az idei évtől működő, új hulladékkezelési szolgáltatását is ismertette. Célja, hogy megoldást kínáljon a biostimulátor, levéltrágya-készítmények csomagolóanyagának kezelésére, és a programba bekapcsolódó gazdákat is jutalmazza.

YieldON – a hozamnövelő

Balogh ErnőBalogh Ernő
technológiai fejlesztő

 

A Valagro a biostimulátor-fejlesztés és -gyártás világviszonylatban is vezető szereplője. Az idei évtől hazánkban is elérhető legújabb hozamnövelő készítménye, a YieldON, melyet Balogh Ernő, 
a világcég termékeit hazánkban képviselő Malagrow Kft. technológiai fejlesztő munkatársa mutatott be.

A YieldON 65% szárazanyag-tartalmú termék, aktív biostimulátor hatóanyagokkal és mikroelem (cink, mangán, molibdén) tartalommal. Természetes hatóanyagait tudatos válogatással, három növénycsalád fajainak kivonatából állították össze. Az egyedülálló termékfejlesztési eljárás lépéseit ismertetve az előadó elmondta: 
a genomika eszköztárát felhasználva ezres nagyságrendű prototípusból hatékonyan és gyorsan ki lehetett választani azokat, melyek valóban aktiválják a megfelelő géneket a növényekben. Ezt követően többlépcsős vizsgálatban értékelték a rostán fennmaradó variációk hatékonyságát azokon a szántóföldi növényeken, melyek a majdani termék felhasználási területét adják. A vizsgálatsorozat utolsó lépésében pedig a három legjobb prototípust a világ 80 országában – köztük Magyarországon is – tesztelték, hogy kiválasszák azt, amely YieldON néven hozamnövelő termékké válhat.

Hogyan növeli a YieldON a produktivitást? Balogh Ernő ezzel kapcsolatban az alábbiakat emelte ki:

• 
Aktiválja a tápanyagok, cukrok felvételét, szállítását, segíti a sejtosztódást, növeli az ezermagtömeget.
• 
Az olaj- és fehérjeszintézis, illetve ezek transzportjának fokozásával a minőségi paraméterekre is pozitív hatással van. Ez olyan beltartalmi értékek javulásában nyilvánul meg, mint a fehérje-, sikér- és olajtartalom.

A termék hazai adaptációjára 2017-ben 65 helyszínen végeztek üzemi vizsgálatokat kalászosokban, repcében, napraforgóban, kukoricában, cukorrépában és hüvelyes növényekben azzal a céllal, hogy a magyarországi viszonyokra optimalizált dózist és kijuttatási időpontokat meghatározzák.

A vizsgálatsorozat lehetőséget adott arra, hogy a terméket különböző technológiai és termesztési adottságok között értékelhessék. Az eredmények nagyon biztatók.

Az összes vizsgálat átlagában 7,5 százalék hozamnövekedést értek el. Kiemelkedően jól reagáltak a napraforgó-, cukorrépa- és hüvelyeskultúrák.


Malagrow környezetvédelmi program

Erdélyi KrisztinaErdélyi Krisztina
marketingvezető

 

A mezőgazdasági termelés során keletkező hulladékok szakszerű kezelését és ártalmatlanítását segítő új programot mutatott be Erdélyi Krisztina, a Malagrow Kft. marketingvezetője. Mint elmondta, a Malagrow Kft. indulása óta környezettudatosságra törekszik, több mint 10 éve pedig elindította hulladékkezelési üzletágát. Ez az üzletág a hulladékkezelő és -tömörítő gépek forgalmazását, szervizelését végzi.

A cég tevékenységeinek kapcsolódásából született meg új környezetvédelmi programjuk, mellyel felvállalják a termelőknél összegyűlt, Malagrow Kft. által forgalmazott biostimulátorok és levéltrágyák üres csomagolóanyagainak gyűjtését. Ezzel a lombtrágyapiacon egy évek óta megoldatlan problémára kívánnak választ adni, illetve innovatív vállalatként példát mutatni.

A kivitelezést illetően Erdélyi Krisztina elmondta: a kereskedő partnereiktől átvehető gyűjtőzsákokban adhatják le a gazdálkodók a göngyölegeket szeptember 1. és december 10. között. A programban együttműködő termelők az üres csomagolóanyagokért átvételi elismervényt kapnak, amely a következő év március 31-ig vásárlási utalványként beváltható bármely Valagro termékre.

Az összegyűlt csomagolóanyag elszállításáról, megsemmisítéséről vagy újrahasznosításáról a Malagrow Kft. gondoskodik.

 

Szerző: AgrárUnió

Címkék: innováció, biostimulátor, hozamnövelő, Valagro, Malagrow