A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Összenő, ami összetartozik

Növényvédelem - 2017.10.26

DuPont növényvédelmi bemutató Pioneer hibridekkel Dombóváron Szeptember közepén a DuPont növényvédelmi üzletága és a Pioneer közös dombóvári rendezvényen mutatta be vezető kukorica- és napraforgóhibridjeit és ezek növényvédelmi technológiáját.

Összenő, ami összetartozik


A növényvédő szerek és technológiai útmutatások mellett szó esett a vállalatnál lezajló változásokról is, hiszen 
a hazai növénytermesztési ágazat vetőmag- és növényvédőszer-ellátásában meghatározó szereplőről van szó.


Változatlan 
a gazdák kiszolgálása

A dombóvári portfóliófarmon összegyűlt érdeklődőket a Pioneer részéről Tímár Béla ügyvezető, a DuPont növényvédelmi üzletága nevében pedig Domokos Lajos területi képviselő köszöntötte. A szűkebb értelemben vett szakmai kérdések mellett mindketten kitértek a DuPont és a Dow egyesülésével járó változásokra. Mint sokak számára köztudott, a fúzió 2017. szeptember elsején végbement. Az elkövetkező másfél évben három részre tagolódik a létrejövő új óriásvállalat, és 
a növényvédőszer- és a vetőmagüzletág is a mezőgazdasági termékekkel foglalkozó vállalat része lesz. Az átalakulás érinti a vállalat struktúráját, portfólióját, értékesítési politikáját is, aminek végső célja, hogy a legjobban megfelelhessenek 
a jövő kihívásainak. Az új vállalat is 
a termelők igényeinek maximális kielégítésére törekszik, és gondoskodik róla, hogy 
az átmeneti időszak zökkenőmentes legyen a cég és a termelők kapcsolatában. A kiszolgálás gördülékenysége érdekében az értékesítési csatornák változatlanok maradnak a Dow, a DuPont és a Pioneer esetében is 2018-ban. A DuPont növényvédő szereket illetően Domokos Lajos hozzátette: a jelenlegi portfólió egyik fele (kukorica gyomirtó szerek, gombaölő szerek, bizonyos rovarölő szerek) marad az egyesült vállalat forgalmazásában, de ettől függetlenül a portfólió egésze változatlan minőségben és márkanevekkel áll a termelők rendelkezésére.

A kukorica védelme

űA kukorica termését veszélyeztető tényezők között előkelő helyet foglalnak el 
a gyomnövények. A sikeres gyomirtó szeres kezelések alapját az adhatja meg, ha az egyszikűek és a kétszikűek ellen is rendszeresen jó eredményt tudunk elérni. A Principal® Plus Gold csomag erőssége éppen abban rejlik, hogy a gyomok mindkét csoportja ellen több hatóanyagra alapozott, megbízható gyomirtó hatásra képes. A Principal® Plus Gold a talajon tartamhatású is, ami további 1 l/ha Successor T hozzáadásával még erősebbé tehető. Erre a hatásra a legtöbb területen szükség is van, hiszen az egyszikű gyomok vegyes állománya elhúzódó kelést okoz.

A gyomnövények mellett az állati kár-tevők is komoly vámszedői lehetnek a kukorica termésének. A bemutatón ezek közül a hajtásrendszert és a generatív részeket károsító kukoricamolyra, gyapottok-bagolylepkére és kukoricabogár-imágóra hívták fel a figyelmet, amelyek napjaink kukoricatermesztésének egyre meghatározóbb tényezői.
A kukoricabogár a bibe lerágásával termékenyülési gondokat okoz, majd 
a csövek végében megtelepülő gyapottok-bagolylepke hernyók a szemek összerágásával a csövön károsító kórokozóknak is utat nyitnak.

Általában kevésbé látványos a szárban élő kukoricamoly-hernyók kártétele, 
a terméscsökkentő hatásuk azonban gyakran meghaladja az előbbiekét. Több év vizsgálatai alapján a megfelelő szerrel elvégzett, jól időzített kukoricamoly elleni kezelés átlagosan 700-800 kg/ha termést képes megmenteni. A megfelelő időzítéshez az Evalio® AgroSystems monitoringrendszer, a kezeléshez pedig a felszívódó, hosszú tartamhatású Coragen® rovarölő készítménnyel nyújt segítséget a DuPont.

Az egészséges napraforgóért

A DuPont és a Pioneer együttműködése révén az Express® Sun technológia évek óta ad biztonságos megoldást 
a napraforgó gyommentesítésére. Az Express® 50 SX készítmény hatékonyan irtja azokat a kétszikű gyomfajokat (például parlagfű), amelyek ellen az alapkezelések nem adnak megfelelő hatást. Ezzel együtt a technológia részeként is javasolt alapkezelés alkalmazása, ugyanis így biztosítható, hogy az Express® kezelést pontosabban, tervezhetőbben, a gyomok fenológiájához igazítva végezhessük el. 
A kijuttatás optimális időpontja a gyomok 2–4 leveles fejlettsége, aminek érdekében osztott kezelés is végezhető. A kórokozók elleni védelemre kitérve Lövényi Zsolt területi képviselő elmondta: A DuPont ajánlatában egy- és kétkezeléses gombaölő szeres technológia is szerepel. Idén a legtöbb esetben az egyszeri Acanto® Plus-kezelés is megfelelő védelmet adott. Az Acanto® Plus hatóanyagai felszívódás után jól szállítódnak a növényben, és 4-5 hetes védelmet biztosítanak a napraforgónak. A készítményben lévő pikoxistrobin hatóanyag pozitív élettani hatása révén nemcsak csapadékos évben, hanem száraz időjárásban is növeli a termésbiztonságot, a termés mennyiségét. Az Express® 50 SX és az Acanto® Plus a 25 hektáros Express® Plus csomagban jelentős kedvezménnyel elérhető.

A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!

 ® az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: DuPont, növényvédelem, kukorica, növényvédő szer, napaforgó, bemutató, hibrid

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...