TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,26
USD: 369,47
CHF: 405,17
GBP: 457,03
Hirdetés
Összenő, ami összetartozik

Összenő, ami összetartozik

Növényvédelem - 2017.10.26

DuPont növényvédelmi bemutató Pioneer hibridekkel Dombóváron Szeptember közepén a DuPont növényvédelmi üzletága és a Pioneer közös dombóvári rendezvényen mutatta be vezető kukorica- és napraforgóhibridjeit és ezek növényvédelmi technológiáját.

A növényvédő szerek és technológiai útmutatások mellett szó esett a vállalatnál lezajló változásokról is, hiszen 
a hazai növénytermesztési ágazat vetőmag- és növényvédőszer-ellátásában meghatározó szereplőről van szó.


Változatlan 
a gazdák kiszolgálása

A dombóvári portfóliófarmon összegyűlt érdeklődőket a Pioneer részéről Tímár Béla ügyvezető, a DuPont növényvédelmi üzletága nevében pedig Domokos Lajos területi képviselő köszöntötte. A szűkebb értelemben vett szakmai kérdések mellett mindketten kitértek a DuPont és a Dow egyesülésével járó változásokra. Mint sokak számára köztudott, a fúzió 2017. szeptember elsején végbement. Az elkövetkező másfél évben három részre tagolódik a létrejövő új óriásvállalat, és 
a növényvédőszer- és a vetőmagüzletág is a mezőgazdasági termékekkel foglalkozó vállalat része lesz. Az átalakulás érinti a vállalat struktúráját, portfólióját, értékesítési politikáját is, aminek végső célja, hogy a legjobban megfelelhessenek 
a jövő kihívásainak. Az új vállalat is 
a termelők igényeinek maximális kielégítésére törekszik, és gondoskodik róla, hogy 
az átmeneti időszak zökkenőmentes legyen a cég és a termelők kapcsolatában. A kiszolgálás gördülékenysége érdekében az értékesítési csatornák változatlanok maradnak a Dow, a DuPont és a Pioneer esetében is 2018-ban. A DuPont növényvédő szereket illetően Domokos Lajos hozzátette: a jelenlegi portfólió egyik fele (kukorica gyomirtó szerek, gombaölő szerek, bizonyos rovarölő szerek) marad az egyesült vállalat forgalmazásában, de ettől függetlenül a portfólió egésze változatlan minőségben és márkanevekkel áll a termelők rendelkezésére.

A kukorica védelme

űA kukorica termését veszélyeztető tényezők között előkelő helyet foglalnak el 
a gyomnövények. A sikeres gyomirtó szeres kezelések alapját az adhatja meg, ha az egyszikűek és a kétszikűek ellen is rendszeresen jó eredményt tudunk elérni. A Principal® Plus Gold csomag erőssége éppen abban rejlik, hogy a gyomok mindkét csoportja ellen több hatóanyagra alapozott, megbízható gyomirtó hatásra képes. A Principal® Plus Gold a talajon tartamhatású is, ami további 1 l/ha Successor T hozzáadásával még erősebbé tehető. Erre a hatásra a legtöbb területen szükség is van, hiszen az egyszikű gyomok vegyes állománya elhúzódó kelést okoz.

A gyomnövények mellett az állati kár-tevők is komoly vámszedői lehetnek a kukorica termésének. A bemutatón ezek közül a hajtásrendszert és a generatív részeket károsító kukoricamolyra, gyapottok-bagolylepkére és kukoricabogár-imágóra hívták fel a figyelmet, amelyek napjaink kukoricatermesztésének egyre meghatározóbb tényezői.
A kukoricabogár a bibe lerágásával termékenyülési gondokat okoz, majd 
a csövek végében megtelepülő gyapottok-bagolylepke hernyók a szemek összerágásával a csövön károsító kórokozóknak is utat nyitnak.

Általában kevésbé látványos a szárban élő kukoricamoly-hernyók kártétele, 
a terméscsökkentő hatásuk azonban gyakran meghaladja az előbbiekét. Több év vizsgálatai alapján a megfelelő szerrel elvégzett, jól időzített kukoricamoly elleni kezelés átlagosan 700-800 kg/ha termést képes megmenteni. A megfelelő időzítéshez az Evalio® AgroSystems monitoringrendszer, a kezeléshez pedig a felszívódó, hosszú tartamhatású Coragen® rovarölő készítménnyel nyújt segítséget a DuPont.

Az egészséges napraforgóért

A DuPont és a Pioneer együttműködése révén az Express® Sun technológia évek óta ad biztonságos megoldást 
a napraforgó gyommentesítésére. Az Express® 50 SX készítmény hatékonyan irtja azokat a kétszikű gyomfajokat (például parlagfű), amelyek ellen az alapkezelések nem adnak megfelelő hatást. Ezzel együtt a technológia részeként is javasolt alapkezelés alkalmazása, ugyanis így biztosítható, hogy az Express® kezelést pontosabban, tervezhetőbben, a gyomok fenológiájához igazítva végezhessük el. 
A kijuttatás optimális időpontja a gyomok 2–4 leveles fejlettsége, aminek érdekében osztott kezelés is végezhető. A kórokozók elleni védelemre kitérve Lövényi Zsolt területi képviselő elmondta: A DuPont ajánlatában egy- és kétkezeléses gombaölő szeres technológia is szerepel. Idén a legtöbb esetben az egyszeri Acanto® Plus-kezelés is megfelelő védelmet adott. Az Acanto® Plus hatóanyagai felszívódás után jól szállítódnak a növényben, és 4-5 hetes védelmet biztosítanak a napraforgónak. A készítményben lévő pikoxistrobin hatóanyag pozitív élettani hatása révén nemcsak csapadékos évben, hanem száraz időjárásban is növeli a termésbiztonságot, a termés mennyiségét. Az Express® 50 SX és az Acanto® Plus a 25 hektáros Express® Plus csomagban jelentős kedvezménnyel elérhető.

A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!

 ® az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: DuPont, növényvédelem, kukorica, növényvédő szer, napaforgó, bemutató, hibrid
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Galandféreg által okozott, potenciálisan halálos betegség ...

Az elmúlt években Európa-szerte ugrásszerűen megnövekedett a potenciálisan halálos humán alveoláris ...