TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Állományszárítás és kipergéscsökkentés egy menetben

Állományszárítás és kipergéscsökkentés egy menetben

Növényvédelem - 2017.08.29

Arysta-ajánlatok deszikkáláshoz A napraforgó és szója állományszárítása az elmúlt években egyre kevésbé megkerülhető technológiai elemmé vált. Ennek okai csak részben kereshetők a növények biológiai tulajdonságai között. Bár tény, hogy a napraforgókaszatok és szójahüvelyek egyenetlen érése következtében állományszárítás hiányában nőhet a betakarításkori veszteség, 
illetve az azt megelőző madárkár mértéke, a fő okok mégis inkább máshol keresendők.

Hirdetés

A legtöbb évjáratban a beavatkozás nélkül nehezen ütemezhetővé válik a betakarítás, az esetleg fellépő növénykórtani és gyomosodási problémák pedig további problémákat okozhatnak. 
Az esetleg korán beköszöntő csapadékos időszak időnként nagyon megnehezíti a megkéső betakarítás elvégzését, növeli a betakarításkori veszteséget, rontja a betakarított termés minőségét, és töredékére csökkentheti a betakarítás területteljesítményét. Az állományszárítást napraforgóban – általánosságban – a szemek 25–40%-os nedvességtartalmánál kell elvégezni, szójában pedig az alsó és középső hüvelyek érett állapotában, amikor a levélzet nagyobbik része már lehullott.

A cég termékpalettájáról több készítmény is alkalmazható 
a napraforgó és a szója betakarítását elősegítendő. Ezek megfelelő kombinálásával különböző célokra alkalmas kezeléseket tudunk végezni.

Lábon szárítás: Elastiq Ultra

A szója kíméletes „lábon szárítására” felhasználható az Elastiq Ultra készítmény. Ez a technológia kizárólag gyommentes, egészséges állomány esetén alkalmazható. Kijuttatása a magok 30–35%-os nedvességtartalmánál javasolt, amikor a hüvelyek már sárgás-barnás színt vesznek fel. Kijuttatását követően a betakarításra körülbelül 3-4 hét múlva kerülhet sor.
Az Elastiq Ultra napraforgóban történő felhasználásának célja, hogy biztonságosabbá tegye a növény természetes érési folyamatát, a „lábon szárítást”. Felhasználásával megóvhatjuk a növényt 
a túlszáradástól, a visszanedvesedéstől, mérsékelhetjük a tányér deformációjából és annak széteséséből, valamint a madárkárból eredő termésveszteséget. A félig áteresztő membrán a tányér hátsó felületén alakul ki, és itt akadályozza meg, hogy az ismétlődő esőzésekből, valamint az erősebb páralecsapódásokból adódó visszanedvesedés és újbóli kiszáradás megtörténhessen, megelőzve ezzel a tányér szövetének idő előtti szétesését. Az Elastiq Ultra készítményt önmagában gyommentes, egészséges napraforgó-állományban használhatjuk, a kaszatok 35–40%-os nedvességtartalmánál kijuttatva, a tervezett betakarítás előtt 2–4 héttel. Ebben az állapotban a növényen már szabad szemmel is jól láthatók az érés kezdeti jelei, a tányér hátsó része és a tányér alatti szárrész citromsárga színűvé változik.

A javasolt dózis: Elastiq Ultra 1,0 l/ha

Évelő gyomok: Kapazin + Elastiq Ultra

Elastiq Ultrával kezelt napraforgó

Elastiq Ultrával kezelt napraforgó

 

A glifozát hatóanyagú Kapazin együttesen kijuttatható az Elastiq Ultra készítménnyel a napraforgó állományszárítása során. Különösen azokon a területeken ajánlott a kombináció használata, amelyek gyomnövényekkel – különösen évelő egy- és kétszikű fajokkal (mezei aszat, fenyércirok) – erősen fertőzöttek. Ebben az esetben a glifozát hatóanyag – akár több évre kiterjedő – gyomirtó hatását is ki tudjuk használni. Kijuttatására a tervezett betakarítás előtt 10–14 nappal kerüljön sor, a kaszatok 20-30%-os nedvességtartalmánál. Vetőmag-előállításban a Kapazin használata nem javasolt. Amennyiben permetezéskor az Elastiq Ultra készítményből 0,35–0,5 l/ha mennyiséget használunk, az cseppnehezítőként a permetlé elsodródásának gátlására is alkalmas.

A javasolt dózis:

napraforgóban Kapazin 2,0–5,0 l/ha + Elastiq Ultra 1,0 l/ha
szójában Kapazin 3,0–5,0 l/ha + Elastiq Ultra 0,5-0,8 l/ha

Gyors hatás: Solaris + Elastiq Ultra

Solaris+Elastiq Ultra-val kezelt szója

Solaris+Elastiq Ultra-val kezelt szója

 

A diquat hatóanyagú Solaris készítmény biztosítja a leggyorsabb állományszárító hatást, így a betakarítás ütemezése ezzel a készítménnyel biztosítható a legkönnyebben. A Solaris tankkombinációban kijuttatható az Elastiq Ultra hatásfokozó készítménnyel. 
A kezelést napraforgóban a kaszatok 25–30%-os nedvességtartalmánál, a tervezett betakarítás előtt 7–10 nappal kell elvégezni. Szójában a kezelést követően 5–7 nappal kezdhető meg az aratás, a magok 35–40%-os nedvességtartalmánál. Különösen ajánlott a kombináció használata a napraforgó vetőmag-előállítása során, ugyanis a kaszatok biológiai beérését követően a csírázási értékekre a kombinációnak nincs hatása. A Solaris kizárólag takarmányozási célra termesztett szójában használható.

A javasolt dózis:

napraforgóban Solaris 2,0 l/ha + Elastiq Ultra 0,75–1,0 l/ha
szójában Solaris 2,5 l/ha + Elastiq Ultra 0,5–0,8 l/ha

termésnövelő hatás repcében

Kijuttatás

A kombináció kijuttatási időpontját, módját, az alkalmazott permetlé mennyiségét a deszikkáló partnereknél javasoltak, engedélyezettek szerint kell megválasztani. A jobb fedettség és a még biztosabb hatás elérése érdekében Silwet STAR-ral együtt javasoljuk a kombinációk kijuttatását. Földi géppel történő permetezés esetén 400–500 l/ha, légi úton történő kezelés esetén 60–80 l/ha permetlémennyiséget célszerű használni. A légi kijuttatásos technológia során, mivel az Elastiq Ultra elsodródásgátlóként is engedélyezett, külön cseppnehezítőt nem kell a tankkeverékhez adni.

A veszteségmentes betakarítás kulcsa a „testre szabott” Elastiq-csomagok alkalmazásában rejlik. Időben hozza meg döntését, hogy minden egyes megtermett szójabab és napraforgókaszat hiánytalanul a magtárba kerülhessen. Gazdag termést és sikeres betakarítást kívánok minden gazdálkodónak az Arysta nevében!

Valovics Attila
fejlesztőmérnök

 

Címkék: betakarítás, szója, deszikkálás, napaforgó, állományszárítás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

12% feletti lejtőkön történő gazdálkodás technológiai ...

Magyarország 32%-a 200 méternél magasabban fekvő dombság. A dombvidékeken elhelyezkedő szántóföldek az eróziónak ...