TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Sajtószüret Baján – 35 éves a Fitohorm termékcsalád

Sajtószüret Baján – 35 éves a Fitohorm termékcsalád

Növényvédelem - 2015.11.04

A Fitohorm termékcsalád létrejöttének 35. évfordulója alkalmából október 8-án bajai telephelyén sajtótájékoztatót tartott a Fitohorm Kft. A hazai szaksajtó képviselői 
Szabó Márton ügyvezető igazgató köszöntője után megtekintették a gyártóüzemet, 
majd ezt követte – csendesebb környezetben – a sajtótájékoztató.


Az igazgató úr jóvoltából visszarepülhettünk a Fitohorm termékek életre hívásának idejébe, majd a fejlődés fontosabb mérföldköveit is felelevenítette. Ezt követően Buda Richárd szakmai igazgató kalauzolta hallgatóságát a levéltrágyák világába.

Buda RichárdBuda Richárd 
szakmai igazgató


A minőség túlél
1980-ra tehető a hazai lombtrágyagyártás kezdete, magyar szakemberek fejlesztőmunkája révén magyar lombtrágya jelenhetett meg a piacon. Ennek alapját egy saját fejlesztésű kelátképző anyag adta, amely a készítményben lévő elemek stabilitását, egyben jó felvehetőségét biztosította. A harmincöt évvel ezelőtti találmány nagyszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy – korszerűsítve ugyan – a mai napig ellátja ezt a feladatot. Tíz év töretlen siker után a kilencvenes évek inputfelhasználásának drasztikus csökkenése a Fitohorm termékek karrierjében is hullámvölgyet jelentett. Az 1990-ben alapított és 1994-ben családi tulajdonba került Fitohorm Kft. – amely akkoriban a levéltrágyák kereskedelmét vitte – átvészelte ezt a nehéz időszakot, majd 2002-től a kft. tulajdonába került a gyártótevékenység is.

Mitől jó egy lombtrágya?
Azok a fémes elemek, amelyeket leginkább a levéltrágyákkal igyekszünk pótolni a növények számára, alapvetően reakcióképesek, könnyen oxidálódnak, viszonylag gyorsan kicsapódhatnak vagy lekötődhetnek akár a permetlében, akár a talajban. Ezeknek a káros folyamatoknak a kivédésére szolgálnak a kelátképző anyagok, amelyek „körbeölelik” és megvédik a fontos tápelemeket.
A Fitohorm termékek természetazonos kelátja széles pH-tartományban képes ellátni ezt a feladatot, így amikor a permetlében a levéltrágya savas vagy lúgos kémhatású anyagokkal találkozik, nem kell hatásvesztéstől tartanunk. A fejlesztés egyik fontos irányvonalát jelenti a Fitohorm vegyi üzemében, hogy a lehető legtöbb növényvédő szerrel kombinálható termékeket alkossanak.
Ezek a levéltrágyák célzott kijuttatással, megfelelő arányban a szükséges mennyiségű tápelemhez juttatják a növényeket, ami biztosítja, hogy ténylegesen kedvező eredményt hozzanak. A hatóanyagok oldatot képeznek a termékekben, aminek gyors felszívódásuk is köszönhető. A kis molekulasúlyú anyagok az intercelluláris térben és a sejteken át is bejutnak a növényekbe, szemben a szuszpenziós termékekkel, amelyek felvétele a gázcserenyílások nyitott állapotához kötött.
A Fitohorm levéltrágyák a tápanyag visszapótlásán túl az élettani folyamatokat is kedvezően alakítják, ezzel csökkenteni képesek a környezeti stressz hatását, erősítik a növények ellenálló képességét.

Ízelítő a Fitohorm termékekből

Szabó Márton

Szabó Márton 
ügyvezető igazgató


A kezdetben jellemző monoelemes termékek mellett a Fitohorm összetett levéltrágyákkal is a gazdálkodók rendelkezésére áll. E komplex termékek egyik csoportját az egy-egy növényre kialakított összetételű lombtrágyák alkotják. Az adott kultúra általános igényeit elégítik ki, ami termésnövelő hatást eredményez, valamint aszálytűrésre is sarkallják a növényeket.
Az összetett termékek másik csoportját az új fejlesztésű Turbo termékcsalád adja, amelynek legfőbb célja egy-egy életfolyamat megerősítése. A Fitohorm Turbo Foszfor például egy megváltoztatott foszforformát, foszfitot tartalmaz, amely a növény védekezőrendszerét aktiválja, ezzel jelentősen javítja az ellenálló képességét.


A Fitohorm egyedülálló ajánlata a Fitoferr T–3 vasoldat, amely talajkezelésre, tőkeinjektálásra javasolt, kifejezetten rossz vasfeltáró képességű talajokon.
Zárásként külön említést érdemelnek a cég biotermékei, amelyek természetes ásványi anyagokból készültek, és ökológiai gazdálkodásban is felhasználhatók.

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fókuszban a szántóföldi növények

Partnertalálkozóra kaptak meghívót a debreceni gazdálkodók, amelyen széles körű tájékoztatást kaphattak a ...