A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Megkérdeztük! – Felhasználói tapasztalatok az Arysta biostimulátorairól, 2. rész!

Növényvédelem - 2017.03.05

Szekeres Gellért 
termelésirányító, FMK-ZOO Kft. Cégünk vácszentlászlói telephelyű, intenzíven gazdálkodó mezőgazdasági vállalkozás Pest megyében. A Gödöllői-dombság területével határos, 1200 ha területünkön kukoricát, napraforgót, durumbúzát, árpát és repcét termesztünk. Átlagosan 20-25 AK-értékű, közepesnél jobb minőségű barna erdőtalajokon gazdálkodunk.

Megkérdeztük! – Felhasználói tapasztalatok az Arysta biostimulátorairól, 2. rész!szg

Szekeres Gellért
termelésirányító

Az olajos növények jelentős részt képviselnek a vetésszerkezetünkben, körülbelül 300-400 hektáron napraforgót és 200 hektáron repcét állítunk elő minden évben, mivel jelentős árbevételt remélünk tőlük. Repcében tavaly elértük a 4,0 tonna feletti termésátlagot, és napraforgóban is rekord született, üzemi szinten 48%-os olajtartalom mellett 3,8 tonna/ha nettó termést takarítottunk be. Ezeket az eredményeket nem értük volna el, ha az időjárás nem kegyes hozzánk, de úgy gondolom, hogy az optimális ráfordítás és a technológiai fegyelem is hozzájárult a sikerhez. Cégünk régóta adaptálta a biostimulátorokat az említett kultúrák termesztéstechnológiájába, ugyanis pozitív tapasztalatokat szereztünk. Különösen igaz ez az Atonik használatát illetően repcében is és napraforgóban is, mind a termésnövelés és stresszoldás, mind a beltartalmi értékek javítása tekintetében.

A tavalyi évben kipróbáltuk az Arysta által forgalmazott algaalapú biostimulátorokat is. Ezek közül a Multoleo-t 2,0 l/ha dózisban használtuk napraforgóban csillagbimbós állapotban gombaölő szeres kezeléssel és lombtrágyával együtt. Pozitív hatást tapasztaltam a kötődésben és a szemkitelítődésben egyaránt, amihez a termék magas bórtartalma is hozzájárulhatott. Az elért magas olajtartalomra is jó hatással lehetett a kezelés, bár kezeletlen kontrollt nem hagytunk.

Repcében sárga bimbós állapotban a repcefénybogár elleni védekezéssel kapcsoltan, a becőbekötődés segítésére alkalmaztuk a Multoleo-t, szintén 2,0 l/ha-os dózisban. Sem a főszáron, sem az oldalhajtásokon nem tapasztaltam jelentős kötődési problémát, pedig virágzás közepén az éjszakai lehűlés miatt aggódnunk kellett. A repce első rovarölő szeres kezelése során az Atonik 0,6 l/ha-os dózisával permeteztünk, aminek elsődleges célja a tél végi regeneráció gyorsítása, valamint az oldalágképződés és -kinevelés segítése.

Durumbúzában és árpában kipróbáltuk az Arysta Forthial elnevezésű biostimulátorát is, amelyet gyomirtó, rovarölő és gombaölő szeres kezeléssel együtt, mindenféle keverhetőségi probléma nélkül, kétnóduszos állapotban juttattunk ki. A kezelés célja a termésnövelés és a beltartalmi értékek javítása volt.

A jövőben mindenképpen szeretnénk megtartani ezen stimulátor készítményeket a technológiánkban, mert pozitív tapasztalatokat szereztünk velük a termékek minősége, a keverhetőség, valamint a használatukkal elérhető eredmények tekintetében, ezért ajánlani tudom mindazon termelőknek, akik a maximumra törekednek.

Jaksa Imre, 
Dunatáj Mg.-i Kft., Dömsöd

Jaksa Imre vagyok, a dömsödi Dunatáj Mezőgazdasági Kft.-ben dolgozom. Harminc éve foglalkozom növényvédelemmel, jelenleg a kft. növénytermesztését irányítom. A gazdaság 1200 ha szántóterülettel rendelkezik, amelyen hagyományos szántóföldi kultúrákat termesztünk. Ezenfelül szaktanáccsal látom el a helyi gazdákat. A szaktanácsolt terület, szántóföldi és kertészeti kultúrák közel 2000 ha-t tesznek ki. Az Arysta készítményei közül a Forthial – kalászos –, a Multoleo – repce, napraforgó –, valamint a Goemar BM-86 – szőlő – biostimulátorokat használom.

A biostimulátorok használatát kezdetben kísérleti jelleggel végeztem. Használatuk fő oka, hogy a környezet károsítása nélkül úgy avatkozzunk be növényeink életébe, hogy a ráfordítás arányában a lehető legnagyobb termést érjük el, és az jó minőségben kerüljön betakarításra.

A másik ok, amely miatt a használatuk mellett döntöttünk, korunk hektikus időjárása, a termesztett növényeinket érő stresszhelyzetek kivédése, enyhítése és ezáltal többletjövedelem elérése. Tapasztalataim szerint a fenti biostimulátorok felhasználását követően a növények szemmel láthatóan jobban viselték az időjárás káros hatásait. Gabona esetében a Forthiallal kezelt területen a növények tápanyagfelvétele jobb volt a kontrollhoz képest (nálam a kontroll a permetezési hiba). A gabonanövények nagyobbak voltak és tovább voltak zöldek, amit igazolt ez elvégzett növényanalízis is. Őszi árpában (Laverda) a kezelt területről betakarított termés 40 ha átlagában elérte 9,0 t/ha mennyiséget.

A Goemar BM-86-tal történt kezelés látványos hatása szőlőültetvényben volt tapasztalható. Cserszegi fűszeres ültetvényünkben a jégverést követő – tíznapos intervallummal kétszer megismételt – kezelés után a növényállomány gyorsan regenerálódott, a hajtások megújultak, így a súlyosan károsodott főtermés ugyan kiesett, de a másodtermés csökkentette veszteségeinket.

A Multoleo hatásáról hasonlókat tudok mondani. Napraforgóban (NK Kondi) 
a kezelés hatására a növények tovább maradtak zöldek, aminek köszönhetően 
a deszikkálás ugyan csúszott a kezeletlen táblarészhez képest, azonban a betakarított termés mennyisége elérte a 4,9 t/ha-t. Kijuttatását csillagbimbós állapotban végeztük, gombaölő szerrel együttesen, 2,0 l/ha dózisban, 250 l/ha vízmennyiséggel. Repcében (Hibrirock) a Multoleo-t kora tavasszal, 
a szárormányos elleni védekezés során juttattuk ki, aminek eredményeképpen a kezelt területről 3,9 t/ha termést takarítottunk be.

A kezelt területről betakarított termés minősége is jónak volt mondható. Bár a minőségi termés elérése komplex, több tényező által alakított folyamat, meggyőződésem, hogy ebben a biostimulátor készítményeknek is fontos szerep juthat. Ezért 
a továbbiakban is használni fogom a készítményeket, és bátran ajánlom a gazdálkodóknak, próbálják ki és szerezzenek maguk is tapasztalatokat velük.

alogo


Címkék: