A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Megkérdeztük! – Felhasználói tapasztalatok az Arysta biostimulátorairól, 1. rész!

Növényvédelem - 2016.12.22

Az elmúlt években annak lehettek tanúi a növénytermesztéssel foglalkozók, hogy ugrásszerűen megnőtt a biostimulátor készítmények kínálata, ami együtt járt az ilyen típusú termékek felhasználásának növekedésével.

Megkérdeztük! – Felhasználói tapasztalatok az Arysta biostimulátorairól, 1. rész!


Bár lassan ugyan, de zajlik 
az a tisztulási folyamat, amelynek során a valódi biostimulátorok elválnak a csak annak mondott termékektől. Az Arysta – mint 
a biostimulátorok világviszonylatban is meghatározó gyártója – egyre több fejlesztéssel és termékkel jelenik meg ezen a piacon világszerte. Ezekből egyre több érhető el a magyar felhasználók számára is. 
A felhasználásuk során szerzett tapasztalatokról számolunk be ebben a cikksorozatban, amelynek első része a Forthial és a Multoleo készítményekkel kapcsolatos.

Samodai Imre, 
Mosonszentmiklósi Agrár Kft.

Cégünk Mosonszentmiklós körzetében, 
a Hanság szélén gazdálkodik, közel 1000 ha területen. Vetésszerkezetünkre jellemző, hogy területünk felén  több mint 500 ha-on – termesztünk kalászos és mintegy 300 ha-on olajos növényeket. Biostimulátorokat rendszeresen használunk, ugyanis meggyőződésünk, hogy minél tovább tartjuk jó kondícióban – „zölden” – a növényeinket, minél inkább kitoljuk a tenyészidőszakot, annál nagyobb terméseredménnyel hálálják meg a gondoskodásunkat.

Az Arysta kalászosokban ajánlott bio-stimulátorát – a Forthialt – az idén már második évben használjuk őszibúza-, őszi- és tavasziárpa-kultúrákban. Célunk a kijuttatásával az volt, hogy minél tovább tartsuk „zölden” a növényeket, biztosítva a minél nagyobb asszimilációs felületet ahhoz, hogy jó termést érhessünk el. A Forthial kijuttatása után érzékelhetően egyenletesebb lett az állomány, és a kezelés a termés mennyiségére is jó hatással volt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy őszi búzából 7,5 t/ha, sörárpacéllal termesztett őszi árpából (Vanessa fajta) 5,5 t/ha, tavaszi árpából (Xanadu fajta) pedig 4,9 t/ha termést takarítottunk be. 
A biostimulátort minden esetben gombaölő készítménnyel együtt juttattuk ki, zászlós leveles állapotban, 1,0 l/ha dózisban.

Az Arysta másik biostimulátorát – a Multoleot – évek óta használjuk napraforgóban. Kijuttatásával célunk hasonló, mint a kalászosok esetében, biztosítani a minél nagyobb és minél tovább funkcionáló asszimilációs felületet. Véleményünk szerint ezek a hatások biztosítják a tenyészidőszak számunkra előnyös meghosszabbodását, aminek eredménye magasabb termésmennyiség lesz. Ebben az évben a Multoleot egy magas olajsavas (HO) fajtában, a Talentoban használtuk. Az alkalmazott dózis 2,0 l/ha volt, kijuttatása pedig csillagbimbós állapotban történt, gombaölő készítménnyel együtt. Bár a kezelést követően a várt zöldítő hatást tapasztaltuk, az erősen vadkáros területen végül a reméltnél kisebb mennyiségű termést takarítottunk be (2,5 t/ha).

Pávkovics András, Dalmand Zrt.

pavkovicsPávkovics András
Dalmand Zrt.

 

Tolna megye délnyugati részén, Dalmandon gazdálkodunk mintegy 8100 ha-on. Vetésszerkezetünkre jellemző a nagy területen vetett kukorica, a közel 3000 ha-on termesztett kalászos, valamint a körülbelül 1800 ha-on előállított olajos növények. 
A biostimulátorok üzemünkben történő felhasználását az egyre szélsőségesebb időjárási tényezők indokolják, amelyek az abiotikus stresszhatásokon keresztül egyaránt rontják a terméskilátásainkat és a betakarított termés minőségét.

Kalászosokban jelentős területen használjuk a Forthial készítményt, amelyet a zászlós levél kiterülésének időszakában juttatunk ki, gombaölő készítményekkel egy menetben. Az alkalmazott dózis 1,0 l/ha. A kijuttatást követően érzékelhető a növények intenzívebb fejlődése, az esetleges abiotikus stresszkörülmények növényekre gyakorolt, negatív hatásának mérséklődése. 
A kezelt tábláinkon ebben az évben nettó 8,2 
t/ha termést takarítottunk be, elfogadható minőségben.

Üzemünkben fontos szerepet tölt be az olajos növények, a napraforgó és repce termesztése. Tekintettek arra, hogy a két növény piaci pozíciója több év átlagában általában nem rossz, a biostimulátorok felhasználását biztosan megtérülő beruházásnak tartjuk. Az Arysta által forgalmazott készítmények közül a Multoleot mindkét kultúrában használjuk. Repcében kijuttatását a főhajtás bimbós állapotának időszakára időzítjük, általában rovarölő készítménnyel együtt, 2,0 l/ha dózisban. 
A kezelt táblákról betakarított termésmennyiség ebben az évben 5,2 t/ha volt, átlagosan 45,1% olajtartalom mellett. Napraforgóban a Multoleo készítményt már hosszú évek óta alkalmazzuk. Kijuttatását a termés mennyisége szempontjából egyik legérzékenyebb fenológiai állapotban, a tányérdifferenciálódás időszakában végezzük el, általában gombaölő készítménnyel együttesen. Az alkalmazott dózis 2,0 l/ha. Ebben az évben a Multoleoval kezelt napraforgótáblákról átlagosan nettó 3,5 t/ha termést takarítottunk be.

Összességében elmondható, hogy a szerek igen jól vizsgáztak, létjogosultságuk van a piacon, áruk és tudásuk ebben az évben is a kontrollkészítményeknél jobbnak bizonyult.
arysta

 


Címkék: