TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Műtrágya nélkül indítjuk el a kalászosokat!?

Műtrágya nélkül indítjuk el a kalászosokat!?

Növényvédelem - 2023.09.07

Mit adjunk ki, mit hagyhatunk el, mennyit tudunk spórolni?  Lehet-e olcsón, mégis sokat és jó minőségben termelni?   

Az idei évben mindenhol a költségek optimalizálása folyik. Mit lehet elhagyni, mit lehet csökkenteni? Ebben a helyzetben mutatunk egy technológiát, amelyen menet közben is lehet még alakítani.

Nincs indító (NPK, NP) alaptrágya

Mivel jelentős költség (40–70e Ft/ha) lenne 150–300 kg/ha mennyiségben alaptrágyát kiszórni, ezért feltételezzük, hogy ez idén sok helyen elmarad. Tudjuk, hogy kockázatos intenzív gazdálkodást folytatni alaptrágya nélkül, de valahol csökkenteni kell a költségeket.

Proveo star, ahogy van már levélfelület

Léteznek olyan biostimulátorok, amelyek abban segítik a növényt, hogy több, nehezen felvehető tápanyaghoz (pl. foszfor) jobban hozzáférjen. 
A Proveo star egy kipróbált, aminosav-alapú termék, amelyet bátran használjunk a késő őszi és a tél végi kezeléssel. A Proveo star-t – mint a legtöbb ilyen készítményt – lombtrágyával együtt juttassuk ki. Aki pedig az AÖP-pontokat gyűjti, annak a Proveo star használata 1 pontot ér. 

Javasolt felhasználás: 2 alkalommal; 0,4–0,5 liter/ha dózisban.

Műtrágya nélkül indítjuk el a kalászosokat!?

A Proveo star-ral kezelt növények több termést és lényegesen jobb beltartalmat érnek el.
 

Kalászos KompleX lombtrágya – ami egy tápoldat

Lombon keresztül is tudunk számos tápanyagot pótolni, amihez válasszunk egy NPK + magnézium alapú lombtrágyát. A Vulcan Kalászos KompleX az előbb felsorolt hatóanyagokon felül ként és kimondottan a kalászosoknak fontos mikroelemeket is tartalmaz. Lehetőleg 2–3 alkalommal illesszük be a technológiába, kis–közepes dózisban. 

Javasolt felhasználás: 2–3 alkalommal; 5–10 liter/ha dózisban.

MagnaS + Réz – tápanyag és növényvédelem

Az idei év is megmutatta, hogy egyre nehezebb lesz a növényvédelem. A fagy nélküli tél, a szűkülő vetésforgó, a lebontatlan szármaradványok hihetetlenül kedveznek a gombáknak, vírusoknak. Ezért nagyon fontos, hogy egy-egy lombkezelésnél elemi kén–réz alapú lombtrágyát – mint egy lemosó permetet – iktassunk be a technológiába. 
A Vulcan MagnaS–Réz egy szuszpenziós lombtrágya, amely nitrogént, elemi ként, magnéziumot, rezet, bórt és cinket tartalmaz. Vigyáz a növényre, mint egy növényvédő szer, és jelentős mennyiségű tápanyaggal látja el.  

Javasolt felhasználás: 1–2 alkalommal; 4–8 liter/ha dózisban.

Műtrágya nélkül indítjuk el a kalászosokat!?

Az elemi kén-réz alapú lombtrágyák - mint a MagnaS-Réz - a növényvédelemben is megállják a helyüket.

Nitrogén-fejtrágyázás – amit nem lehet elhagyni

Nitrogén nélkül nem lehet termelni, de sok nitrogén nélkül igen. Ezt megmutatta az idei év, országosan 40–50%-kal csökkent a felhasználás, mégis rekord közeli mennyiség termett. Vagyis, közepes mennyiségű nitrogénnel már elérhetőek a „jó” termésátlagok. 
Tapasztalataink azt mutatják, hogy két fejtrágyázásban érdemes gondolkodni. Kénes nitrogént (pl. Nitro-MixS300) adjunk 200 liter/ha dózisban (vagy szilárd: 200 kg/ha) már a tél végén és 100 liter/ha (vagy szilárd: 100 kg/ha) kora tavasszal. A nitrogén mindig legyen kénes, és a kijuttatást a bemosó csapadék elé időzítsük. 

Tavaszi lombtrágyák – magnézium és a mikroelemek

Április után egyre gyakoribb a hirtelen meleg és a folyamatosan száradó talaj. Ebben az időszakban (főleg, ha nincs elég víz a talajban) már ne adjunk sok nitrogént a növénynek, mert még több vizet fog elhasználni. Lombtrágyázni tehát csak magnéziummal és mikroelem- koncentrátummal javasolt. 
A Vulcan Keserűsó+ME+P+Cu kimondottan a kalászosok lombtrágyája. A zászlóslevél megjelenése után, már csak magnéziumalapú terméket használjunk, és dolgoztassuk meg a levelet. Az értékesítésnél fontos lesz a jobb sikér, a magasabb hektolitersúly.

Javasolt felhasználás: 1–2 alkalommal; 5–10 liter/ha dózisban.

Ez a technológia még egy kisebb gazdaságban is bőven 80 000 Ft/ha alatt marad, miközben az átlagnál többet és jobb minőségben fogunk termelni. Apránként fogunk költeni a növényre, ahogy a terményértékesítésből bevételek realizálódnak. Ugyanakkor, sokáig nem halogatható a talajok javítása és tápanyaggal (foszfor, kálium) történő feltöltése. Ehhez azonban ennél lényegesen magasabb terményárakra lenne szükség. 
 

Műtrágya nélkül indítjuk el a kalászosokat!?

info@vulcanagro.hu
www.vulcanagro.hu

 Műtrágya nélkül indítjuk el a kalászosokat!?
 


 

Címkék: VulcanAgro Kft., aöp, lombtrágya, 10 hektáros csomag, költség optimalizálás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megszülettek az európai gazdatüntetések első eredményei

A gazdák európai szintű összefogásának hatására az Európai Bizottság néhány területen újragondolta a Közös ...