TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,88
USD: 371,93
CHF: 407,19
GBP: 462,57
Hirdetés
Rafinált módon végez a kártevőkkel az éjszaka „vadászatra” induló robot

Rafinált módon végez a kártevőkkel az éjszaka „vadászatra” induló robot

Növényvédelem - 2023.05.31

Éjszaka indul vadászatra az az új robot, amely környezetbarát módon, vegyszerhasználat nélkül, ráadásul teljesen önműködően küzd meg a kártevőkkel.

A gyomok és kártevők irtása az egyik feladat, amelyet a jövőben akár robotok is elvégezhetnek a mezőgazdaságban. A mesterséges intelligencia, valamint kamerák és szenzorok révén magabiztosan ismerik fel a kultúrnövényeket, vagyis meg tudják azokat különböztetni a gyomoktól, ezáltal megbízhatóan végzik el a beavatkozást, irtást, célzott vegyszer-kijuttatással.

Egy új eszköz pedig már a kártevők ellen is bevethető, ráadásul éjszaka (is) képes dolgozni, hogy ezzel még hatékonyabban használhassa ki a rendelkezésre álló időt. A brazil Solinftec vállalat Solix Hunter nevű robotjáról van szó, amely rovarokra és más kártevőkre vadászik, méghozzá éjjel, mielőtt a peterakás folyamata elkezdődik – olvasható a raketa.hu oldalon.

Az autonóm módon üzemelő gépnek napelem biztosítja az energiát. Napközben feltölti az akkumulátorait, így sötétedés után is működőképes marad. Egy éjszaka alatt akár 200 hektárnyi területet képes bejárni, és közben nemcsak rovarirtást végez, de monitoroz, adatokat is gyűjt a növényekről.A mozgó asztalhoz hasonlító robot környezetbarát módon végez az állati kártevőkkel. Az irtáshoz ugyanis nem vegyszereket használ, hanem előbb egy speciális hullámhosszú fénnyel magához csalogatja a rovarokat, majd elektrosokkal végez velük. Ehhez az energiát szintén a napközbeni feltöltésből nyeri.

A jelenleg 50 ezer euróért (közel 19 millió forintért) kínált gép jelentős számú humán munkaerőt képes kiváltani, ráadásul a vegyszerhasználat mellőzésével is spórol a gazdáknak. Brazil tapasztalatok szerint kukoricában, szójában, cukornádban és gyapotban egyaránt eredményesen küzd meg a kártevőkkel.Címkék: gyomirtás, kártevő, robot, mezőgazdaság, napelem, környezetbarát, vegyszer, elektromosság
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tartsuk a vizet a tájban! Vízigény-felmérés mély fekvésű ...

Országos vízigény-felmérést végez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász-hálózata márciusban. Az ...