TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Új lehetőség a napraforgó növényvédelmében

Új lehetőség a napraforgó növényvédelmében

Növénytermesztés - 2023.04.09

Gombaölő és növekedésszabályozó egy termékben – hogy sikerkultúránkra még büszkébbek lehessünk

Magyarország élen jár a napraforgó-termesztésben. Európa- és világszinten is magasak a hozamaink. Ez nem néhány szerencsés évjáratnak, hanem a gazdálkodásunk intenzitásának köszönhető.

A gazdálkodók azonban tovább keresik a hozamnövelés lehetőségét. Van, aki a tápanyag-utánpótlás szintjét emeli, van, aki a tőszám növelésével próbálkozik, van, aki a tenyészidőt igyekszik nyújtani vagy optimalizálni korai vetéssel, és persze ne feledkezzünk meg az egyre nagyobb termésre képes hibridek vetéséről sem. A hozamnövekedés mellett azonban a napraforgó magassága is sok esetben nő. Ezt célszerű kordában tartani. A túl magas állomány könnyebben megdőlhet, nehezebb és kisebb hatásfokú a teljes növénymagasságnál elvégzett növényvédelmi munka is. Itt segít a BASF Hungária Kft. új napraforgó növekedésszabályozó technológiája.

Kulcsfontosságú a pontos időzítés

A technológiában alkalmazott új növényvédő szer az Architect®, mely tartalmazza a gombaölő piraklostrobin, valamint a növekedésszabályozó prohexadion-kalcium és mepikvát-klorid hatóanyagokat. Dózisa 1,2–2,0 l/ha, de az elmúlt évek magyarországi vizsgálatai alapján 1,5 l/ha a legköltséghatékonyabb dózis, efölött a hatékonyság már nem nő számottevően. A napraforgó 1 szártagos állapotától a virágzásig permetezhető. A kezelés amellett, hogy véd a legfontosabb gombák ellen, csökkenti a magasságot, serkenti a gyökérnövekedést, növeli a fotoszintézist és a stressztűrést. Ahhoz azonban, hogy a maximális regulátorhatást elérjük, pontosan a napraforgószár intenzív megnyúlásának elejére kell a kezelést időzítenünk. Ez jellemzően 50-60 cm-es magasságnál kezdődik, amikor már van 2-3 megnyúló szárköz a levélemeletek között, és a bimbó megjelenik a hajtáscsúcsban a legfiatalabb levelekkel együtt (BBCH 51-es stádium).

Új lehetőség a napraforgó növényvédelmében

Megfelelő kezelési időpont

A tökéletes kezelés elvégzésére 7-10 napunk van. A pontos időzítés fontosabb, mint a dózis! Túl korai kezeléskor a növényeknek nincs elég levélfelületük a szükséges mennyiségű hatóanyag felvételére, és a hatás nem tart ki az intenzív megnyúlás időszakáig. Kései kezelés esetén a hosszirányú növekedést serkentő hormon, amelynek képzését a gátolni akarjuk, olyan nagy mennyiségben van jelen, hogy a végleges növénymagasságot nem tudjuk jelentősen befolyásolni, még a dózis emelésével sem! Az Architect®-et mindig a vele egy csomagban forgalmazott Turbo® hatásfokozóval együtt kell alkalmazni, ez biztosítja, hogy a regulátorhatás azonnali és erőteljes legyen. Nélküle szintén jelentős mértékben csökken a várható hatás!

Új lehetőség a napraforgó növényvédelmében

Nincs szükség plusz kezelésre

2023-tól a gazdálkodóknak – a repce Caramba Turbo® regulátorához hasonlóan – lehetőségük van a napraforgó növekedésének szabályozására. Az Architect® + Turbo® kezelés a teljes technológiában a klasszikus 1. gombaölő szeres kezelés helyére kerül. Levéltrágyákkal és rovarölő szerekkel kombinálható. Segítségével alacsonyabb, dőlésnek és stressznek kevésbé kitett állományt kapunk, amely a virágzásig védett a legveszélyesebb gombás fertőzésektől. A gombaölő kezelést ekkor azonban meg kell újítani! Erre kiváló a Pictor® gombaölő, mely biztosítja a tenyészidőszak végéig a tányér védelmét is.

Hangyel Attila

fejlesztőmérnök
 Címkék: napraforgó növényvédelem, gombaölőszer, növekedésszabályozó, napraforgó, basf
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Perspektivikus vízgazdálkodás nagy termésért és ...

A jó vízgazdálkodás minden gazdálkodónak elsődleges legyen! Főleg azoknak, akik termőterületén az átlagos éves ...