TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Változik és alkalmazkodik a növényvédelem

Változik és alkalmazkodik a növényvédelem

Növénytermesztés - 2022.12.21

Több év kényszerű kihagyást követően megrendezték a XVII. Növényorvos Napot

A járványhelyzet miatti szünet után a közelmúltban ismét sor került a növényorvosok és a növényorvoslás ünnepére, a Növényorvos Napra, amely arról a 3000 elhivatott szakemberről szólt, akik jelenleg a növényvédelem területén dolgoznak.

A címben is meghatározott kihívásokat dr. Labant Attila, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (továbbiakban kamara) tavaly megválasztott elnöke is kiemelte megnyitójában. Elmondta, a változások korát éljük, a társadalom ugyanúgy változik, mint a minket körülvevő környezet, együttesen a mezőgazdasági árutermelésben alkalmazott technológiákkal.

Éghajlat-, engedély-, társadalmi változások

Az idei évben magtapasztalt csapadékhiány, az elmúlt évtizedek legsúlyosabb aszálya megmutatta, hogy az éghajlatunkban állandóan jelen lévő változások egyre nagyobb valószínűséggel vezethetnek olyan időjárási folyamatokhoz, esetleg szélsőségekhez, amelyekhez az élelmiszer-előállítás egészének is alkalmazkodnia kell. Ezeket a változó körülményeket a növényvédő szakemberek nap mint nap érzik munkájuk során. Számukra is új kihívásokat hordoznak az újonnan megjelenő kártevők és kórokozók, amelyek leküzdése korábban nem alkalmazott technológiák kifejlesztését is szükségessé teheti.

A környezeti átalakuláson túl mind nagyobb problémát okoz, hogy jelentősen szűkül a növényvédelem eszköztára, egyre több növényvédelmi célú készítmény kerül kivonásra, míg más esetekben felhasználásuk drasztikus szigorítása nehezíti meg alkalmazásukat. Az Európai Unióban folyó, a növényvédelemmel kapcsolatos jogszabályalkotás egyértelműen a felhasznált kémiai anyagok visszaszorítását tűzte ki célul. Ennek mértéke akár drasztikusnak is nevezhető, a „Termőföldtől az Asztalig” (F2F) program már rövid távon is az ilyen típusú hatóanyagok és termékek használatának jelentős mérséklését várja el a gazdálkodóktól.

A környezeti és jogszabályi kihívásokon túl az elmúlt években a növényvédelmi szakma egészének azzal az egyre fokozódó társadalmi igénnyel is szembesülnie kellett, amely környezetünk védelmének, valamint a biztonságos élelmiszer-előállítás szempontjainak maradéktalan figyelembevételét várja el. Ezért a növényvédelmi szakemberek fontos feladata, hogy eljuttassák a fogyasztók felé az üzenetet, hogy a munkájukat szigorú szakmai elvek alapján végzik, és a termésbiztonságra való törekvéseik nem írják felül az élelmiszer-biztonsági szempontokat.

A növényvédelmi szakmának alkalmazkodnia kell a változó környezet okozta kihívásokhoz.

Összefoghat a szakma

A rendezvényen felszólaló, a Kamarával szorosan együttműködő szervezetek, így az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Növényvédelmi Szövetség, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem képviselői is kiemelték a gazdálkodók és a növényvédelmi szakma felé irányuló kihívásokat, egyben partnerséget ajánlottak a felmerülő feladatok megoldásában. Kiemelték annak fontosságát, hogy a médiafelületeken a társadalom számára reális képet kell festeni a mezőgazdasági árutermelésről és az azzal szorosan összefüggő növényvédelmi tevékenységről. El kell kerülni annak a szemléletnek az erősödését, amely „szennyezőként” kezeli ezeket az élelmiszer-ellátás biztonságát alapvetően befolyásoló tevékenységeket.

A rendezvényen jelen lévő növényorvosok a fentieken túl szakmai témájú előadásokat is hallgathattak, amelyek az éghajlati változások termelési környezetre, valamint növényvédelmi tevékenységre kifejtett közvetlen hatását ugyanúgy érintették, mint a biológiai növényvédelem területét vagy a növényi kommunikáció újszerű megközelítését. A témák sorából nem hiányozhatott a növényvédelmi technológiák jelenleg legnagyobb érdeklődést kiváltó területe, a mezőgazdasági drónhasználat jogi szabályozása és gyakorlata sem.

A rendezvényen ünnepélyes formában is átnyújtották az elmúlt években odaítélt, de a járványhelyzet miatt át nem adott miniszteri elismerő okleveleket, valamint Kiváló Növényorvos kitüntetéseket, amelyekhez az AgrárUnió munkatársai ez úton is gratulálnak a díjazottaknak.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: növényorvos nap, magyar növényvédő mérnöki és növényorvosi kamara, növényvédelem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 az innováció éve a növénytermesztésben!

Az előző évek változatos kihívásai után idén az agráriumban az innováció és a fenntarthatóság kerül előtérbe.