TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Miért éri meg szóját termeszteni?

Miért éri meg szóját termeszteni?

Növénytermesztés - 2022.11.15

Egy növényfaj, amellyel választ találhat az elszálló műtrágyaárakra

Miért éri meg szóját termeszteni?

A szója a szükséges nitrogénigényének mintegy 40%-át légköri nitrogén megkötésével fedezi. A gyökerén gyökérgümők fejlődnek, az itt élő baktériumtörzs képes a légköri nitrogén megkötésére. Az ezzel elérhető – a fehérjenövények termeléshez kötött támogatására jogosító – 1 t/ha feletti termésszint nem biztosít igazán versenyképes jövedelmet. Az igazán sikeresnek számító, 3,5-4 t/ha szójaterméshez 100-150 kg nitrogén kijuttatása szükséges. Komoly jövedelmet csak a gümők által megkötött nitrogénre alapozni nem lehet, ezért mindenképp javasolt a kiegyensúlyozott tápanyag-visszapótlás. Fontos azonban azt is látni, hogy ez a műtrágyamennyiség sokkal kisebb, mint a többi kultúra tápanyagigénye.

Az Isterra olyan portfólióval rendelkezik a szójában, amely mind tenyészidőben, mind a felhasználási célt tekintve teljesnek mondható. Kínálunk igen korai, korai és középérésű fajtát is. Van közöttük humán felhasználásra is alkalmas világos köldökű szója, alacsony antinutritív szinttel bíró, akár közvetlenül is etethető fajta, de elérhető a kiemelkedő termésszintű, intenzív középérésű anyag is.

ES LIBERATOR

Kínálatunk első fajtája, az ES Liberator igen korai (00) szója, amely tenyészidejét meghazudtolóan kiemelkedő terméssel rendelkezik. 

Nagyon korán, szeptember első felében betakarítható. 2021-ben és idén is szeptember 5–10. között 12-13% nedvességtartalommal szinte mindenhol aratható volt. Alacsony, kiváló állóképességű. A fehérjetartalma átlag feletti, nem ritka a 42-44%-os nagyüzemi eredmény sem, amit 4-4,5 t/ha termés mellett ért el. A magas termés egyik oka a kiugróan magas, 220-230 grammos ezerszemtömege. Vetését 550-600 ezer mag/ha normával ajánljuk. Gyomirtó szerekre nem érzékeny. Érése egyöntetű, ezért – és tenyészideje miatt is – korán, veszteség nélkül takarítható be.

RADIOSA

2020-ban elismert, kiemelkedő termőképességgel rendelkező fajta. Elismeréskori terméseredménye 4,83 t/ha, a standard fajták szintje felett 5%-kal.  A korai (0) csoport közepén érik. A 2020-as Magyar Szója-kísérletek győztes fajtája, 5 hely átlagában a legnagyobb termést adta. A magjában található antinutritív anyagok mennyisége alacsony, ezért közvetlenül (feltárás nélkül) etethető a megfelelő szabályok betartása mellett. Közepes magasságú, kiváló állóképességgel rendelkező, generatív szója.  Kimagasló termésének titka, hogy sok oldalhajtást fejleszt, ezért vetését elsősorban 25–45 cm-es sortávra ajánljuk. Magja sárga, a köldökének színe megegyezik a maghéj színével. A Radiosa termése humán felhasználásra is alkalmas. A fajta a KITE kizárólagos forgalmazásában érhető el.

Miért éri meg szóját termeszteni?

ES GENERATOR

A középérésű csoport (1) egyik új, kimagasló termőképességű fajtája. 2021-ben kapott állami elismerést hazánkban. A Nébih kísérleteiben a termése 4,7 t/ha, a standard fajtákat több mint 9%-kal előzve meg. A 2021. év Magyar Szója-kísérletek a győztese. Az intenzív körülményeket kedveli. Szárszilárdsága nagyon jó. Az alsó hüvelyek a talajtól átlagosan 13 cm-re helyezkednek el, ezzel csökkentve a betakarítási veszteséget. Jellemző, hogy erőteljes oldalhajtásokat hoz, ezzel tovább nő a hüvelyszám és a termés is. Az ország középső és déli területén javasoljuk a vetését, 450-500 ezer mag/ha vetőmag normával.

Miért éri meg szóját termeszteni?

A szójáinkat kizárólag HiCoat® Super oltóanyaggal kezelve hozzuk forgalomba. Az isterra-seeds.com honlapunkon részletes technológiai eredményeket, fajtaspecifikus ajánlásokat is talál.

Címkék: szója, szójatermesztés, műtrágya
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Termésbiztonságot fejlesztettünk – Növénykondicionálók a ...

Bár az elmúlt években már tapasztalhattuk, hogy a telek egyre enyhébbek, az idei február még ennél is extrémebb ...