A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

A valódi eredmények hosszabb távon születnek

Növénytermesztés - 2016.03.14

2015-ben az AGRO.bio számos kísérletet állított be, illetve összegyűjtötte régi és új 
partnerei eredményeit, hogy minőségi és releváns információkkal segítse a gazdákat 
és a szakembereket a 2016-os tervek készítésében. Sorozatunk első részében 
a Búzakalász 66 Kft., illetve a Bicskei Mg. Zrt. eredményeit mutatjuk be.

A valódi eredmények hosszabb távon születnek


A Búzakalász 66 Kft. 1300 hektáron gazdálkodik Alcsútdoboz térségében. „Átlagosan 300 hektár őszi búzát, 200 hektár őszi árpát, 300 hektár napraforgót, 400 hektár kukoricát, illetve a fennmaradó táblákon takarmánynövényeket termelünk” – mutatta be a gazdaságot Klopp Béla növényvédelmi szakmérnök.
klopp b„A talajoltás nem volt része a technológiának, de felelős gazdálkodóként tudjuk, hogy a talajaink jó egészségéért tenni kell. Gazdaságunk 2015-ben 150 hektár kukorica és 138 hektár napraforgó vetése előtt alkalmazta a BactoFil® A10, illetve B10 talajbaktérium-készítményeket a KITEStart FL folyékony starter műtrágyával együtt kijuttatva. Voltak fenntartásaink, de aggodalmunk nem igazolódott. Hozzá kell tennem, hogy a technológiánk precízen összerakott rendszer, amelyet a KITE működtet, és feltehetően ez is hozzájárult a zavartalan váltáshoz. Számunkra komoly minőségi garanciát jelent, hogy a KITE forgalmazza a BactoFil®-t.”
Klopp Béla elmondta, a kezdeti fejlődésben a növény szépen visszajelezte, hogy megkapta a KITE startert és a BactoFil®-t, de a tavalyi aszály miatt az elvárt termésátlagok nem teljesültek. Egyedi vizsgálat során a kezelt és nem kezelt területek között találtak eredménytelen táblákat is, azonban üzemi szinten elvált a kezelt és kezeletlen terület termésátlaga egymástól.

 

Klopp Béla növényvédelmi szakmérnök

„A 260 hektár napraforgó-területünkből 138 hektárt kezeltünk KITEStart FL + BactoFil® kombinációval, 122 hektár esetében a talajoltást kihagytuk. Az első esetben a termésátlag 2,41 tonna/hektár, míg a második esetben 2,27 tonna/hektár lett.

diagr11

Felcsúton, a Búzakalász 66 Kft.-nél a BactoFil® B10 starter műtrágyára gyakorolt hatását vizsgáltuk. A termésátlag 140 kg/ha többletet mutatott, ami a 108 ezer forint terményáron számolva 15 120 Ft/ha árbevétel-növekedést eredményezett. A BactoFil® B10 7300 forintos hektárköltségével számolva ez 100%-os megtérülés.

A BactoFil® ára tehát bőven megtérült, azonban ebből az eredményből 
nem szabad kiindulni, mert ez valóban bizalmi termék, éveken keresztül kell dolgozni vele, hogy kiderüljön, mire is képes. Ráadásul a 2015-ös év csöppet sem kedvezett a mezőgazdaságnak, sem a baktériumnak” – foglalta össze tapasztalatait Klopp Béla.
A Bicskei Mg Zrt.-ben Szegedi Márton 2500 hektárnyi növény – 1000 hektár kukorica, 400 hektár napraforgó, 300 hektár búza, 130 hektár őszi árpa, 400 hektár lucerna, a többi pedig gyep – termesztését és növényvédelmét irányítja. Talajaik átlagos aranykorona-értéke 22,6. 
A legfontosabb termésszabályozó tényező a csapadék. A 2015-ös kísérletbe a gazdaság 50 hektár BactoFil®-lal kezelt napraforgó-, 50 hektár más talajoltóval kezelt napraforgó-, 30 hektár talajoltóval nem kezelt napraforgó-területet állított be.
„Cégünk már korábban használt más talajoltót, és idén a BactoFil®-kísérlet mellé beállítottunk más baktériumtrágyát is, hogy össze tudjuk őket hasonlítani. Azt is eldöntöttük, hogy ha idén nem lesz eredmény, akkor is folytatjuk a felhasználást, mert a talajbaktériumok használatának valódi eredményei hosszabb távon érvényesülnek igazán. Szerencsénkre azonban már az első évben szép eredmények születtek, így bizakodva nézünk a következő év elé.”
szegedi mSzegedi Márton azt is elmondta, hogy szerinte a BactoFil®-talajoltást kapcsolt technológiaként érdemes beilleszteni az agrotechnikai rendszerbe, például a magágykészítés során. A kísérletben mindegyik napraforgótáblán ugyanazt a technológiai eljárást alkalmazták, a kísérleti terület pedig megkapta pluszban a BactoFil® B10-et.
A BactoFil® mellett más baktériumtrágyát is kipróbáltak tavaly, és az értékelhető eredmény ott sem maradt el, azonban a BactoFil® többet mutatott. A kezelt területen javult a növények aszálytűrése, a növények szépen fejlettek voltak, és ez megmutatkozott a termésátlagokban – értékelte az eredményeket Szegedi Márton.

 

 

Szegedi Márton növényvédelmi 
szakmérnök

 diagr12

A Bicskei Mg. Zrt.-ben magas olajsavas fajtában (Mooglli HO CL) használták a BactoFil® B10-et. A termésátlag 340 kg többletet eredményezett, ami 120 ezer forintos napraforgóáron 40 800 Ft/ha árbevétel-növekedést adott. 7300 forintos BactoFil® B10 átlagos hektárköltséget figyelembe véve ez nagyon jelentős, több mint ötszörös megtérülést jelentett!

 

Szerző: Bognár Mihály, az Euralis Kft. termék- és marketingmenedzsere

Címkék: