A siker kódját a gének rejtik – A termesztési tényezők hatása a kukoricatermesztés 
biztonságára és hatékonyságára

Magyarországon a kukorica termésingadozása az utóbbi két évtizedben az 50-60%-ot is elérte, a termésátlag 3,7–7,7 t/ha között változott. Ennek oka elsősorban az ökológiai tényezők közül a klímaváltozás, az agrotechnikai tényezők közül sok esetben 
a nem megfelelő vetésváltás, a nem korszerű tápanyag-gazdálkodás, nem a talaj 
tápanyag-ellátásához igazodó, harmonikus tápanyag-visszapótlás, a vetéstechnológiai hiányosságok és a nem eléggé hatékony növényvédelem.


A termesztési tényezők közül (ökológiai, biológiai és agrotechnikai) a legkedvezőbb helyzetben a biológiai alapok vonatkozásában vagyunk. Egyetlen más szántóföldi növénynél sincs olyan nagy fajta- és hibridválasztási lehetőség, mint a kukoricatermesztésben. A köztermesztésben lévő hibridek száma 370, a többi, Magyarország számára kiemelkedő fontossággal bíró szántóföldi növényfajon belül a fajták/hibridek száma ennek maximum csak az egyharmadát teszi ki (például őszi búza, napraforgó, repce stb.) (1. ábra).

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Bejelentkezés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

 

 

Szerző: Dr. Sárvári Mihály egyetemi tanár DE MÉK Növénytudományi Intézet

  • 15
  • 29
  • 33
  • 35
  • 39
  • 4
  • 40
  • 5
  • LAT-logo
  • amazone
  • benedeczki
  • cont-eco
  • dupont
  • gepkozvetito_logo
  • stihl_logo

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom