TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Folyékony tápanyagokra kell átállni!

Folyékony tápanyagokra kell átállni!

Növénytermesztés - 2022.07.19

Nemcsak jobban működnek, de sokkal több lehetőséget is rejtenek.

Az egyre szélsőségesebb időjárás, valamint a talajok romló tápanyag- és vízszolgáltató képessége a tápanyagpótlást a folyékony termékek felé tolja el. A folyékony tápanyagok használatával olcsóbban, biztonságosabban és magasabb szakmai színvonalon lehet termelni.

Folyékony nitrogén

Talán senki előtt nem újdonság ma már az UAN- (Nitrosol, Nikrol, DAM stb.) oldat. Folyékony nitrogén-oldatot egyre több helyen használunk, így lehetőségünk van a nitrogén mellett más tápanyagok kijuttatására. Az UAN-oldatot mindig kénnel együtt (pl. ATS) használjuk. A növényeink sokkal több ként igényelnek, valamint a nitrogénfelvételt is el tudjuk nyújtani. A kén mellett szinte bármit tehetünk az UAN-oldatba, mikroelemeket, magnéziumot, de foszfort és káliumot is.

Tegyük a talajba!

Nagyon gyakran a folyékony kénes nitrogént állományba, fejtrágyaként használjuk. Sokkal sikeresebb, ha már a vetés előtt a talajba dolgozunk egy jelentősebb mennyiséget. Így akkor is nitrogénhez jut a növény, amikor még száraz a talaj, vagy a tél végi fejtrágyát nem mossa be a csapadék. A talajba tett tápanyag párolgási vesztesége minimális, kimosódás veszélye pedig évek óta nem áll fenn.

Folyékony és szervesanyag-alapú NPK

A szilárd, sok vizet igénylő és talajt romboló szilárd komplex műtrágyák helyett használjunk oldott és a talajéletet is javító, szervesanyag-alapú NPK-t. Azonnal tápanyaghoz jut a fiatal növény, olyanokhoz is, amiket eddig nem pótoltunk. A magas cukortartalmú Vulcan Folyékony NPK pedig a talajéletet is javítja, körforgásban tartva a tápanyagokat. Hosszú távon pedig azon a talajon lesz kisebb a termés ingadozása, amelyben bomlik a szár, a foszfort mobilizáljuk, a nitrogént a talajbaktériumok is képesek kötni.

Lombtrágyaként is használhatóak

A folyékony és nagy koncentrátumú nitrogén- és NPK-alaptrágyák kis dózisban lombtrágyaként is használhatóak. Ha betartjuk a permetezés szabályait (melegben, túlzott napsütésben nem permetezve) és a megfelelő koncentrációt (általában 5–15%), akkor olcsó lombtrágyát „csinálhatunk” a folyékony talajtrágyából. Ilyen esetekben egy-egy hatóanyagot érdemes még hozzáadni (pl. magnézium, bór, réz stb.), amelyből az adott növény vagy talaj kiegészítésre szorul.

Bővebb információért hívja a területileg illetékes szaktanácsadókat!

vulcan1

 

vulcan2

info@vulcanagro.hu

www.vulcanagro.hu

 vukcan1

Címkék: lombtrágya, nitrogén, tápanyag, NPK, VulcanAgro Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Május 31. a kedvezményes jelentkezési határidő - Ne hagyja ki az ...

ANImashEXPO 2024 - Az 1. állattenyésztési, állatjóléti és állategészségügyi szakkiállítás hamarosan ...