A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Növénykultúrára illesztve – Levéltrágyázási technológiák az Altoterrától

Növénytermesztés - 2015.04.15

A Kecskemét melletti Városföldön gazdálkodik Juhász Imre, aki először 2013-ban próbálta ki az Altoterra Kft. által ajánlott levéltrágyázási technológiát a kukoricájában. Az eredményektől aztán kedvet kapott, és tavaly már minden növényén alkalmazta az Altoterra-technológiát.

Növénykultúrára illesztve – Levéltrágyázási technológiák az AltoterrátólJuhász Imre 125 hektáron gazdálkodik homokhátsági talajokon, melyek átlagosan 20–24 aranykorona értékűek. A vetésterület kétharmadán őszi búzát és őszi árpát termeszt, egyharmadán pedig kukoricát és napraforgót.
„A technológiánkat félintenzívnek nevezném, a műtrágyát is ennek megfelelően adagolom – részletezte a gazda. – Nem rossz földeken termelünk, amelyeken jó közepes terméseket lehet elérni, de a nagy műtrágyaadagokat csak nagyon kevés évben tudják meghálálni. Itt hamar elfogy a növények alól a víz. Akkor van igazán jó év, ha mindig jókor, elegendő eső jön, ami nem túl gyakori. Mivel 
a műtrágyák hasznosulásával sokszor nem igazán voltam elégedett, egyre nagyobb hangsúlyt adtam a biztosabban megtérülő levéltrágyázásnak: minden növényt évente 2-3 alkalommal kezelünk ezekkel. A fajtaválasztásban sem a legnagyobb terméspotenciál a cél, inkább korábbiakat választunk, amelyekkel jobban megúszhatjuk az aszályos éveket.”

Juhász Imre Juhász Imre (52) őstermelő, Városföld nős, 4 gyermek édesapja tel.: 30/200-0058


Látványos hatás
2013-ban Abonyi Roland kereste meg a városföldi őstermelőt az Altoterrától, hogy tegye próbára lombtrágyázási technológiájukat.
„A kukoricavetésünkből az egyik fajta nagyon szenvedett azon a tavaszon a hidegben. Ennek 5 hektárján ki is próbáltam a javasolt kezelést, ami 2 l/ha Plonvit Kukorica, 1,5 l/ha Mikrovit Cink és 
0,2 l/ha Tytanit levéltrágyák elegyéből állt – emlékezett vissza Juhász Imre. – Rövid idő alatt nagyon látványos gyökér- és hajtásnövekedést produkált a kezelt kukorica a kezeletlenhez képest. Látva ezt, a maradék területet is lekezeltük. A második lombtrágyázásra Tytanitot, Plonvit Kukoricát és 0,5 l/ha Optysilt használtunk. Gyakorlatilag ezt a technológiát követtük a kukoricában tavaly is. A 2013-as aszályban 50 mázsás termést értünk el, miközben a környékünkön, hasonló adottságok mellett, 30 mázsás eredmények születtek, 2014-ben pedig 90-100 mázsa között adtak a kukoricáink.”
Tavaly búzában, árpában és napraforgóban is az Altoterra által javasolt levéltrágyázási technológiát követte Juhász Imre. Ennek a pontos megtervezésében a cég szaktanácsadója, Sörös László volt segítségére. Az együttműködésről pozitívan vélekedett a gazda: „Segítségével a saját adottságaink szerint tudtuk összeállítani a kezeléseket, és az eredmények alapján úgy látom, jól eltaláltuk az összetételt. Pontos felvilágosítást kaptam a keverhetőségről, az egyes készítmények optimális időzítéséről, számunkra legjobb dózisáról, így nem értek kellemetlen meglepetések. Meggyőződésem, hogy a legjobb készítmények is csak kellő odafigyeléssel, a helyi viszonyoknak megfelelően alkalmazva érik el a kívánt hatást. A tanácsadásnak köszönhetően olyan kezeléseket tudtam elvégezni, amelyek hatékonyak, és amelyeket a pénztárcám is elbír.”


Tankkombinációban is
Juhász Imre a kalászos gabonákban és napraforgóban is kétszer végzett levéltrágyás kezelést. Ebben helyet kaptak a Plonvit levéltrágyák adott növényre összeállított változatai és a megfelelő Mikrovit levéltrágya réz, illetve bór pótlására. 
Az első kezelésben ezeken felül Tytanit, 
a másodikban Optysil is volt. Ezek szerepét a gazda így foglalta össze: „A Plonvit és a Mikrovit végzi a tápanyag-utánpótlást, a Tytanit és az Optysil pedig az energiabombák. Ez utóbbiaknak tavaly a napraforgón kellett a legtöbbet segíteni, ami 
a nagyon erős gyomirtószer-felverődéstől borzalmasan nézett ki. Végül nem tárcsáztam ki, hanem lekezeltem a javasolt technológia szerint, ettől magához tért az állomány, és kikerekedett belőle egy 
25 mázsás termés.”
A tytanitos, optysiles kezelések a növények egészségi állapotára, kondíciójára is kedvezően hatnak. A szakember határozottan állítja, ezek a növények kondícióját egyértelműen javítják, így azok betegség-ellenálló képessége is javul. „Ennek köszönhetően több esetben is sikerült csökkenteni a növényvédőszer-felhasználást – zárta Juhász Imre. – Egyébként növényvédő szerekkel jól keverhető bármelyik említett termék, így szükség esetén tankkombinációban is ki tudtam juttatni.”

Szerző: AgrárUnió

Címkék: