TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
A Lidea megérkezett Magyarországra

A Lidea megérkezett Magyarországra

Növénytermesztés - 2021.07.15

A széles vetőmag-portfólióval fenntartható megoldásokat kínálnak A magyar gazdák számára is számos előnnyel jár, hogy júniustól Magyarországon is megkezdte működését a Lidea nemzetközi vetőmagvállalat. Hamarosan még több új, kiváló képességű vetőmag válik elérhetővé a termelők számára, amihez innovatív, fenntartható és nyereséges megoldásokat is nyújt a cég.

A mezőgazdaság globálisan alapvető változásokon megy keresztül, így a vetőmagtermesztő szakma is új dimenziót kap: új kihívásoknak kell megfelelni, és talán soha nem volt még annyira szükség kreativitásra és innovációs képességre, mint most. Ezekkel 
a gondolatokkal jelentette be Farkas Ferenc, az Euralis cégvezetője, hogy a tavaly szeptemberi nemzetközi fúziót követően júniusban a magyar piacra is megérkezett a Lidea. Az egyesülés a magyar termelők szárára is számos előnnyel jár.

Fúzió után

Az EURALIS holdingon belül az EURALIS Semences és a CAUSSADE Semences Group összeolvadásával 2020. szeptemberében jött létre a Lidea nemzetközi vetőmagvállalat, 2021 júniusában pedig Magyarországra is megérkezett a különböző növénykultúrákban személyre szabott és fenntartható megoldásokat kínáló vállalat. A fúzióval a Lidea bekerült a 10 legnagyobb, globális szerepet betöltő, vetőmaggal foglalkozó vállalat közé. Az új cég arra törekszik, hogy nemcsak Európában, hanem Ukrajnában és Oroszországban is a mezőgazdasági piac megkerülhetetlen szereplője legyen.

A cél, hogy kulcsfontosságúvá váljon a vetőmagüzletágban, ezt pedig úgy kívánja elérni, hogy innovatív, fenntartható és nyereséges megoldásokat kínál a gazdálkodók számára. A fuzionált cégek egyesítették értékeiket is, így az új vállalat esetében a sikert négy fő elemre: a vevőközpontúságra, az együttműködésre, a kreativitásra és működési kiválóságra alapozzák.
A termelői tulajdonban és szövetkezeti formában működő cégek egyesüléséből létrejött új vállalat egyik nagy erőssége, hogy befolyással rendelkezik az egész értékláncra a nemesítéstől kezdve a vetőmag-előállításon át egészen a végtermék marketingjéig.

Felgyorsuló termékfejlesztés

A korszerű vetőmagok előállításhoz nélkülözhetetlenek a kutatás-fejlesztési beruházások. A Lidea létrehozásával az eddigieknél jelentősebb összeget fordítanak erre a területre, évente több mint 34 millió euró értékű beruházás jut a termelés korszerűsítésére és kutatás-fejlesztésre. Az innovációnak köszönhetően felgyorsul a termékfejlesztés, aminek eredményeképpen még több új, kiváló képességű vetőmag válik elérhetővé a gazdálkodók számára.

A cég portfóliójában gyakorlatilag az összes, Magyarországon köztermesztésben lévő szántóföldi növény megtalálható, így többnövényes megoldásokat tud javasolni a hazai termelőknek egész évben.

Vetőmag-portfólió

Korszerű kukoricahibridek

A Lidea által kínált korszerű kukoricahibridek az összes gazdaságilag fontos éréscsoportban elérhetőek, és kiváló tu­­­lajdonságaik alapján megfelelnek a termelők, az állattenyésztők, valamint a feldolgozók elvárásainak.

Balogh László termékmenedzser tájékoztatása szerint saját kutatási és fejlesztési programjuknak köszönhetően szemes-, siló- és biogázhasznosításra is az egyik legszélesebb kínálattal rendelkeznek a piacon. Ez már 2020-ban is 3 millió zsák Lidea kukorica értékesítését és közel 2 millió hektárnyi Lidea kukoricával bevetett terület jelentett. Ehhez az Európában működő 8, kukorica-vetőmagot feldolgozó üzem biztosította a megfelelő minőségű és mennyiségű vetőmagot. 
A Lidea élen jár az organikus kukoricavetőmag-termelésben is: minden öt hektár organikus kukorica-területből több mint egy hektárt Lidea kukoricával vetnek be.

Legszélesebb 
napraforgó-portfólió

A Lidea napraforgóban a legszélesebb portfólióval büszkélkedhet, lefedve a leg­­­­­­­­­­­fontosabb piaci igényeket (linolsavas, magas olajsavas, organikus, szádorre­zisz­tens, Clearfield® & Clearfield Plus®, 
Express®). A cég résztulajdonában lévő Soltis nemesítővállalatnak köszönhetően biztosított az egyik legszélesebb és változatosabb genetikai háttér is.

Első számú szójanemesítő

A Lidea az első számú GMO-mentes szójanemesítő Európában, Magyarországon pedig 45% piaci részesedéssel rendelkezik. Az ES Mentor a legnagyobb mennyiségben értékesített szójafajta Európában, az ES Pallador a termőképesség tekintetében áll az élen Európában, itthon pedig 2014 óta folyamatosan az első helyen végez a Nébih kísérleteiben.

Piacvezető cirokgenetika

Európában a Lidea rendelkezik a legszélesebb kínálattal a nagyon koraitól a késői éréscsoportig a takarmány-, élelmiszeripari és egyéb felhasználásra termelt cirokban. 
A Lidea-genetika piacvezető Európában. A legtöbb Lidea cirkot Magyarországon értékesítik, itt a piaci részesedés eléri a 70%-ot. A vállalaté a legnagyobb cirokkutatási program Európában, a munkát a résztulajdonukban lévő Eurosorghóval együttműködve végzik.

Fenntartható gazdálkodás 
takarónövényekkel

A Lidea elkötelezett a hosszabb távon fenntartható mezőgazdálkodási gyakorlat mellett. A takarónövények/zöldítő keverékek vetése olyan agronómiai lehetőség, amelynek alkalmazásával a környezetet kímélő módon tudják a termelők a gazdálkodásuk eredményességét javítani. A Lidea takarónövények vetése számos előnnyel jár a gazdálkodók számára: hozzájárulnak a talajélet serkentéséhez, a talaj szerkezetének és minőségének javulásához, a hasznos rovarok felszaporodásához, a gyomok, kártevők, de akár az erózió elleni védekezéshez, illetve a műtrágyázás és növényvédelem költségeinek a csökkentéséhez.

8 kalászos faj a piac igényeinek megfelelően

A Lidea ajánlatában sokféle kalászos szerepel (őszi búza, durum búza, őszi és tavaszi árpa, tritikálé, rozs, őszi és tavaszi zab ). A hazai előállítású Lidea fémzárolt vetőmagok nyomon követhetőséget és garantált minőséget jelentenek a termelők, a végfelhasználók (pl.: malomipar) számára.

A mezőgazdaságban ma már tanúi lehetünk olyan pozitív változásoknak, szemléletváltásnak, amelyek fókuszában a fenntartható mezőgazdasági termelés áll. A Lideánál azon dolgoznak, hogy ne csak részesei legyenek ennek a folyamatnak, hanem mozgatói és irányítói is hosszú távon.

Az új vállalat számokban: 

  • Több mint 2000 alkalmazott
  • 350 millió euró forgalom
  • 8 vetőmagüzem: Franciaországban, Romániában, Ukrajnában, Spanyolországban és hamarosan Oroszországban
  • 17 kutató és kísérleti állomás Európa-szerte
  • Évente több mint 30 millió euró ráfordítás az ipari és K+F beruházásokra
  • 47 000 hektáron fémzárolt vetőmag előállítása 8 országban
  • Növényi kultúrák: kukorica, napraforgó, repce, kalászosok, takarmánynövények, szója, cirok, hüvelyesek, amelyeket a világ 48 országában forgalmaznak

lidea

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

 

Címkék: napraforgó, szója, Euralis, kalászos, vetőmag, cirok, LIDEA, fúzió
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tartsuk a vizet a tájban! Vízigény-felmérés mély fekvésű ...

Országos vízigény-felmérést végez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász-hálózata márciusban. Az ...